Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Svjedočenje Dizdarevića i Žuje: Dženan Memić je bio licem u lice s napadačem, a Alisa nema potres mozga

Objavljeno

na datum

Na današnjem ročištu povodom smrti Dženana Memića su svjedočili doktori koji su radili na tom predmetu dok je bio u radu u kantonalnom tužilaštvu Kemal Dizdarević i Hamza Žujo.

Dizdarević je na ročištu ponovio svoj stav iz nalaza koji je ranije pisao, a koji su mu tražili da promijeni. On smatra da Alisa Ramić, tadašnja djevojka pokojnog Dženana, nema amneziju te da je nalaz pokazao kako nije bilo potresa mozga.

Nakon suđenja se medijima obratio advokat porodice Memić koji je kazao da je zaključak današnjeg ročišta to da definitivno nije bilo potresa mozga. Ističe da drugi dokazi ukazuju i na to da nije bilo ni amnezije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je bila demonstracija znanja, profesionalnosti i integriteta”, rekao je.

Kazao je da sama činjenica da jedan vještak zove drugog kako bi promijenio svoj nalaz predstavlja signal da je istina zataškavanja, pogotovo ako se uzme u obzir da je taj nalaz govorio da Alisa nema potres mozga.

“Poigravanje sa nekom psihogenom amnezijom koja i kad bi postojala, nisu utvrđeni nikakvi kriteriji za to. Kad bi se to koristilo, onda bi advokati vrlo jednostavno branili sve klijente na način da kažemo gospodin se ne sjeća ničega zbog stresa koji je doživio”, naveo je Feraget.

Kao najbitnije iz svjedočenja Dizdarevića navodi jedan detalj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kada je doktor Dizdarević u svom izvještaju rekao da ovdje ne postoji potres mozga i to detaljno objasnio, nakon toga je došao dopis postupajućeg tužioca u kojem se kaže ‘Nismo vas to pitali nego samo da očitate CT nalaz'”, kazao je Feraget.

Dodaje da je doktor Dizdarević pojasnio da se na CT uopšte ne vidi potres mozga jer to nije klinička slika što objašnjava da su pogrešnom medicinskom tehnikom utvrđivali potres mozga.

“Mi imamo svjedoke kako se Alisa ponašala sve vrijeme do dolaska hitne pomoći. Tu nema povraćanja, gubitka svijesti, retrogradne amnezije”, rekao je Feraget.

“Ja se nadam da ova laž koja je još relativno mlada neće dugo potrajati”, zaključio je govoreći o Alisinoj amneziji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Feraget se osvrnuo i na svjedočenje vještaka Hamze Žuje.

“On je rekao da je napadač koji je napao Dženana bio položajem ‘face to face’. Ako to kompariramo s onim što je Alisa rekla da je Dženan pogledao u nju, a ona izgubila svijest i došla sebi tek oko dva ili tri sata pred kumom, sami možete zaključiti da se radi o simuliranju”, rekao je on.

Istaknuo je da je to najvažniji momenat današnjeg suđenja na kojem se prvi put govorilo otvoreno o postojanju napada na Dženana i njegovim napadačima.

“Generalno treba reći da nema pouzdanijeg dokaznog sredstva od nauke u rukama eksperata, pogotovo kada se pravilno koristi kako su to danas radili doktor Žujo i doktor Dizdarević”, poručio je Feraget te dodao da sud više ništa ne sprečava da donese pravednu odluku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Otac stradalog mladića Muriz Memić je kazao da je zadovoljan svjedočenjem doktora.

“Doktor je fino rekao ‘da je imala potres mozga morala bi ostati u bolnici’. Mala laže, laže joj i majka, i mi se nalazimo u sudnici zbog toga sada”, kazao je on.

Također je istaknuo isti detalj Žujinog svjedočenja.

“Čuli smo danas dobro pitanje. Licem u lice je Dženan bio s ubicom, to je potvrdio doktor Žujo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li je nervozan zbog suđenja odgovara da nije, ali da optuženi jesu: “Ovo su danas bili drugi ljudi u sudnici, nije bilo veselja kod njih, sa strahom su čekali suđenje”.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu