Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Kakvi će to američki bombarderi preletjeti iznad BiH: Jedna letjelica košta čak 317 miliona dolara

Objavljeno

na datum

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je obrazložila o kakvim bombarderima je riječ, a koji će sutra od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Ovim simboličnim činom Amerika evidentno želi poslati poruku BiH da je njen najprisniji partner i da bdije nad ovom državom.

Riječ je o bombarderu B-1B Lancer koji ima, kako su naglasili, najveću nosivost konvencionalnog navođenog i nenavođenog oružja koje posjeduju Zračne snage SAD-a, a koje se koristi za višestruke misije. Smatra se okosnicom američke dalekometne bombarderske flote.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U stanju je, kako su ukazali, brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme.

Karakteristike

Konfiguracija krilo/trup bombardera B-1B, krila s promjenjivom geometrijom i turboventilatorskim motorima s naknadnim sagorjevanjem kombinirani su kako bi, kako su objasnili, omogućili veliki domet, manevriranje i veliku brzinu, dok istovremeno povećavaju mogućnost preživljavanja.

Postavke prednjih krila koriste se za polijetanje, slijetanje, dopunu gorivom u zraku i slučajeve korištenja oružja na velikim visinama. Postavke promjenjivog položaja strijele stražnjih krila (glavna borbena konfiguracija) obično se koriste tokom visokih subsoničnih i supersoničnih letova, poboljšavajući sposobnost manevriranja B-1B u režimima niskih i velikih visina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Brzina bombardera B-1B i, kako su istakli, superiorne karakteristike upravljanja omogućavaju mu da se neprimjetno integrira u mješovite formacije. Ove sposobnosti, u kombinaciji sa velikom nosivošću, izvrsnim sistemom radarskog ciljanja, dugim vremenom lebdenja i mogućnosti preživljavanja, čine B-1B ključnim elementom svih zajedničkih/kombinovanih udarnih snaga.

Predstavljaju ga kao letjelicom koja je vrlo svestrana i koja ima višemisijski oružani sistem. Radar bombardera B-1B sa sintetičkim otvorom omogućava praćenje, ciljanje i gađanje vozila u pokretu, kao i režim autociljanja i praćenja konfiguracije terena.

Kako su naglasili, iznimno precizan inercijalni navigacijski sistem, potpomognut sistemom globalnog pozicioniranja, omogućava posadi navigaciju bez pomoći zemaljskih navigacijskih uređaja, kao i gađanje ciljeva sa visokom preciznošću.

Dodatak potpuno integrirane podatkovne veze (FIDL) vojno-taktičkoj vezi za prenos podataka (Link-16) pruža mogućnost, kako su obrazložili, boljeg pregleda situacije na bojnom polju i sigurnu povratnu komunikaciju izvan vidnog polja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U situacijama vremenski ograničenog ciljanja, posada aviona može koristiti podatke o ciljanju koje je primila iz Zajedničkog zračnog operativnog centra ili drugih komandnih i kontrolnih mjesta za brzo i učinkovito gađanje nepredviđenih ciljeva.

Oprema za elektronsko ometanje radi samozaštite, prijemnik radarskog upozorenja (ALQ-161), jednokratni sistem protumjera (chaff and flare) i sistem vučnih mamaca (ALE-50) nadopunjuju nizak radarski poprečni presjek kako bi formirali integriran i robustan odbrambeni sistem koji podržava, kako su ukazali, prodor u neprijateljski zračni prostor.

Sistem elektronskih protumjera ALQ-161 detektira i identificira kompletan spektar neprijateljskih odašiljača, a zatim primjenjuje odgovarajuću tehniku ometanja automatski ili putem ulaznih podataka operatera. Postojećim izmjenama se nadograđuje ovakav temelj.

Nadogradnja održivosti i sposobnosti radara omogućit će pouzdaniji sistem, a moguća buduća nadogradnja podrazumijevala bi sposobnost ultravisoke rezolucije i automatsko prepoznavanje ciljeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodavanje sistema Link-16 i FIDL, u kombinaciji sa odgovarajućom nadogradnjom pilotske kabine, pružit će posadi mnogo fleksibilniju i integriranu kabinu i omogućiti da djeluje na, kako su naveli, dinamičnom i integriranom ratištu budućnosti. Nekoliko zastarjelih elektronskih sistema koje je teško održavati također se zamjenjuju kako bi se poboljšala pouzdanost aviona.

Osnovne informacije

B-1A prvobitno je razvijen 70-ih kao zamjena za B-52. Četiri prototipa ovog strateškog bombardera velikog dometa i brzine (2,2 maha) napravljena su i testirana sredinom 70-ih, ali je program otkazan 1977., prije početka proizvodnje. Testiranje letenja nastavljena su do kraja 1981.

B-1B je poboljšana verzija koju je inicirala administracij američkog predsjednika Ronalda Reagana 1981. Velike promjene uključivale su i dodatnu strukturu za povećanje nosivosti za 33,5 tona, unaprijeđeni radar i smanjenje radarskog poprečnog presjeka za čitav jedan red veličine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dovod je opsežno modificiran u sklopu smanjenja radarskog poprečnog presjeka, što je zahtijevalo smanjenje maksimalne brzine na 1,2 maha.

SAD su 1994. odlučile da B-1B više neće nositi nuklearno naoružanje. Iako Zračne snage SAD-a nisu trošile dodatna sredstva za održavanje nuklearnih sposobnosti, B-1 se još uvijek smatrao teškim bombarderom osposobljenim za nošenje nuklearnog naoružanja do 2007.

Prema izvornom sporazumu START, prelazak na nošenje isključivo konvencionalnog naoružanja počeo je u novembru 2007., a okončan je u martu 2011., u skladu sa novim sporazumom START. Da bi se to omogućilo, poduzeta su dva koraka:

Metalni cilindrični navoj zavaren je na stražnju tačku pričvršćivanja svakog seta priključaka za pilon na avionu B-1. Time je spriječeno postavljanje pilona na B-1 za krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uklonjena su dva kablovska konektora namijenjena za nuklearno oružje u svakom odjeljku bombardera B-1 za oružje. Time je onemogućen signal za aktivaciju.

B-1B drži gotovo 50 svjetskih rekorda u brzini, nosivosti, dometu i vremenu uzgona u svojoj klasi. Nacionalno aeronautičko udruženje odalo je priznanje bombarderu B-1B za jedan od deset najupečatljivijih letova 1994. Posljednji podaci službeno su objavljeni 2004.

Operacije u kojima se koristio

B-1B je prvi put upotrijebljen u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije “Pustinjska lisica (Desert Fox) u decembru 1998., a 1999. korišteno je šest bombardera B-1 u operaciji “Saveznička snaga (Allied Force)” u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ispuštajući više od 20 posto ukupne količine naoružanja u manje od dva posto borbenih letova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom prvih pola godine operacije “Trajna sloboda (Enduring Freedom)”, osam bombardera B-1 ispustilo je skoro 40 posto ukupne tonaže koju su isporučile koalicijske zračne snage.

To uključuje skoro 3.900 komada zajedničkog streljiva za direktne napade (JDAM) ili 67 posto posto od ukupnog broja. U operaciji “Iračka sloboda (Iraqi Freedom)”, avioni su letjeli u manje od jedan posto borbenih misija, ispustivši 43 posto komada zajedničkog streljiva za direktne napade (JDAM). B-1 se danas svakodnevno koristi u misijama kao podrška kontinuiranim operacijama.

Opće karakteristike

Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boeing, ima raspon krila od 41,8 metara, dug je 44,5 metara, visok je 10,4 metra, a težak 86,1 tonu – težina pri polijetanju je 216,6 tona. Njegova nosivost iznosi 34 tone, a brzina 1.450 kilometara na sat ili 1,2 maha na nivou mora. Ima međukontinentalni domet i maksimalnu visinu leta od 30.000 stopa ili više od devet kilometara. Ima sljedeće oružje:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

84 bombe Mk-82, od kojih je svaka teška 226 kilograma ili 24 bombe Mk-84 opće namjene, od kojih je svaka teška 900 kilograma;

84 bombe Mk-62, od kojih je svaka teška 226 kilograma ili osam udarnih pomorskih mina Mk-65, od kojih je svaka teška 900 kilograma;

30 komada kasetnog oružja (CBU-87, -89, -97) ili 30 dispenzera municije podesivih prema vjetru (CBU-103, -104, -105);

Do 24 komada zajedničkog streljiva za direktne napade GBU-31, od kojih je svaki težak dvije tone ili 15 GBU-38, od kojih je svaki težak 226 kilograma;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Do 24 zajedničke odbojne krstareće rakete zrak-kopno AGM-158A;

15 GBU-54 laserski vođenog zajedničkog streljiva za direktne napade.

Posadu čine četiri osobe – komandant, kopilot i dva oficira za borbeni sistem. Cijena jednog ovakvog bombardera je 317 miliona dolara.

Ranije su iz Ambasade SAD-a saopćili da će dva ovakva bombardera imati nizak prelet iznad Bosne i Hercegovine kao znak partnerstva dvije zemlje. Letjelice će biti dio vojnog događaja u lizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Brutalne uvrede Milorada Dodika: Taj potomak fašista neka nosi Memorijalni centar sa sobom

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik komentirao je danas nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te je još jednom brutalno uvrijedio visokog predstavnika ali i žrtve genocida.

“Ne zna ni on šta radi, to je za nas nebitno. Kakav Memorijalni centar, neka ga nosi sa sobom. Dođe ti čovjek koji je potomak fašista i koji je potomak naroda koji je počinio holokaust i da on nama drži predavanja na tu temu?”, rekao je Dodik.

Schmidt je jučer, na 20. godišnjicu Memorijalnog centra u Srebrenici, donio nove odluke kojima je proširo njegove djelatnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ramo Isak i njegova porodica prijavili imovinu vrijednu 18 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Centar za istraživačko novinarstvo je objavio da Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova i članovi njegove porodice imaju dvije firme i 15 nekretnina u Zenici i Sarajevu. Više od polovine nekretnina kupili su u proteklih šest godina.

Uporedo sa napredovanjem političke karijere, Ramu Isaka, federalnog ministra unutrašnjih poslova, pratio je i imovinski napredak. Otkako se uključio u politiku 2006. godine, Isak je sa porodicom stekao najmanje 10 nekretnina i firmu. Osim toga, imaju četiri automobila i gotovinu. Sve procjenjuje na više od 18 miliona KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Imanje u Lukovom Polju u predgrađu Zenice, na kojem se danas nalaze tri kuće, naslijedio je od oca 2008. godine, kada je bio zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta. U jednoj od tih kuća je i sjedište Agencije za fizičku i tehničku zaštitu ljudi i imovine “Condor” njegove supruge Amele.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po okončanju skupštinskog mandata 2010. godine, Isak je uz nasljedstvo prijavio da on i njegova supruga imaju zemljište u Bugojnu, stan, poslovni prostor, automobile BMW i Toyota, te gotovinu, sve vrijedno 1,3 miliona KM.

Dvanaest godina kasnije, prijavljena imovina porodice Isak veća je za 17 miliona KM. Naslijeđeno imanje sa kućama je i ovaj put procijenjena na 600.000 KM, a zemljište na 30.000 KM. Isak je prijavio da njegova supruga ima: kuću, stan, dva poslovna prostora i garaže, magacin i zemljište, ukupne vrijednosti 4,45 miliona KM, te dvije firme koje je procijenio na 10,5 miliona KM. Također, naveo je da njegovi sinovi imaju tri kuće i stan, vrijedne 1,38 miliona KM.

“Meni je Allah dao i više nego što mi treba. I hvala mu na tome”, rekao je Isak u ranijem intervjuu.

Imovinski i politički napredak Rame Isaka

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Početkom 2000-tih Ramo Isak je ostao bez posla u Policiji Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK jer je na svadbi svog prijatelja pred tadašnjim administrativnim sjedištem Zenice ispalio tri metka iz službenog pištolja.

“Da sam imao 15 (metaka, op. a.) – ja bih ispalio svih 15”, rekao je Isak u ranijem intervjuu, dodavši da je nekoliko godina kasnije dobio priliku da se vrati u službu, ali da to nije želio jer se već “vidio u političkom svijetu”.

U politiku je ušao 2006. godine kada se kao član Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) kandidovao za zastupnika u Skupštini ZDK. To mu je omogućilo i paralelnu poziciju delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

U, otprilike, isto vrijeme kada se odlučio baviti politikom, njegova supruga Amela suosniva zaštitarsku agenciju “Condor”. Osim nje osnivači su bili: Adnan Fazlić iz Sarajeva te Damir i Dragan Čolić iz Mostara. Oni su 2009. godine izašli iz firme, a Amela Isak je danas jedina vlasnica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Spremajući se za Lokalne izbore 2012., Isak osniva Stranku za narod BiH i sa njom ulazi u Općinsko vijeće Zenice. Uporedo se bavi privatnim biznisom u agenciji supruge, obavljajući posao rukovodioca Sektora za sigurnost. Stranku je kasnije ujedinio sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) i kao njen član je 2018. godine osvojio još jedan mandat u Skupštini ZDK i Domu naroda Federalnog parlamenta. A-SDA je kasnije promijenila ime u Narodni evropski savez (NES).

I njegovi sinovi su se u međuvremenu uključili u politiku. Arnel je 2019. imenovan ministrom za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i na izborima 2022. je dobio zastupničko mjesto u Federalnom parlamentu. Drugi sin Rusmir je 2020. izabran u Gradsko vijeće Grada Zenica, a 2023. je imenovan za direktora Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Njih trojica primaju iznadprosječne budžetske plaće, a najznačajnije prihode ima Agencija “Condor” Amele Isak. Ova firma ima ugovorene poslove sa javnim institucijama i preduzećima.

Firma je prijavila da je tokom 2020, 2021. i 2022. godine imala ukupne prihode od 4,9 miliona KM, a u istom periodu ugovorili su javne poslove od oko 4,4 miliona KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Dođu ljudi pred kamere i lažu ‘ja nemam’ da bi dobio birače. Ja imam”, rekao je Isak u augustu 2021. godine.

Osim naslijeđenog imanja sa kućama i zemljišta, sve ostale nekretnine porodice Isak su vlasništvo supruge i sinova. Amela Isak ima: kuću u centru Zenice vrijednu milion KM, dva poslovna prostora i garaže vrijedne 1,45 miliona KM, halu i zemljišta u Zenici vrijedne 1,7 miliona KM i stan u Novom Sarajevu vrijedan 300.000 KM. Sve ove nekretnine kupila je od 2019. do 2021. godine, osim poslovnog prostora od 64 kvadrata u centru Zenice koji posjeduje od 2006. godine.

Članovi porodice Isak su kupili još dvije nekretnine u blizini naslijeđene porodične kuće. Kuću sa dvorištem ukupne veličine 200 kvadrata je početkom 2017. godine kupio sin Rusmir. Staru kuću je 2019. kupio drugi sin Arnel i na njenom mjestu je izgrađena raskošna vila. Osim toga, Arnel je 2017. kupio i stambeno-poslovni objekat u Sarajevu. Rusmirova kuća je procijenjena na 250.000 KM, a Arnelova vila u Zenici i objekat u Sarajevu na 1.050.000 KM. Ramo Isak je u imovinskom kartonu prijavio da njegov treći sin ima stan od 40 kvadrata, vrijedan 80.000 KM.

Ramo Isak je u imovinskom kartonu 2022. godine naveo da posjeduje automobil “Range Rover”, vrijedan 50.000 maraka. U voznom parku članova porodice Isak su i dva audija vrijedna 270.000 KM te mercedes od 120.000 KM. Osim toga, prijavio je i to da on i njegova supruga imaju 200.000 KM u gotovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ramo Isak je u septembru 2016. godine imanje sa kućama založio za hipotekarni kredit od 700.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2022. je prijavio da Agencija “Condor” ima kreditni dug od 171.952 KM koji će isplatiti u septembru 2024. godine.

Također, njegova supruga je vlasnica “IR Company”, još jedne kompanije iz Zenice čiju je vrijednost Isak 2018. godine procijenio na 500.000 maraka. Ova firma je 2022. godine imala prihod od 165.000 KM.

“Nema đe me nema”, rekao je Ramo Isak na osnivačkom skupu svoje nove stranke u Zenici. Snagu naroda osnovao je 2023. kad je istupio iz NES-a.

CIN je u septembru 2021. godine otkrio da je Općinski sud u Zenici Ramu Isaka osudio dvaput zbog nasilništva i prijetnji te da je treća optužnica Kantonalnog tužilaštva u Zenici, također zbog nasilništva, pala usljed zastare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja imam uredno potvrdu da nisam osuđen”, kaže Isak čije su presude u skladu sa Krivičnim zakonom brisane iz evidencije − jedna u augustu 2016, a druga u septembru 2019. godine.

No, u vrijeme kada je preuzeo funkcije zastupnika i delegata 2018. godine, njegovo ime se nalazilo u krivičnoj evidenciji suda u Zenici.

Ramo Isak je zvanje profesora predškolskog odgoja stekao 2010. godine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, a potom je magistrirao i doktorirao na privatnom Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na području USK, KS, TK i ZDK od 23. do 25. septembra moguće bujične poplave

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozorili su na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.

Kako su saopćili iz Agencije, prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu za period od 23. do 25. septembra.

S obzirom na to da su vodostaji trenutno, kako su ukazali, u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren rast. Ono što se prognozira pri ovakvim uslovima jesu, kako su obrazložili, bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hidrološka prognoza za FBiH od 23. do 25. 9. (Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save)

U Agenciji su pozvali nadležne institucija da prate situaciju na terenu, da postupaju s ovlaštenjima te da se primjene mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Napomenuli su da službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo, koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama te da ih pravovremeno obavijeste o mjerama samozaštite.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu