Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Stanišić i Simatović krivi i za udruženi zločinački poduhvat, presuđeni za sedam općina u BiH

Objavljeno

na datum

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda izmijenio je prvostepenu presudu protiv Stanišića i Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam općina u Bosni i Hercegovini, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Nakon uzimanja u obzir žalbe Tužilaštva Simatović i Stanišić su osuđeni na po 15 godina zatvora. Prvostepenom presudom Simatović i Stanišić su bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

Presudom Žalbenog vijeća, ukinuta je prvostepena presuda i Stanišić i Simatović su dobili veću kaznu, te su u presudu uključeni i zločini u ostalim općinama u Bosni i Hercegovini za koju se teretili Stanišić i Simatović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Simatović i Stanišić su drugostepenom i konačnom presudom osuđeni za zločine u zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Apelaciono vijeće je, kako pojašnjava novinar BIRN-a iz Haga, zaključilo da je SDB plaćala Arkanovce koji su 1995. činili ubistva

Žalbeno vijeće odbilo je sva četiri osnova Stanišićeve Odbrane na presudu Pretresnog vijeća kojom je osuđen na 12 godina zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je i navode iz žalbe Simatovića, prenijeli su novinari BIRN-a iz sudnice.

“Žalbeno vijeće je uvažilo dio žalbe tužilaštva, zaključivši da je Pretresno vijeće pogriješilo što g. Stanišića i g. Simatovića nije osudilo po osnovu odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat. Pretresno vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je imao zajednički zločinački cilj da se nasilno i trajno ukloni većina nesrba sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kroz počinjenje ubistava, deportacija, nečovječnih djela. (prisilno premještanje) i progona za koje se terete u optužnici. Pretresno vijeće je također zaključilo da su Stanišić i Simatović doprinijeli zajedničkom zločinačkom cilju u vezi sa zločinima u Bosanskom Šamcu, ali ih je oslobodilo odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat na osnovu toga što nije dokazano da su ni jedan ni drugi dijelili namjeru da se ostvari zajednički zločinački cilj”, navodi se u presudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žalbeno vijeće je Simatovića i Stanišića označila osim što su odogovrni za zločine u sedam općina u BiH, krivim i za ubistvo počinjeno na Daljskoj planin u Hrvatskoj.

“Žalbeno vijeće je utvrdilo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je ocijenilo druge doprinose g. Stanišića i g. Simatovića zajedničkom zločinačkom cilju. Žalbeno vijeće je također zaključilo da su oni dijelili namjeru za postizanje zajedničkog zločinačkog cilja. Shodno tome, proglasio je g. Stanišića i g. Simatovića odgovornim kao članove udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su počinile različite srpske snage u Bosni i Hercegovini 1992. godine u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu i za zločine počinjene u 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu. Proglasilo ih je odgovornim i za ubistvo počinjeno na Daljskoj planini u Hrvatskoj u junu 1992. godine. Žalbeno vijeće je povećalo kazne g. Stanišiću i g. Simatoviću na 15 godina zatvora. Odbio je ostatak žalbe Tužilaštva”, stoji u presudi.

Presudu su donijele sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu