UNSKO-SANSKI KANTON

Ministarstvo obrazovanja USK formiralo tim za krizne situacije u školama

Objavljeno

na datum

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona zbog nekoliko zabrinjavajućih događaja, ali i refleksije dešavanja u regionu, formirali su tim za krizne situacije u samim školama. Posljednja dešavanja uslovila su i današnji sastanak predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te Vijeća roditelja na području grada Bihaća.

“Pokušali smo odmah u početku preventivno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli Kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i prevenciji. Svjesni smo kako je najvažnije upravo preventivno djelovati i zaista radimo mnogo u tom pravcu”, riječi su ministra obrazovanja USK Edvina Alijanovića.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj- Smajić, specijalista kliničke psihologije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko kriznih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje – Ripač”, kazala je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih sastanaka i općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” Alen Dervišević.

“Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima”, naveo je Dervišević.

Naredni ovakav sastanak održat će se u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version