Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Kakvi će to američki bombarderi preletjeti iznad BiH: Jedna letjelica košta čak 317 miliona dolara

Objavljeno

na datum

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je obrazložila o kakvim bombarderima je riječ, a koji će sutra od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Ovim simboličnim činom Amerika evidentno želi poslati poruku BiH da je njen najprisniji partner i da bdije nad ovom državom.

Riječ je o bombarderu B-1B Lancer koji ima, kako su naglasili, najveću nosivost konvencionalnog navođenog i nenavođenog oružja koje posjeduju Zračne snage SAD-a, a koje se koristi za višestruke misije. Smatra se okosnicom američke dalekometne bombarderske flote.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U stanju je, kako su ukazali, brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme.

Karakteristike

Konfiguracija krilo/trup bombardera B-1B, krila s promjenjivom geometrijom i turboventilatorskim motorima s naknadnim sagorjevanjem kombinirani su kako bi, kako su objasnili, omogućili veliki domet, manevriranje i veliku brzinu, dok istovremeno povećavaju mogućnost preživljavanja.

Postavke prednjih krila koriste se za polijetanje, slijetanje, dopunu gorivom u zraku i slučajeve korištenja oružja na velikim visinama. Postavke promjenjivog položaja strijele stražnjih krila (glavna borbena konfiguracija) obično se koriste tokom visokih subsoničnih i supersoničnih letova, poboljšavajući sposobnost manevriranja B-1B u režimima niskih i velikih visina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Brzina bombardera B-1B i, kako su istakli, superiorne karakteristike upravljanja omogućavaju mu da se neprimjetno integrira u mješovite formacije. Ove sposobnosti, u kombinaciji sa velikom nosivošću, izvrsnim sistemom radarskog ciljanja, dugim vremenom lebdenja i mogućnosti preživljavanja, čine B-1B ključnim elementom svih zajedničkih/kombinovanih udarnih snaga.

Predstavljaju ga kao letjelicom koja je vrlo svestrana i koja ima višemisijski oružani sistem. Radar bombardera B-1B sa sintetičkim otvorom omogućava praćenje, ciljanje i gađanje vozila u pokretu, kao i režim autociljanja i praćenja konfiguracije terena.

Kako su naglasili, iznimno precizan inercijalni navigacijski sistem, potpomognut sistemom globalnog pozicioniranja, omogućava posadi navigaciju bez pomoći zemaljskih navigacijskih uređaja, kao i gađanje ciljeva sa visokom preciznošću.

Dodatak potpuno integrirane podatkovne veze (FIDL) vojno-taktičkoj vezi za prenos podataka (Link-16) pruža mogućnost, kako su obrazložili, boljeg pregleda situacije na bojnom polju i sigurnu povratnu komunikaciju izvan vidnog polja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U situacijama vremenski ograničenog ciljanja, posada aviona može koristiti podatke o ciljanju koje je primila iz Zajedničkog zračnog operativnog centra ili drugih komandnih i kontrolnih mjesta za brzo i učinkovito gađanje nepredviđenih ciljeva.

Oprema za elektronsko ometanje radi samozaštite, prijemnik radarskog upozorenja (ALQ-161), jednokratni sistem protumjera (chaff and flare) i sistem vučnih mamaca (ALE-50) nadopunjuju nizak radarski poprečni presjek kako bi formirali integriran i robustan odbrambeni sistem koji podržava, kako su ukazali, prodor u neprijateljski zračni prostor.

Sistem elektronskih protumjera ALQ-161 detektira i identificira kompletan spektar neprijateljskih odašiljača, a zatim primjenjuje odgovarajuću tehniku ometanja automatski ili putem ulaznih podataka operatera. Postojećim izmjenama se nadograđuje ovakav temelj.

Nadogradnja održivosti i sposobnosti radara omogućit će pouzdaniji sistem, a moguća buduća nadogradnja podrazumijevala bi sposobnost ultravisoke rezolucije i automatsko prepoznavanje ciljeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodavanje sistema Link-16 i FIDL, u kombinaciji sa odgovarajućom nadogradnjom pilotske kabine, pružit će posadi mnogo fleksibilniju i integriranu kabinu i omogućiti da djeluje na, kako su naveli, dinamičnom i integriranom ratištu budućnosti. Nekoliko zastarjelih elektronskih sistema koje je teško održavati također se zamjenjuju kako bi se poboljšala pouzdanost aviona.

Osnovne informacije

B-1A prvobitno je razvijen 70-ih kao zamjena za B-52. Četiri prototipa ovog strateškog bombardera velikog dometa i brzine (2,2 maha) napravljena su i testirana sredinom 70-ih, ali je program otkazan 1977., prije početka proizvodnje. Testiranje letenja nastavljena su do kraja 1981.

B-1B je poboljšana verzija koju je inicirala administracij američkog predsjednika Ronalda Reagana 1981. Velike promjene uključivale su i dodatnu strukturu za povećanje nosivosti za 33,5 tona, unaprijeđeni radar i smanjenje radarskog poprečnog presjeka za čitav jedan red veličine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dovod je opsežno modificiran u sklopu smanjenja radarskog poprečnog presjeka, što je zahtijevalo smanjenje maksimalne brzine na 1,2 maha.

SAD su 1994. odlučile da B-1B više neće nositi nuklearno naoružanje. Iako Zračne snage SAD-a nisu trošile dodatna sredstva za održavanje nuklearnih sposobnosti, B-1 se još uvijek smatrao teškim bombarderom osposobljenim za nošenje nuklearnog naoružanja do 2007.

Prema izvornom sporazumu START, prelazak na nošenje isključivo konvencionalnog naoružanja počeo je u novembru 2007., a okončan je u martu 2011., u skladu sa novim sporazumom START. Da bi se to omogućilo, poduzeta su dva koraka:

Metalni cilindrični navoj zavaren je na stražnju tačku pričvršćivanja svakog seta priključaka za pilon na avionu B-1. Time je spriječeno postavljanje pilona na B-1 za krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uklonjena su dva kablovska konektora namijenjena za nuklearno oružje u svakom odjeljku bombardera B-1 za oružje. Time je onemogućen signal za aktivaciju.

B-1B drži gotovo 50 svjetskih rekorda u brzini, nosivosti, dometu i vremenu uzgona u svojoj klasi. Nacionalno aeronautičko udruženje odalo je priznanje bombarderu B-1B za jedan od deset najupečatljivijih letova 1994. Posljednji podaci službeno su objavljeni 2004.

Operacije u kojima se koristio

B-1B je prvi put upotrijebljen u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije “Pustinjska lisica (Desert Fox) u decembru 1998., a 1999. korišteno je šest bombardera B-1 u operaciji “Saveznička snaga (Allied Force)” u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ispuštajući više od 20 posto ukupne količine naoružanja u manje od dva posto borbenih letova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom prvih pola godine operacije “Trajna sloboda (Enduring Freedom)”, osam bombardera B-1 ispustilo je skoro 40 posto ukupne tonaže koju su isporučile koalicijske zračne snage.

To uključuje skoro 3.900 komada zajedničkog streljiva za direktne napade (JDAM) ili 67 posto posto od ukupnog broja. U operaciji “Iračka sloboda (Iraqi Freedom)”, avioni su letjeli u manje od jedan posto borbenih misija, ispustivši 43 posto komada zajedničkog streljiva za direktne napade (JDAM). B-1 se danas svakodnevno koristi u misijama kao podrška kontinuiranim operacijama.

Opće karakteristike

Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boeing, ima raspon krila od 41,8 metara, dug je 44,5 metara, visok je 10,4 metra, a težak 86,1 tonu – težina pri polijetanju je 216,6 tona. Njegova nosivost iznosi 34 tone, a brzina 1.450 kilometara na sat ili 1,2 maha na nivou mora. Ima međukontinentalni domet i maksimalnu visinu leta od 30.000 stopa ili više od devet kilometara. Ima sljedeće oružje:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

84 bombe Mk-82, od kojih je svaka teška 226 kilograma ili 24 bombe Mk-84 opće namjene, od kojih je svaka teška 900 kilograma;

84 bombe Mk-62, od kojih je svaka teška 226 kilograma ili osam udarnih pomorskih mina Mk-65, od kojih je svaka teška 900 kilograma;

30 komada kasetnog oružja (CBU-87, -89, -97) ili 30 dispenzera municije podesivih prema vjetru (CBU-103, -104, -105);

Do 24 komada zajedničkog streljiva za direktne napade GBU-31, od kojih je svaki težak dvije tone ili 15 GBU-38, od kojih je svaki težak 226 kilograma;

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Do 24 zajedničke odbojne krstareće rakete zrak-kopno AGM-158A;

15 GBU-54 laserski vođenog zajedničkog streljiva za direktne napade.

Posadu čine četiri osobe – komandant, kopilot i dva oficira za borbeni sistem. Cijena jednog ovakvog bombardera je 317 miliona dolara.

Ranije su iz Ambasade SAD-a saopćili da će dva ovakva bombardera imati nizak prelet iznad Bosne i Hercegovine kao znak partnerstva dvije zemlje. Letjelice će biti dio vojnog događaja u lizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko – invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodikovi simpatizeri stigli pred Sud BiH, među njima i predstavnici SNSD-a

Objavljeno

na datum

Administator

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tim povodom pred Sudom Bosne i Hercegovine i ovaj put su se okupili simpatizeri politike Milorada Dodika, ali i zvaničnici SNSD-a među kojima se mogao vidjeti i Nedeljko Elek te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza na prethodnom ročištu iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu