Connect with us

VELIKA KLADUŠA

GP BiH: Na graničom prijelazu Velika Kladuša slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Velika Kladuša, 30. maja 2023. godine, lišili su slobode DŽ.S. (1997.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Prijedor. Dan ranije, 29. maja 2023., službenici ove jedinice su lišili slobode B.G. (1994.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Širokom Brijegu zbog krivičnog djela teška krađa.

Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Velika Kladuša i predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu. Prethodno, 24. maja 2023., službenici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su predali H.Č. (1991.) službenicima Policijske stanice Velika Kladuša, nakon što je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Velika Kladuša.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 30. maja 2023., na letu iz Frankfurta, lišili su slobode M.M. (1984.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Zavidovićima zbog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Istoga dana, službenici ove jedinice su na letu iz Istanbula lišili slobode E.F. (1973.) jer je utvrđeno da je potražuje Općinski sud u Banovićima zbog krivičnog djela krađa. Oboje bh. državljana je predato službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo su, 23. maja 2023., lišili slobode Y.B. (1994.), državljanina Republike Turske. Graničnim provjerama je utvrđeno da je Interpol Wiesbaden za njim raspisao potjernicu zbog krivičnih djela napad i zlostavljanje. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je stigao letom iz Istanbula. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 27. maja 2023., lišili su slobode D.S. (1985.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Prijedor raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela teške tjelesne ozljede. Državljanin Republike Slovenije je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradina i predat službenicima Policijske uprave Prijedor.

Pripadnici Jedinice GPBiH Orašje, 23. maja 2023., lišili su slobode H.H. (1998.) jer je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Šamac i predat službenicima Policijske uprave Gradačac.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 23. maja 2023., lišili su slobode M.S. (1981.), nakon što je utvrđeno da je Policijska stanica Modriča raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela prevara. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Rača i predat službenicima Policijske stanice Modriča, saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: U saobraćajnoj nezgodi smrtno stradao dvadesetogodišnji vozač mopeda

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 28.11.2023 godine u 19,15 sati na lokalnom putu u mjestu Veinac dogodila se teška saobraćajna nezgoda u kojoj je vozač H. E. rođen 2000 godine iz Velike Kladuše upravljajući sa putničkim automobilom marke VW passat BiH registarskih oznaka uslijed neprilagođene brzine vozilom naletio na R. N. rođen 2003 godine iz Velike Kladuše koji je u tom trenutku upravljao sa mopedom marke „Tomos“ bez registarskih oznaka.

Na lice mjesta saobraćajne nezgode izašli su pripadnici policije i Doma zdravlja Velika Kladuša koji su konstatirali da je R. N. od posljedica povreda preminuo.

Uviđaj na licu mjesta izvršili su pripadnici kriminalističke policije pod nadzorom dežurnog tužioca koji je naredio dalju kriminalističku istragu teškog krivičnog dijela protiv sigurnosti javnog saobraćaja,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Progovorile žrtve pedofila uhapšenog u Velikoj Kladuši: Detalji su uznemirujući, snimao je zlostavljane dječake

Objavljeno

na datum

Administator

Tek nedavno, nakon ponovne prijave i još jednog hapšenja – pažnju javnosti u BiH privukao je Senad Mustedanagić. U Hrvatskoj je silovao dvojicu dječaka. Robijao je tamo 13 godina, a sada je opet osumnjičen za isti zločin, priveden je nedavno u Velikoj Kladuši, određen mu je pritvor na 30 dana. Ovaj put ga je prijavio 19-ogodišnji mladić, njegov kolega.

Senad Mustedanagić višestruko je osuđivani pedofil.

Ekipa emisije ‘Provjereno’ u Hrvatskoj je o njemu prvi put radila prilog 2010. godine, a sada je opet, podsjetimo, u zatvoru zbog sumnje u silovanje, ovaj put 19-godišnjeg mladića, navodno njegovog radnog kolege u Velikoj Kladuši.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje se desio neki veliki propust, ne znamo čiji. Uglavnom, čovjek koji je presuđeni zločinac, da ga ne zovem manijak, pedofil, šeta se normalno gradom i nitko ne reagira na to”, kazao je nadređeni iz firme u BiH ekipi Provjerenog.

O njemu govori i njegova prva žrtva.

“To su jednostavno rane i ovo sad bilo je kao da vam netko dodaje sol i dodatno još reže, eto tako otprilike”, kaže Isak Hebilović.

Žrtva: Postajem gnjevan, nemam više nikakvog povjerenja u pravosuđe

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Senad Mustedanagić počinio je silovanje 14-godišnjeg dječaka u Cazinu 2008. godine, pa pobjegao u Zagreb, gdje je počinio ista djela nad dvojicom dječaka, 12-godišnjakom i 15-godišnjakom. Otac žrtve koji je tada govorio za Provjereno ponovo se prisjetio traume koju nosi cijeli život.

“Nekako me tješila činjenica da će taj čovjek većinu svoga života provesti u zatvoru”, rekao je otac silovanog dječaka.

U Hrvatskoj je osuđen 2010. na 16 godina. Dok je odrađivao kaznu, osuđen je i u Bosni na 12 godina zatvora. U Hrvatskoj je kaznu odradio, a u BiH – nikada. Jedna od njegovih žrtava, danas odrastao čovjek, prvi put otvoreno progovara o onome što je proživjela kao dijete.

“Ne znam ti opisati, počinjem se znojiti. Kad o svemu tome razmišljam, postajem gnjevan, postajem gnjevan i… što se tiče tog pravosuđa i toga svega, ja tu nemam apsolutno više nikakvog povjerenja, nikakvog”, poručuje Hebilović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Otac žrtve ispričao zastrašujuće detalje

Kada je Provjereno 2010. prvi put radilo prilog, 12-godišnjak, kojem je dotični bio trener, ocu je progovorio o onome što mu radi.

“Kako je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je. Nakon što je svršio na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma”, ispričao je otac.

Prijavili su ga, završio je iza rešetaka. Otkriveno je kako u Zagrebu uopće nije trebao biti jer je lice s međunarodne tjeralice. Osumnjičen za silovanje drugog dječaka koji je jedva napunio 14 godina, a kojem je također bio trener, ali dvije godine ranije i 200 kilometara dalje, u Cazinu u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U BiH završio na slobodi zbog proceduralne greške

I taj je dječak bio hrabar i progovorio o tome. U BiH Mustedanagić završava tri mjeseca u pritvoru. Netom prije podizanja optužnice zbog proceduralne pogreške biva pušten na slobodu.

Policija u Zagrebu otkriva kako je u istom klubu zlostavljao još jedno dijete. Sudilo mu se u Zagrebu i završava iza rešetaka. Dok je odsluživao kaznu u Hrvatskoj, presudila mu je i Bosna i Hercegovina za silovanje dječaka. Dobio je 12 godina zatvora.

“Mene su pitali prije suđenja tog u Bihaću, 2017. i 2018., koje nije išlo javno, želim li maksimalnu kaznu ili novčanu odštetu. Rekao sam da želim maksimalnu kaznu za to, ne želim nikakvu novčanu odštetu, to mi nije potrebno, potrebno mi je samo da je ta osoba u zatvoru. I što se događa nakon pet godina? Da je 2023. čovjek slobodan, slobodan! Kako??” pita se Isak, žrtva pedofila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ponovljenom postupku dok je služio kaznu u Hrvatskoj, kazna iz BiH smanjena mu je na osam godina. Početkom marta biva pušten iz hrvatskog zatvora, o čemu hrvatska policija obaviještava žrtvu.

“Obavijestila ga je da je pušten iz zatvora, međutim bilo je rečeno da će ga sprovesti direktno na odsluženje kazne koja ga je čekala tamo”, rekao je otac zlostavljanog dječaka iz Zagreba.

Ali to se nikada nije dogodilo. U martu je u rodnom Cazinu izvadio novu osobnu, zaposlio se, kupio automobil.

“Ne znamo gdje se dogodio taj propust i kako je on iz Hrvatske došao u Bosnu, kako nije uhićen. Normalno je dobio sve dokumente, prijavljen je u firmi, osiguran, plaću je primao na račun, sve je bilo legalno”, rekao je nadređeni iz tvrtke u kojoj je bio zaposlen u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U BiH se zaposlio u firmi u koju mladi dolaze na praksu, postao vođa odjela: “Mogao je birati sebi s kim će raditi”

Zaposlio se u firmi u koju dolaze mladi na praksu, pokazao se kao dobar radnik.

“Fakat je u kratkom roku, u neka četiri mjeseca koliko radi tu, postao je vođa tog odjela u kojem je radio, mogao je birati sebi s kim će raditi, to su većinom bili mlađi momci”, dodao je nadređeni.

Predstavljao se kao čovjek od vjere, djeci kolega kupovao poklone

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po bh. zakonima poslodavci ne traže potvrdu o nekažnjavanju, iako u ovoj tvrtki imaju upitnik koji se ispunjava. On ga je popunio i naveo da nije bio kazneno gonjen. Donio je sve novoizrađene dokumente. Prema svima je bio fin, predstavljao se kao čovjek od vjere, kupovao djeci svojih kolega skupe poklone.

Kako se desio posljednji zločin u BiH? “Ponudio momku da pređe stanovati kod njega”

Kako je bio prijavljen na udaljenoj adresi, poslodavac mu je omogućio smještaj u stanu tvrtke.

“Momak kojeg je on zlostavljao nije imao položen vozački ispit i on se ponudio da njega odvozi i dovozi na posao. Momak je bio udaljen oko 20 kilometara od grada”, rekao je nadređeni iz tvrtke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“I nakon 20-ak dana njemu je to kao bio problem i on je ponudio da momak prijeđe stanovati kod njega. Kako je on imao strašno uvjerljivu priču, on je ogroman manipulator, mi nismo uopće posumnjali da će se nešto dogoditi. To je trajalo 10-ak dana, a onda je momak jednostavno pobjegao iz stana ujutro i nije se više htio vratiti, ali nam nije rekao razlog”, kazao je nadređeni i dodao: “Iz straha nije smio reći. Tad smo mi vidjeli da tu nešto nije okej, da on njega zlostavlja i porukama i uhodi ga po firmi, stalno prati, ide za njim. Tad smo već vidjeli da je on neki manijak, ali nismo znali što konkretno.”

Prijavili su ga. Policija je provela istragu, u istražnom je zatvoru. Ali kako je i zašto uopće bio na slobodi? Reporterka Provjerenog Ema Branica poslala je upit kantonalnom tužiteljstvu i sudu.

“Taj sud pravosudni organi Republike Hrvatske nisu obavijestili da je osuđeni Senad Mustedanagić izdržao u potpunosti ili djelomično zatvorsku kaznu na koju je osuđen niti je sud bio upoznat s činjenicom da se osuđeni Senad Mustedanagić nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, sve do posljednjih događanja u Velikoj Kladuši”, odgovorili su sa suda u Bihaću.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa nije pak ni imalo obvezu obavještavati ih. Kako je bio izručivan na suđenje opet natrag u Hrvatsku na izdržavanje kazne, bosanski je sud znao do koje je godine u zatvoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Slijedom Vašeg upita o zahtjevu vezanom za izdržavanje kazne zatvora ili transfer zatvorenika u Bosni i Hercegovini, ističemo da navedeno nije zaprimljeno u ovom Ministarstvu”, odgovorili su.

Uz kaznu u Hrvatskoj dobio je i mjeru protjerivanja iz zemlje.

Kantonalni sud priznaje da nije odslužio kaznu zatvora.

Tko je ovdje lud, pitaju se svi. Jer da je bio tamo gdje je trebao biti, da nije mogao prijeći granicu, da je netko u sustavu provjerio da se radi o osuđeniku bez dana odležane kazne, do svega ovoga što im se u gradu dogodilo ne bi došlo. Sada svi premotavaju film i proživljavaju mučninu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Živio bezbrižno, šetao se oko dječijih igrališta, pronašli mu nekoliko telefona

Pedofil je pak živio bezbrižno, šetao se oko dječjih igrališta, komunicirao s djecom. Pri uhićenju pronašli su mu nekoliko mobilnih uređaja.

Visoko je inteligentan, vrhunski manipulator, govore. I ako se pitate kako je mogao silovati 19-godišnjeg mladića, samo ćemo podsjetiti na modus operandi toga čovjeka – strah, sram i ucjene za šutnju.

Snimao zlostavljanje djeteta

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“On čak ima i videozapis, on je snimao taj seksualni čin s mojim djetetom. Između ostaloga rekao je da ne smije nikome o tome govoriti jer će onda ići u zatvor i on, i mama, i tata”, kazao je otac žrtve u provom prilogu.

Stoga se svi pitaju koliko još žrtava ima, a da o tome šute. Građani su mu uništili automobil.

“Mi smo bili glasni, evo moja obitelj i ja smo ustali, točnije moji roditelji i ja. Kome god se to događa, kome god, tko god ima problem, vjerujte da na kraju tunela uvijek dođe svjetlo i da uvijek pravda na neki način pobjedi. Ako ništa, duša je mirnija. Ljudi, ustajte i govorite napokon istinu, nemojte šutjeti i gristi se iznutra”, poručuje Hebilović.

Prvo je, kaže, doživio traumu s kojom će se nositi cijeli život pa, koliko god to čudno zvučalo, osudu okoline. Potom je godinama čekao sudsku presudu. Da bi shvatio da njegov zlostavljač slobodno šeće. Duboko je razočaran cijelim sustavom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujte da mi se BiH zgadila zbog toga pravosuđa, pitanje je kad ću više i otići za Bosnu i hoću li otići. Pa, iskreno da vam kažem, ja ne znam, kao osoba koja je kroz sve to prošla i koja evo nakon i toliko godina i dalje nije dočekala pravdu, na neki me je način i sramota dignuti glavu u tom gradu, proći uspravno kroz taj grad. Zašto da ja to sebi radim, zašto da ja to sebi radim?” pita se žrtva pedofila.

Živi u Njemačkoj, oženjen je, nedavno je dobio bebu. Pokušava živjeti.

“Vjerujte mi, ne želim vraćati film, trudim se gledati pozitivno na budućnost, ali sve te neke pljeske prošlosti, da tako kažem, dolaze”, kaže Hebilović.

Želi poručiti bosanskom pravosuđu je ovo nedopustivo. U 21. stoljeću, 2023. godine. Da njegov zlostavljač nije odslužio ni dana kazne. Da je živio kao slobodan čovjek. Da je potencijalno drugom nanio doživotne rane. Pita se koliko još mora čekati pravdu i koliko još žrtava mora biti, prenio je Dnevnik.hr.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Na GP Izačić i Velika Kladuša pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 74 strana državljana

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Velika Kladuša, 16. novembra 2023. godine, spriječili su krijumčarenje 71 stranog državljanina u graničnom pojasu na području Velike Kladuše.

Krijumčarenje je otkriveno u mjestu Komesarac gdje su zatečena dva kombija bez registarskih oznaka. Vozilima su upravljali državljanin Bosne i Hercegovine D.P. (2002.) i državljanin Republike Hrvatske V.K. (1987.).

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Iraka (41), Republike Turske (19), Nepala (6), Afganistana (4) i Šri Lanke (1). Među krijumčarenim migrantima je i 30 djece. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu osumnjičeni za krivično djelo Krijumčarenje osoba, D.P. i V.K., lišeni slobode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša pod nadzorom Tužilaštva BiH nastavljaju daljnji rad na ovom slučaju. Dan ranije, 15. novembra 2023., pripadnici Jedinice GPBiH Izačić su na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić, na drugoj liniji graničnih provjera, spriječili krijumčarenje trojice državljana Republike Gambije.

Otkriveni su u putničkom motornom vozilu BMW, nacionalnih oznaka Velike Britanije i to u prtljažniku i na zadnjem sjedištu vozila prekriveni odjevnim predmetima. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se vozač i suvozač koji su državljani Kraljevine Španije.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljani Španije su lišeni slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, predati Tužilaštvu BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, dok su državljani Gambije predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje,saopćeno je iz GPBIH.

Velika Kladuša – vozila u kojim su krijumcareni migranti

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu