Connect with us

SVIJET

Von der Leyen: Spremni smo finansijski podržati Zapadni Balkan, želimo ubrzati pristup EU

Objavljeno

na datum

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se na forumu GLOBSEC 2023 u Bratislavi na kojem je govorila o agresiji na Ukrajinu, ali i zemljama Zapadnog Balkana te je predstavila novi plan koji EU ia za njih.

Na početku obraćanja rekla je da je rat u Ukrajini ujedno i rat protiv vrijednosti i ideje ujedinjene i slobodne Evrope.

“Po prvi put u našoj historiji svjedočimo napadu na jednu zemlju zato što ta zemlja želi biti dijelom evropske porodice. Suverena je odluka Ukrajine, i jasno izražena volja njenog naroda, da prihvati vrijednosti naše Unije”, rekla je von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su prisutni na Forumu tu kako bi razgovarali o uzrocima rata u Ukrajni.

“Rusija je započela ovaj ničim izazvani i neopravdani rat. Bez razloga je izvršila invaziju na Ukrajinu kako bi tu zemlju zbrisala s mape svijeta. Rusija odbija prihvatiti Ukrajinu kao nezavisnu državu. Ali volja Ukrajine da se bori i bude slobodna zapanjila je svijet. Njen narod je čvrsto uvjeren u to gdje pripada. Narod Ukrajine godinama gradi pomake svoje zemlje ka Evropskoj uniji i opet su i iznova dokazali svoju hrabrost i odlučnost”, naglasila je.

Dugoročna posvećenost

Prijatelji Ukrajine će, naglasila je, ostati dugoročno posvećeni njenoj sigurnosti. Kazala je i da Evropska Unija mora preuzeti odgovornost da države koje žele postati članice mnogo više približe Uniji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Potresi koje je odaslao Putinov agresorski rat doprli su i do naših šest partnera na Zapadnom Balkanu. Ali to nas je samo još više zbližilo. Zapadnom Balkanu smo ponudili iste mjere solidarnosti koje smo usvojili unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva da prebrode visoke troškove energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bi se smanjila ovisnost Zapadnog Balkana o ruskim fosilnim gorivima”, rekla je von der Leyen.

Predstavila je i novu inicijativu kako bi se iskoristio ovaj važan trenutak u regiji.

“Radi se o novom planu rasta za Zapadni Balkan. Želimo dalje graditi napredak koji je postignut u proteklim mjesecima. Ali također želimo već danas narodu Zapadnog Balkana donijeti neke od koristi članstva u EU. Plan rasta koji danas predlažemo oslanja se na četiri stuba: Prvo – približiti Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU. Drugo – produbiti regionalnu ekonomsku integraciju. Treće – ubrzati temeljne reforme. I četvrto – povećati pretpristupna sredstva”, objasnila je von der Leyen.

Četiri tačke

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zatim je dodala da je zapravo riječ o novom pristupu za Evropsku Uniju.

“Ne tražimo samo od naših partnera da učine nove korake ka nama. Mi također činimo velike korake ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihovo približavanje EU, a u tu svrhu dovodimo svoju Uniju bliže Zapadnom Balkanu. Dozvolite mi da ukratko predstavim ove četiri tačke. Za sve zemlje koje su pristupile EU u protekle dvije decenije osnovni pokretač ekonomskog rasta bio je pristup jedinstvenom tržištu. Ali zemlje koje su već na obećavajućem putu ka EU također trebaju imati koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Naprimjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem digitalnom jedinstvenom tržištu u područjima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost. Mogli bismo olakšati trgovinu robom i platni promet”, dodala je.

Međutim, to znači i da se neki zahtjevi članstva moraju unaprijed ispuniti. Neke od reformi iz procesa pristupanja ključne su za povjerenje investitora.

“Razmišljajte o izgradnji nezavisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmišljajte o energetskom tržištu. Regija Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diversifikaciju dalje od ruskih fosilnih goriva. Ali mora povećati energetsku efikasnost, pojačati diversifikaciju i ubrzati širenje obnovljivih izvora. Zapadni Balkan može postići i jedno i drugo: energetsku nezavisnost od Rusije i bližu usklađenost s Evropskom unijom kako bi se ubrzalo pristupanje”, poručila je von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Burna vremena

Poslala je i, kako je navela, veoma jasnu poruku.

“Spremni smo podržati Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja. Zapadnom Balkanu su prijeko potrebne investicije. Te investicije će poboljšati život ljudi. Također će olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga trebamo povećati resurse namijenjene Zapadnom Balkanu. U ovim burnim vremenima ovaj plan od četiri tačke je prava ponuda za Zapadni Balkan. Dame i gospodo, historija je u pokretu”, rekla je i dodaa da su Zapadni Balkan i Unija sve bliže i bliže.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Rusi postigli veliki napredak u Ukrajini: Ugrožena ključna čvorišta ukrajinske vojske

Objavljeno

na datum

Administator

Ruske snage značajno su napredovale u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini. Rusi su u deset dana napredovali otprilike pet kilometara sjeverozapadno od Avdivke i navodno u nedjelju ušli u selo Ocheretyne.

Američki institut za proučavanje rata rekao je da su Rusi nedavno postigli potvrđene uspjehe u ovom selu u regiji Donjecka.

Ocheretyne, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekoliko kilometara sjeverozapadno od Avdivke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. Ukrajina, koja se više od dvije godine suočava s velikom ruskom vojnom agresijom, nedavno je izvijestila o nestašici municije.

Situaciju na frontu sljedećih bi sedmica mogla poboljšati isporuka nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje odobrio i Senat.

“Geolokalizirana snimka objavljena 22. aprila prikazuje ruske snage kako podižu rusku zastavu iznad zgrade vojno-civilne uprave u središtu Oceretyne. To ukazuje da su ruske snage zauzele željezničku stanicu, prešle željezničku prugu i napredovale prema sjeveru u središnji dio sela”, rekao je ISW.

U isto vrijeme, institut je napomenuo da još nije zabilježio vizualnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Guardian se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema novinama, zauzimanje Ocheretyna znači da je Rusija uspjela zaobići sjeverno krilo nedavno izgrađene ukrajinske linije fronta, uključujući minska polja i rovove.

Ukrajinska vojska pokušava uspostaviti odbrambenu crtu duž rijeke Durna, ali ojačane ruske trupe napreduju posljednjih sedmica, koristeći klizne bombe za miniranje ukrajinskih bunkera.

Kako navodi The Guardian, regionalna komanda ukrajinske vojske priznala je da je situacija teška. Rečeno je da Rusi koriste “puni arsenal oružja” protiv ukrajinskih trupa, uključujući ono što je opisano kao hemijsko oružje. Zauzeli su neke zgrade i zauzeli južni dio Ocheretynea, navodi se, dodajući da je većina sela i dalje u ukrajinskim rukama i da je situacija navodno pod kontrolom.

Kanal CNN, koji spominje i rusko napredovanje kod Očeretina, pozivajući se na ukrajinski monitoring projekt DeepState, na svojoj web stranici navodi da ovo selo samo po sebi nema stratešku vrijednost, ali se nalazi na brdu, što ga čini poželjnim mjestom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da bi se, ako Rusi zauzmu Ocheretyne i tamo zadrže, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta – Kostantinivku, Pokrovsk i Velyku Novosilku – mogle naći pod ruskom vatrom.

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Pogledajte dramatično spašavanje vozača iz gorućeg automobila na autoputu u Minnesoti

Objavljeno

na datum

Administator

Prava drama se odvijala na autoputu u Minnesoti gdje je grupa ljudi spašavala vozača iz gorućeg automobila.

Kako pišu američki mediji, vozač je svojim SUV-om udario u stub rasvjete, nakon čega je vozilo zahvatio požar. Nekoliko vozača i putnika iz drugih vozila se zaustavilo te su zajedničkim snagama učinili sve kako bi spasili vozača. Kadir Tolla, jedan od onih koji su vozaču pritekli u pomoć, kazao je da putovao na sastanak s klijentima kada je ugledao automobil u plamenu. Zaustavio se i prišao automobilu te je vidio da je vozač pri svijesti.

U pomoć mu je priteklo još nekoliko osoba te su pokušavali otvoriti vrata koja je blokirala ograda. Kamera u Tollinom automobilu je snimila kako on uzima komad plastike te pokušava razbiti prozor, no bez uspjeha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I dok je automobil sve više zahvatao plamen, pojavio se radnik službe za održavanje autoputa, razbio je prozor i omogućio okupljenima da izvuku vozača na sigurno.

Tolla je rekao da mu je to bio najstrašniji trenutak u životu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Biden se oglasio nakon historijske odluke Senata SAD-a: Podržavamo borbu protiv Hamasa i Putina

Objavljeno

na datum

Administator

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon što je Senat SAD-a usvojio historijsku odluku o slanju značajne vojne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.

U obraćanju nakon sjednice Senata, Biden je rekao kako će usvajanje ovog paketa pomoću ojačati američku nacionalnu sigurnost te poslati svijetu moćnu poruku o moći američkog vodstva.

“Odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu te protiv tiranije i ugnjetavanja. Već danas ću potpisati ovu odluku kao zakon i obratiti se američkom narodu čim odluka stigne na moj stol”, naveo je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je neophodno što prije potpisati ovaj zakon.

“Potrebna je hitna pomoć za Ukrajinu, suočenu s nemilosrdnim bombardovanjem iz Rusije. Za Izrael, koji se upravo suočio s napadima bez presedana iz Irana. Za izbjeglice i one pogođene sukobima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući Gazu, Sudan i Haiti. Također, pomoć je potrebna i za naše partnere koji traže sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku”, poručio je američki predsjednik.

Biden je riječi zahvalnosti uputio i svim senatorima koji su u ovom domu Kongresa glasali za usvajanje ovog važnog dokumenta.

“Ovaj zakon učinit će našu naciju i svijet sigurnijim jer podržavamo naše prijatelje koji se brane od terorista poput Hamasa i tiranina poput Putina”, zaključio je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu