Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

U Bihaću proglašeno stanje prirodne nesreće

Objavljeno

na datum

Štab civilne zaštite Grada Bihaća donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Na večerašnjoj redovnoj sjednici Štaba razmatrane su informacije sa terena. U Gradu Bihaću nema stradalih ili povrijeđenih usljed poplava. Jedinica CZ za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa, prema kojoj je odsječena putna komunikacija.

Ponovo je uspostavljena putna komunikacija Kulen Vakuf – Martin Brod. Na svim rizičnim putevima, regulaciju saobraćaja vrše pripadnici MUP-a USK. Jedinica za čistoću CZ pri JKP Komrad doo neprekidno radi na punjenju vreća za pijesak i distribuiranju istih mjesnim zajednicama, u komunikaciji sa predsjednicima MZ na terenu.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić danas je lično ponovno obišao sve mjesne zajednice koje su suočene sa poplavama. Prema informacijama sa terena u MZ Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekonunje, Ozimice 1 – ul. Irfana Ljubijankića, Kralje – Vrkašić i Pokoj, tj. u deset bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je više od 200 objekata i veliki broj poljoprivrednih površina, odnosno usjeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

To je bio povod da Štab CZ Grada Bihaća na današnjoj redovnoj sjednici donese Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Grada Bihaća.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

UNSKO-SANSKI KANTON

Vremenske neprilike i poskupljenja uslovili jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u USK

Objavljeno

na datum

Administator

Kontinuirana poskupljenja repromaterijala, niske otkupne cijene, te obilne padavine i poplave, uslovile su jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Očekivani prinosi od proljetne sjetve bit će skoro prepolovljeni.

Vremena su teška, a naročito za one koji se bave proizvodnjom na otvorenom. Gotovo sve nedaće koje su se mogle desiti, izredale su se u protekle četiri godine. Počelo je koronavirusom, nastavilo se kontinuiranim poskupljenjima, te naravno sušom, pa onda i ogromnom količinom padavina i poplavama. Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, pa zamislite kako će se to odraziti na stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju mlijeka po kojoj Unsko-sanski kanton prednjači u Federaciji Bosne i Hercegovine – kazao je predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Husein Selimović iz Sanskog Mosta.

Zbog svega navedenog, nažalost smanjuje se i broj poljoprivrednih proizvođača u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Težak rad, a sve je teže prehraniti porodicu na takav način. Cijena mlijeka u prodavnicama povećana je za pola marke, a nama otkupna cijena snižena za tri feninga. Kakva je to i čija politika, kako da se opstane na takav način? Kada se sve uzme u obzir, onda ne iznenađuju drastično smanjeni broj poljoprivrednih proizvođača, ali nažalost i sve manji broj komšija, odnosno prazne kuće i zatvorena poljoprivredna gazdinstva – riječi su predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka Krajina Cazin Ahmeda Lipovića.

Poljoprivrednici su uprkos svemu potvrdili pohvalnu saradnju i podršku Kantonalnog, pa i Federalnog resornog ministarstva u posljednjih nekoliko godina, ali se čak ni na takav način ne mogu sanirati posljedice nekontroliranih poskupljenja i vremenskih neprilika. Samo je Vlada Unsko-sanskog kantona u ovoj godini za podršku i poticaje poljoprivrednicima osigurala rekordnih devet i po miliona KM, ali već se ubrzano traži način za povećanje tog iznosa.

Jedna od najtežih poljoprivrednih sezona, s obzirom da su vremenske neprilike uslovile niske prinose, a kada tome dodamo i niske otkupne cijene, jasno nam je da je naš poljoprivredni proizvođač u nezavidnom položaju. Nažalost, na evropskom tržištu je došlo do osjetnog pada otkupnih cijena i to se negativno odražava na sve poljoprivredne proizvodne oblasti. Mi smo ove godine osigurali devet i po miliona maraka, te još milion za kapitalne projekte i podršku razvoja mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama. Sada nam je sasvim jasno da to, nažalost, neće biti dovoljno, pa ćemo pokušati pomoći dodatnim sredstvima za pomoć svim poljoprivrednicima prilikom jesenje sjetve – istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Adis Džanić.

Najavljeno je kako bi ovogodišnja sredstva za poljoprivredu trebala predstojećim rebalansom budžeta biti uvećana za otprilike 20 posto, čime će se na određeni način barem pokušati ublažiti teška godina poljoprivrednika u USK-u.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SANSKI MOST

FOTO – Sanski Most: Dileru određen jednomjesečni pritvor

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja i Naredbe Općinskog suda Sanski Most pripadnici Policijske stanice Sanski Most su dana 22.09.2023 godine izvršili pretres osumnjičenog 35-godišnjeg Dž. S. iz San. Mosta i tom prilikom kod istog pronašli cca. 330 grama zeljaste biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojno sredstvo „marihuana“, cca. 550 grama bijele mase koja svojim izgledom asocira na opojno sredstvo „SPID“, vagu za precizno mjerenje, evidenciju sa imenima i prezimenima lica kao i mobitel marke „iphone“ sa ultra karticom.

Navedeni predmeti su privremeno oduzeti od osumnjičenog nakon čega je lišen slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

Dana 23.09.2023. godine zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. KZ FBiH, Dž. S. je predan nadležnom Kantonalnom tužiocu na dalje postupanje nakon čega mu je određena mjere pritvora u trajanju od mjesec dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CAZIN

FOTO – Cazin: Policija USK pronašla i oduzela drogu i automatsku pušku

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja i Naredbe Općinskog suda Cazin inspektori Sektora krimnalističke policije izvršili su pretres porodičnih kuća, pratećih objekata i vozila vlasništvo dva lica J. A. rođen 2001 godine iz mjesta Crnaja i Č. E. rođen 1994 godine iz mjesta Crnaja. Tom prilikom pronađene su 22 stabljike biljne vrste koja izgledom asocira na „cannabis sativu L“ i neutvrđena količina zeljaste materije koja izgledom asocira na opojno sredstvo „marihauna“, kao i automatska puška.

Navedena lica su lišena slobode i nad istima je zavedena kriminalistička obrada zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238 i 371 KZ FBiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“. Dana 26.09.2023. godine u 15,00 sati navedena lica su sprovedena kantonalnom tužiocu na dalje postupanje,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu