Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Halitović zadovoljan reakcijom Vlade FBiH usljed poplava, FUCZ: Samo je Krupa tražila našu pomoć

Objavljeno

na datum

Bilo je poteškoća u komunikaciji nadležnih u borbi protiv poplava u Unsko-sanskom kantonu. Tvrde da su one otklonjene i da pomoć pristiže. Entitetska civilna zaštita uvjerava da radi sve što je u njenoj mogućnosti.

Armin Halitović (SDP), gradonačelnik Bosanske Krupe koja je jedan od poplavljenih gradova, u izjavi za Klix.ba je istakao da je uspio kontaktirati Murata Baručiju koji je ovlašten za izvršavanje direktorske dužnosti u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ).

Baručija ga je informirao da mu se mogao javiti nakon hitne sjednice Vlade FBiH, a to je Baručija također kazao i u izjavi za naš portal. Halitović je istakao da mu je Baručija obavijestio da će pomoć FUCZ-a večeras biti upućena u Bosansku Krupu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima gradonačelnika Bosanske Krupe, bit će im dostavljena materijalno-tehnička sredstva, što se prvenstveno odnosi na muljne pumpe. Istakao je da je od jutarnjih sati jučerašnjeg dana u stalnom kontaktu s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem (SDP). Ocijenio je pristojnom pomoći Vlade FBiH da poplavljena područja u USK dobiju pola miliona KM.

Na pitanje da li je entitetska vlada pravovremeno reagirala, odgovorio je da je to pravovremena reakcija.

“Ta nama sredstva ne znači u 24 ili 48 sati. Neće nam značiti i ako dođu u sljedećih 10 dana. Nama će fakture za potrošeno doći u sljedećih deset dana. Što se tiče intervencije vlade, mislim da je bila pravovremena”, dodaje.

Halitovića više interesuje to kakva će biti podrška kada se bude znalo kolika je konačna šteta. Ne očekuje da će šteta biti manja od milion KM. Ukazao je da je 250 objekata pod vodom te da prosječna šteta po objektu iznosi 3.000 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o trenutnoj situaciji u Bosanskoj Krupi, naglasio je da je vodostaj i dalje visok, ali da situacija stagnira. Ukazao je da je vodostaj Une u posljednja četiri sata niži za tri centimetra, što nije ocijenio kao ohrabrujućim, ali je istakao da je ipak niži.

“Samo Bosanska Krupa tražila pomoć”

Baručija je naglasio da FUCZ postupa po procedurama te da ima kontakt sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite USK Dževadom Livakovićem. Tvrdi da FUCZ do jutrašnjeg Halitovićevog zahtjeva uopće nije imao niti jedan zahtjev, bilo koje općine u USK. Naveo je da je Sanski Most imao zahtjev, ali da su ga povukli, jer im je pomoć u međvuremenu pružila kantonalna civilna zaštita.

Potvrdio je da je u Bosansku Krupu upućen kombi sa onim što su vlasti ovog grada tražile. Naglasio je da nije tražena pomoć u ljudstvu. Poručio je da je FUCZ spreman reagirati ako bude dodatnih zahtjeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da FUCZ reagira po zahtjevu kantona te da će FUCZ pokušati osigurati ono što ne može osigurati kanton. Prema njegovim riječima, ne mogu otići i pitati šta treba uraditi. Smatra da je korektno obratiti se sa pismenim zahtjevom u kojem piše šta je potrebno. Poručio je da su jednostavno takva pravila.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Instaliran prvi inovativni uređaj za dezinfekciju vode u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Inovativni uređaj za dezinfekciju vode, prvi takav u Bosni i Hercegovini, instaliran je na pumpnoj stanici Slapnica, odakle se građani Velike Kladuše snabdijevaju pitkom vodom.

Prema riječima Esada Čovića, direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje upravlja pomenutim vodovodom, uređaj predstavlja novu tehnologiju koja radi na principu proizvodnje tečnog hlora putem elektrolize iz soli, bez štetnih posljedica po okoliš.

“Vodovod će na ovakav način imati vlastitu proizvodnju hlora i neće zavisiti od isporuke i cijene, a što je najvažnije, posjedovaćemo da je ovo ekološki način proizvodnje koji nije opasan kao gasni hlor. To nam donosi i ekonomske olakšice, jer je so koja se koristi za proizvodnju hlora mnogo jeftinija od industrijskog hlora, a sve će nam to osigurati bolji kvalitet vode”, istakao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ovakav način tretmana pitke vode prisutan je u razvijenim evropskim zemljama, a u narednom periodu planirana je ugradnja ovog uređaja i na preostale četiri pumpne stanice u Velikoj Kladuši kako bi se svim korisnicima osigurala kvalitetnija i zdravstveno ispravna voda za piće.

Projekat instaliranja pomenutog uređaja koštao je 55.000 maraka, od čega je 40.000 osigurano od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša USK, a ostatak od strane pomenutog velikokladuškog preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Novi detalji o akciji “Piramida” usmjerene na krijumčare migranata: Oduzeto preko 30.000 eura

Objavljeno

na datum

Administator

Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH, provodi aktivnosti sa policijskim službenicima Granične policije BiH na terenu a u okviru operativne akcije u borbi protiv međunarodnih organizovanih ilegalnih migracija.

Meta akcije kodnog naziva “Piramida” je više osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje ili pokušali prokrijumčariti više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnih osoba, a sve radi sticanja lične materijalne koristi u velikim iznosima.

Aktivnosti se provode na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi sa krivičnim djelom-Krijumčarenje osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U istrazi i radu na predmetu ostvarena je značajna saradnja sa MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružaju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima BiH.

Postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

O najnovijim detaljima akcije oglasila se Granična policija BiH.

“Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Unsko-sanske, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši. Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 KM, praškaste materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela. Rad na predmetu se nastavlja”, saopćili su iz Granične policije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Helez u radnoj posjeti kasarni OS BiH ‘Adil Bešić’ u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je jučer 2. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koja je smještena u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Domaćin posjete bio je komandant bataljona major Said Velić, koji je Heleza izvjestio o trenutnim aktivnostima, planovima i izazovima ovog bataljona.

Također ministar odbrane BiH upoznat je sa završetkom brojnih infrastrukturnih projekata, odnosno aktivnostima na obnovi dijela ove vojne lokacije. Ministar Helez konstatovao je da je navedena lokacija jedna od najbolje organizovanih i uređenih vojnih lokacija koje je do sada posjetio. Helez je obišao i novootvoreno Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH smještenog u kasarni „Adil Bešić“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Helez je istakao da će „stavljanjem u upotrebu Odjeljenja muzeja 2. puka naša mlada pokoljenja gajiti kulturu sjećanja na postignuća Armije RBiH, te učiti kako Bosna i Hercegovina treba ići naprijed“, te na kraju obećao da će pružiti punu podršku u njegovom daljnjem razvoju i unapređenju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu