Connect with us

BIHAĆ

FOTO+VIDEO – ZAHVALNICE ZA HRABRE BIŠĆANE

Objavljeno

na datum

Danas je gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, organizirao prijem za volontere, humanitarne organizacije i gradske službe te im uručio zahvalnice za nesebičan angažman prilikom posljednje poplave. Cilj prijema bio je izraziti zahvalnost svim hrabrim Bišćanima koji se svaki put nesebično stavljaju na raspolaganje svojoj zajednici.

Prilikom posljednjih poplava koje su prošle sedmice zadesile Unsko-sanski kanton i grad Bihać mnogobrojni volonteri, humanitarne organizacije, raftin klubovi dali su svoj doprinos u spašavanju i pomaganju lokalnog stanovništva. Iz tog razloga Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća danas je uručio zahvalnice.

„Mislim da je obaveza da istaknemo upravo one ljude koji nisu uopće bili dužni da pomognu, ali su iskazali svoji solidarnost sa svojim sugrađanima i stavili se na raspolaganje. Od službe Civine zaštite, Vatrogasne jedinice, od Grada Bihaća na kraju krajeva se očekuje da djeluju u ovakvim situacijama i da radimo posao za koji i jesmo tu. Međutim, mene raduje činjenica da se veliki broj naših udruženja, organizacija, rafting agencija, onih ljudi koji u principu to nije zadatak, su se stavili na raspolaganje kada je to bilo potrebno i nisu nas ni pitali nego su došli i rekli evo mi smo tu, šta treba uraditi“, kazao je Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao posebne zahvalnice dodjeljene su volonterima rafterima koji su sudjelovali pri spašavanju i pomaganju stanovništvu. Jedan od njih je i ujedno najmlađi volonter rafter Feris Ajkić, koji je prvi put sudjelovao u akcijama.

„Kao prvo hvala na zahvalnici. Kad smo vidjeli kakva je situacija u pojedinim mjesnim zajednicama, priskočili smo u pomoć našim sugrađanima. Voda je bila do koljena i bilo je teško doći do pojedinih djelova. Drago nam je što smo mogli pomoći“, dodao je Ajkić.

Humanitarne organizacije su uvijek na raspolaganju kad su u pitanju vanredne situacije.

„Ja sam bez stanovništva koje nam se priključilo ne vrijedim ništa. Nismo mogli sve učesnike ovdje ugostiti, ali za razliku od prošlih poplava mi sad vidimo organizaciju, vidimo gradonačelnika koji je i tokom poplava skoro svaku akciju posjetio i nadgledao, a i po završetku nam se zahvalio“, kazao je Zlatan Kovačević, predsjednik organizacije SOS Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedna od mjesnih zajednica koje su danas dobile zahvalnice je i MZ Veliki Lug u kojoj su se u posljednjih šest mjeseci desile dvije katastrofalne poplave.

„Današnja zahvalnica koju smo primili puno nam znači, jer je ovo prvi put da je neko od gradonačelnika sjetio se predsjednika mjesnih zajednica. Ova zahvalnica će svakako imati svoje mjesto u prostorijama mjesne zajednice i bit će podstrek da u buduće se još više angažujemo i radimo u ovakvim situacijama“, izjavio je Amir Kozlica, predsjednik MZ Veliki Lug.

Danas su zahvalnice dobili predsjednici mjesnih zajednica Pokoj, Bakšajiš, Kulen Vakuf, Martin brod, Klokot, Orašac, Ripač, Mali Lug, Veliki Lug, Golubić, Privilica, Ozimice I, Pritoka i Srbljani.

Organizacije: SOS Bihać, Pomozi.ba, Crveni križ Bihać, Crveni križ USK, IPSIA, „ČJ“ d.o.o., Civilna zaštita Bihać, Vatrogasna jedinica Bihać, CZ Bihać – Vod za spašavanje na vodi i pod vodom, Federalna uprava Civine zaštite, CZ Novi grad Sarajevo, JKP Komrad i JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rafting agencije: Kiro, Japodi, Svarog, Raftmania, Una River Rapids, Una La Uniqua i Una kayak safari.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

U nedjelju 10. biciklijada Stazama rijeke Une

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom obilježavanja Dana rijeke Une, Nacionalni park Una, Unski smaragdi i BBK Daj krug iz Bihaća organiziraju biciklijadu ”Stazama rijeke Une”.

Organizatori pozivaju građane da se pridruže biciklističkoj karavani kroz jedinstveni Nacionalni park Una.

Okupljanje učesnika održat će se u nedjelju 9. juna od 08:00 do 09:00 sati na Gradskom trgu u Bihaću. Start biciklijade je predviđen u 09:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima organizatora u neposrednoj blizini Gradskog trga bit će parkirano vozilo logistike, gdje će učesnici biciklijade moći odložiti opremu. Vozilo prati biciklijadu do Štrbačkog buka. Predviđeni dolazak biciklista na Štrbački buk – perjanicu Nacionalnog parka Una je oko 12:30, kad će biti upriličeno posluživanje ručka uz pauzu do 13:30. Zatim slijedi nastavak biciklijade, polazak prema Račiću. U Račiću će biti upriličeno druženje uz osvježenje i zakusku. Planirani dolazak u Račić- Japodske otoke je oko 16:00 sati.

Biciklijada je obezbijeđena sa 6 pilota te se ne preporučuje napuštanje grupe!

Svi biciklisti su obavezni imati zaštitnu kacigu te ponijeti sa sobom rezervnu gumu ili pribor za krpanje. Mlađi od 15 godina ne mogu sudjelovati na biciklijadi bez pismenog odobrenja roditelja-staratelja, koje se može potpisati na dan biciklijade prilikom podjele službenih akreditacija učesnika.

Učestvovanje na biciklijadi je na vlastitu odgovornost! Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko niste izvršili prijavu učinite to putem ovog linka:

https://forms.gle/34R9zB2LMRUQgm2PA

Link događaja:

https://www.facebook.com/events/638735591803046

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Učešće na biciklijadi se ne naplaćuje. Okrepa i ručak obezbijeđeni samo za prijavljene i akreditovane učesnike,piše Radio Bihać.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu