Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Vodostaj rijeka u Krajini u opadanju, ali problem predstavljaju i klizišta

Objavljeno

na datum

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) obavještava da se vodostaj svih rijeka koje su se prethodnih dana izlile iz svojih korita i poplavile naseljena područja Krajine polako stabilizuje i opada.

Vanredni izvještaj odnosi se na stanje do danas u 15 sati.

Svi vodostaji na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju, s obzirom da od jutros nisu zabilježene padavine, što je izuzetno povoljnija situacija u odnosu na jučerašnje stanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprima pozive putem telefona i pruža potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona, također zaprimamo i pozive koji se odnose na humanitarnu pomoć kako domaćih tako i stranih donatora, te volontera u svrhu pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

Stanje u Bihaću

Vodostaj rijeke Une je u opadanju i iznosi 143 cm, dok je jučer u sedam sati iznosio 170 cm.

Iz Operativnog centra MUP-a Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se voda povukla sa saobraćajnica i da su prohodni putni pravci: Bihać-Srbljani (u naselju Kostela), Bihać- Kamenica (ul. Dr. Irfana Ljubijankića).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šef Službe civilne zaštite Edin Kulenović obavijestio je FUCZ da su sve telefonske linije u kvaru, te da su stupili u kontakt sa BH Telecom koji će pokušati osposobit neke brojeve za komuniciranje.

Iz Operativnog centra također nam je potvrđeno da su klizišta i odroni sanirani na svim lokacijama. Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Voda je zamućena i nije za piće. Ekipe civilne zaštite su na terenu i vrši dostavu hrane i vode onom stanovništvu čiji su objekti i dalje odsječeni u naseljima Pokoj i Pecikovići zbog poplava. Također, za pet područnih škola Brekovica, Spahići, Jezero i Srbljani dostavljena je voda (220 kanistera X 5 litara).

U Bosanskoj Krupi povoljnija situacija nego jučer

Putem telefonskog poziva sa uposlenikom Službe civilne zaštite grada Bosanska Krupa, gospodinom Nisvetom Eljazovićem, dobili smo informaciju da je i u gradu Bosanska Krupa nešto povoljnija situacija u odnosu na jučer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi iznosi 329 cm što je za dvadeset centimetara manje u odnosu na jučer. U Bosanskoj Otoci u ulici Otočkih heroja, i dalje je obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Bosanska Otoka – Bužim. Do kraja sedmice obustavljena je nastava u srednjim i osnovnim školama koje se nalaze uz rijeku Unu

“Putem telefonskog poziva sa uposlenikom Službe civilne zaštite grada Cazina gospodinom Senadom Ždralićem dobili smo informacije da je danas na terenu Komisija za procjenu štetu, koja je podijeljena u dvije grupe: jedna grupa za poplavljene objekte a druga radi na procjeni šteta od klizišta”, saopćili su iz FUCZ-a. Dodaju da se, također, voda povukla sa lokalnih i regionalnih cesta.

Vodostaj rijeke Sane je u opadanju i iznosi 321 cm. Stanje u ovoj općini se polako normalizira. Voda se povlači iz stambenih objekata. Danas su vršili evakuaciju jedne starije osobe do Doma zdravlja iz naselja Jelašinovci. Po pozivu građana vrše sanaciju odrona na lokalnim putevima. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni.

U Velikoj Kladuši se voda polako povlači i vodostaj Kladušnice iznosi dva metra. Trenutno imaju problema s pojavom klizišta, i to:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

u naselju Todorovo, jedno klizište koje ugrožava jednu kuću
u naselju Šumatac, jedno klizište ugrožava putni pravac
i u naselju Kudići, jedno klizište ugrožava putni pravac
Na području općine Bužim stanje se normalizira, voda se povlači u svoja korita i nema ugroženih i poplavljenih objekata. Putna komunikacija prema Bosanskoj Otoci je zatvorena.

Na području ove općine trenutno osim poljoprivrednog zemljišta nema poplavljenih objekata. Voda se polako povlači. Služba Civilne zaštite općine Ključ i danas prati stanje na terenu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CAZIN

Jedna osoba poginula u sudaru dva vozila kod Cazina, saobraćaj i dalje obustavljen

Objavljeno

na datum

Administator

Tokom noći se dogodila saobraćajna nesreća na putu od Cazina prema Velikoj Kladuši u kojoj je jedna osoba poginula.

Kako je rekao Bahrudin Dželalagić, glasnogovornik MUP-a USK za Klix.ba nesreća se desila na putu M-42 Ćoralići-Skokovi u 00:20 sati.

Dva vozila su učestvovala u nesreći, prilikom čega je M.A (1990) smrtno stradao. Drugim autom je upravljao N. I. (2004).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija i dalje vrši uviđaj na mjestu nesreće, a kako BIHAMK navodi, saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

Za vrijeme obustave se vozila usmjeravaju na put preko Koprivne.

Kantonalno tužilaštvo i dalje vrši uviđaj jer je angažovan sudski vještak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Ministar Adnan Habibija sudjelovao u radu sastanka koji je organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak

Objavljeno

na datum

Administator

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova Unsko- sanskog kantona sudjelovao je u radu sastanka koji je, jučer u Sarajevu, organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova.

Na zajedničkom sastanku federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova razgovaralo se o prijemu novih kadeta na Policijsku akademiju

Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te o detaljima plana obuke novih klasa kadeta i aktivnostima koje prethode uspostavljanju kvalitetnijeg sistema policijske obuke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • U MUP- u USK odlučni smo da obrazujemo mlade policajce, podmlađujemo kadrove i jačamo policiju. Zato je značajan profesionalan pristup federalnog ministra Isaka koji je delegirao teme značajne za obuku novih kadeta, od potrebe povećanja smještajnih kapacita za potrebe kadeta na osnovnoj policijskoj obuci na Policijskoj akademiji do razmatranja plana i dužine trajanja osnovne policijske obuke. Sukladno odgovornosti koju policijski poziv podrazumijeva, nužna je profesionalna obuka, po najboljim standardima. Informisani smo i o problemima vezanim za nabavku uniformi za kadete i za policijske službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje smo dogovorili da se traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku izmijeni Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, zbog poteškoća s kojim se susreću policijski organi u F BiH u postupku javnih nabavki policijskih uniformi za policijske službenike. Sastanak smo iskoristili i da federalnom ministru Isaku prezentujemo potrebe kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova za specijalističkim obukama a jednoglasno smo usvojili zaključak da sva ministarstva unutrašnjih poslova, bez odlaganja raspišu konkurse za prijem novih policijskih službenika kako bi se što prije riješio problem nedostatka policijskih službenika u policijskim organima, kao i da se u Policijskoj akademiji FMUP-a intenziviraju specijalističke obuke policijskih službenika, kazao je nakon sastanka ministar Habibija.

Nastavi čitati

BOSANSKI PETROVAC

VIDEO – Bosanski Petrovac: Nakon požara primorani živjeti u nehumanim uvjetima

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosanskom Petrovcu početkom februara ove godine je izbio požar na zgradi socijalnoga stanovanja. Požar je zgradu učinio potpuno neuvjetnom za život, a veliki broj stanara ostao je bez doma.

Uprkos tomu, neki nemaju alternativu, pa su u zgradi ostali. Danas kažu, žive kako moraju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu