Connect with us

BIHAĆ

FOTO+VIDEO – ZAHVALNICE ZA HRABRE BIŠĆANE

Objavljeno

na datum

Danas je gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, organizirao prijem za volontere, humanitarne organizacije i gradske službe te im uručio zahvalnice za nesebičan angažman prilikom posljednje poplave. Cilj prijema bio je izraziti zahvalnost svim hrabrim Bišćanima koji se svaki put nesebično stavljaju na raspolaganje svojoj zajednici.

Prilikom posljednjih poplava koje su prošle sedmice zadesile Unsko-sanski kanton i grad Bihać mnogobrojni volonteri, humanitarne organizacije, raftin klubovi dali su svoj doprinos u spašavanju i pomaganju lokalnog stanovništva. Iz tog razloga Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća danas je uručio zahvalnice.

„Mislim da je obaveza da istaknemo upravo one ljude koji nisu uopće bili dužni da pomognu, ali su iskazali svoji solidarnost sa svojim sugrađanima i stavili se na raspolaganje. Od službe Civine zaštite, Vatrogasne jedinice, od Grada Bihaća na kraju krajeva se očekuje da djeluju u ovakvim situacijama i da radimo posao za koji i jesmo tu. Međutim, mene raduje činjenica da se veliki broj naših udruženja, organizacija, rafting agencija, onih ljudi koji u principu to nije zadatak, su se stavili na raspolaganje kada je to bilo potrebno i nisu nas ni pitali nego su došli i rekli evo mi smo tu, šta treba uraditi“, kazao je Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao posebne zahvalnice dodjeljene su volonterima rafterima koji su sudjelovali pri spašavanju i pomaganju stanovništvu. Jedan od njih je i ujedno najmlađi volonter rafter Feris Ajkić, koji je prvi put sudjelovao u akcijama.

„Kao prvo hvala na zahvalnici. Kad smo vidjeli kakva je situacija u pojedinim mjesnim zajednicama, priskočili smo u pomoć našim sugrađanima. Voda je bila do koljena i bilo je teško doći do pojedinih djelova. Drago nam je što smo mogli pomoći“, dodao je Ajkić.

Humanitarne organizacije su uvijek na raspolaganju kad su u pitanju vanredne situacije.

„Ja sam bez stanovništva koje nam se priključilo ne vrijedim ništa. Nismo mogli sve učesnike ovdje ugostiti, ali za razliku od prošlih poplava mi sad vidimo organizaciju, vidimo gradonačelnika koji je i tokom poplava skoro svaku akciju posjetio i nadgledao, a i po završetku nam se zahvalio“, kazao je Zlatan Kovačević, predsjednik organizacije SOS Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedna od mjesnih zajednica koje su danas dobile zahvalnice je i MZ Veliki Lug u kojoj su se u posljednjih šest mjeseci desile dvije katastrofalne poplave.

„Današnja zahvalnica koju smo primili puno nam znači, jer je ovo prvi put da je neko od gradonačelnika sjetio se predsjednika mjesnih zajednica. Ova zahvalnica će svakako imati svoje mjesto u prostorijama mjesne zajednice i bit će podstrek da u buduće se još više angažujemo i radimo u ovakvim situacijama“, izjavio je Amir Kozlica, predsjednik MZ Veliki Lug.

Danas su zahvalnice dobili predsjednici mjesnih zajednica Pokoj, Bakšajiš, Kulen Vakuf, Martin brod, Klokot, Orašac, Ripač, Mali Lug, Veliki Lug, Golubić, Privilica, Ozimice I, Pritoka i Srbljani.

Organizacije: SOS Bihać, Pomozi.ba, Crveni križ Bihać, Crveni križ USK, IPSIA, „ČJ“ d.o.o., Civilna zaštita Bihać, Vatrogasna jedinica Bihać, CZ Bihać – Vod za spašavanje na vodi i pod vodom, Federalna uprava Civine zaštite, CZ Novi grad Sarajevo, JKP Komrad i JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rafting agencije: Kiro, Japodi, Svarog, Raftmania, Una River Rapids, Una La Uniqua i Una kayak safari.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu