Connect with us

BIHAĆ

Elvedin Sedić: Neće svi moći dobiti naknadu štete od poplava, vršiće se selekcija

Objavljeno

na datum

Dok se šteta nastala tokom nedavnih poplava na području Bihaća polako sumira, gradske vlasti privode kraju proces obrade zahtjeva za naknadu štete od poplava u decembru prošle godine. Procedura je spora i komplikovana, sredstava nema dovoljno da se pokriju svi troškovi sanacije, te je neophodan veći angažman viših nivoa vlast.

Kako je kazao gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, postoje federalni podzakonski akti koji otežavaju cijelu situaciju oko isplate sredstava za sanaciju šteta nastalih usljed poplava, ali su gradske vlasti odlučile da to olakšaju kroz interni pravilnik.

-Imamo federalnu odluku o kriterijima i uslovima naknade štete, imamo uputstvo o jedinstvenoj metedologiji i oba dokumenta su podzakonski akti federalnog nivoa vlasti koji se mogu mijenjati kao što se svi zakoni mogu mijenjati. Treći u nizu podzakonskih akata je pravilnik jedinice lokalne samouprave, dakle naš ovdje u Gradu Bihaću koji je urađen na osnovu ova dva prethodna akta. Mi smo analizirajući ovaj pravilnik i kroz rad Komisije koja je uradila procjenu nastale štete, te kroz rad Gradskog vijeća, zapravo utvrdili da ima mogućnosti da unutar pravilnika djelujemo kako bi ljudima olakšali proceduru podnošenja zahtjeva – kaže Sedić u razgovoru za Fenu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je ta procedura okončana što se tiče Gradske uprave, te da čekaju odluku Vlade Unsko-sanskog kantona o usvajanju izvještaja o procjeni šteta i odluku o dodjeli sredstava kako bi ta sredstva koja dobiju od kantona udružili sa ostalim sredstvima i krenuli sa isplatama.

-Očekujemo da uskoro dobijemo i kantonalna sredstva koja ćemo uz ove donacije koje smo dobili od pojedinih gradova, kao što je donacija Grada Sarajeva, pridružiti i podijeliti procentalno shodno količini štete. Moram reći da neće svi moći dobiti naknadu štete jer će se raditi selekcija u smislu da li objekat ima građevinsku dozvolu ili nema, da li se radi o objektu za stanovanje ili vikendnci koja se iznajmljuje, da li osoba može samostalno iz vlastitih prihoda objekat dovesti ponovo u stanje da u njemu može živjeti ili se radi o osobi u stanju socijalne potrebe itd. Dakle, postoje kriteriji koji su definisani pravilnikom i na osnovu toga se vrši procjena jer nema logike da neko ko u gradu ima dvije kuće i pet vikendica u Račiću dobije naknadu štete za te vikendice jer mu to nije mjesto življenja već objekti koje renta. Plus bespravno sagrađeni objekti što je dodatno problem – ističe Sedić.

Dodaje kako na raspolaganju imaju oko 250.000 KM što znači da pola od onoga što je procijenjeno od štete neće moći biti nadoknađeno. Biće isplaćeno oko 30 posto od ukupne štete što znači da, ako je neko prijavio štetu u visini od 10.000 KM, dobiće oko 2-3 hiljade konvertibilnih maraka sredstava.

Kada su u pitanju viši nivoi vlasti, gradonačelnik Sedić kaže da ima dobre povratne informacije s federalnog nivoa vlasti gdje je boravio proteklih dana i sastao se s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Mi smo na sastanku održanom u srijedu u Uredu premijera Nikšića dogovorili da sve ove stvari za koje smatramo da su nam prioritet, kada govorimo o prevenciji šteta od poplave, sastavimo u jednu agendu u kojoj će se znati koje su to i čija tačno zaduženja i šta je čiji posao, te koji su rokovi kada se to mora završiti. Pričali smo i tome da se želimo strateški pozabaviti određenim projektima. Imamo tri projekta koji su u toku izvjesno vrijeme a to je rekonstrukcija nasipa u Velhovu u vrijednosti od okvirno dva miliona KM. Za taj projekt imamo urađen idejni projekat, radi se i glavni projekat. Zatim, imamo drugi projekat obaloutvrde naselja u Pokoju u vrijednosti od milion i 300.000 KM za kojeg imamo sve urađeno samo trebamo izdati odobrenje za građenje i da se krene u njegovu realizaciju. I imamo projekat tzv. treće trake kroz naselje Kostela gdje je vodostaj Une plavio glavnu putnu komunikaciju koja bi se kroz ovaj projekt sačuvala od plavljenja na način da bi se nova cesta izdigla na određeni nivo kako voda ne bi mogla da je poplavi – naveo je Sedić.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Radio kao instruktor letenja: Poznat identitet stradalog pilota u nesreći kod Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Jučer u poslijepodnevnim satima na padinama Plješevice, u mjestu Zavalje kod Bihaća, dogodio se pad jedrilice u kojem je tragično preminuo Jusuf Midžić, poznat kao “Midža”.

Rođen 1948. godine u Bihaću, Midžić je bio dobro poznat u tom gradu. Bio je profesor fizike i istaknuti instruktor letenja u Aero Klubu Bihać, gdje je bio najstariji i najaktivniji član.

Midžić je bio iskusan pilot s dugom karijerom koja je počela 1964. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila oko 18:45 sati i prijavljena je od strane očevidaca.

Uzroci pada letjelice bit će poznati nakon provedenih istražnih radnji i vještačenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu