Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Sattler: Bh. političari trebaju imati ambicije, a ne da kucaju na vrata Schmidta

Objavljeno

na datum

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler u emisiji Dan uživo na N1 govorio je o svim aktuelnim političkim temama, ali i o tome da li će EU uvesti sankcije Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku Republike Srpske. Odgovorio je i na navode Dodika da mu je rekao da će ga fizički napasti.

Sattler o radu Vijeća ministara: Ovo je prilika za BiH

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao kako je BiH postala nezaobilazan faktor na svjetskoj sceni. Sattler je za N1 istakao kako je “na njemu (ministru, op.a.) da tu ocjenu donese”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mogu kazati da smo svi svjedočili da je Vijeće ministara dobro startalo. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH radi na svim zaostacima, preko 400 tačaka dnevnog reda koje je ostalo od prethodnog saziva. Imamo ministra vanjskih poslova koji je aktivan na međunarodnom planu. Vjerujem da BiH ima priliku da u naredne tri godine osigura da njen glas bude snažniji. Imate naravno problematiku sa Srbijom, Hrvatskom, sve su pitanja koja se mogu riješiti. Prilika za BiH da bude dio zajednog regionalnog tržišta”, istaknuo je.

Govorio je i odnosima sa Hrvatskom i Srbijom, te da li se “miješaju Srbija i Hrvatska” u unutrašnje odnose BiH.

“U konačnici svako ima svoju vanjsku politiku. Ono što je važno da nema uplitanja u unutarašnja pitanja bilo koje zemlje. Odluke koje se donose u BiH, donose se u BiH. Tanka je linija da li se miješaju, pogotovo u zemljama gdje imate svoje manjine. Tanka je linija i za BiH, vrlo je važno obazrivo pristupati inače će se to u BiH posmatrati kao miješanje u odnose”, smatra Sattler.

Između ostalog, Sattler je govorio i o novoj vlasti na državnom nivou.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nismo očekivali da će se novim sazivom promijeniti neke stvari preko noći. Postoje tumačanja kako bi ova zemlja trebala izgledati u budućnosti. Važno je da idemo koaliciju na nivou BiH koja je spremna da djeluje. Važna poruka RS-u je da imate partnere u Sarajevu koji su spremni da djeluju, konstruktivne partnere. Treba insistirati na uvažavanju državnih institucija, ali neće biti ni blokiranje projekata samo zato što dolaze iz RS. Prevaziđimo te stvari, gledajmo šta nas zbližava. Ne možete blokirati energetske projekte, dok generalno imamo energetsku krizu. To je važan fokus za naredne godine”, kazao je.

Retorika Milorada Dodika

Osvrnuo se i na poteze i komentare Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

“Što se tiče imovine to je kompleksno pitanje u mnogim zemljama. Pogotovo u zemljama koje baštine tu tradiciju komunizma, gdje nije bilo privatnog vlasništva. Treba imati na umu da imamo finalnog arbitra, to je Ustavni sud. To su pitanja koja se trebaju rješavati na nivou BiH. To je princip kojim smo se vodili i nastavit ćemo se voditi”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li se sprema nametnuti zakon o državnoj imovini te zašto se kriju eksperti koji rade na ovom prijedlog, kazao je:

“To je jedan proces iz najbolje namjere da okupi najbolje stručnjake koji će predstaviti prijedloge koji će se razmatrati u Parlamentarnoj skupštini. Naredne sedmice ćemo imati diskusiju o vodenim tokovima, šumama i drugim kategorijama. Eksperti mogu samo dati prijedlog. Pozivam sve političke subjekte da se angažiraju po ovom pitanju. Nije to pitanje koje tiče samo RS, jako puno je upitnika što se tiče FBiH. Pogledajte kasarnu Jajcu, imate ponode luksuznog hotela, ali se ne može riješiti zbog pitanja imovine. Ono što mogu reći da bez otkrivam silne tajne da kažem da ima par njemačkih, jedan ekspert iz Italije, jedan iz Turske. Ovo su najbolji među najboljima. Ima i domaćih stručnjaka naravno. Mješoviti tim”.

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini kazao je zašto još uvijek nema sankcija za Dodika, ali se i osvrnuo na navode da mu je Dodik rekao da će ga fizički napasti.

“Meni to nije rekao. To je toliko nisko, takva priča je zaista nisko da ne zaslužuje da se o tome razgovore. To je znak slabosti ako ćemo pričati o tom nasilju. I ranije sam za medije rekao da nema potrebe da se o tome priča. Nije to moj nivo, niti ću se spuštati za taj nivou. Naša reakcija je bila prošle godine vrlo jasna. Obustavljeni su određeni ekonomski projekti koji su bili vrlo važni za RS. To je bila jasna reakcija za povlačenje iz institucija. Tako da Evropska komisija jeste reagovala. Za pitanja poput uvrštanja na određene liste ili vizni režim za to moramo imati saglasnost svih 27 članica. Trenutno nemamo jednoglasni stav. Što se tiče sankcije, one su instrument. Dakle, instrument kojim želimo da se promijeni ponašanje. I druge su zemlje uvele sankcije i ja ne vidim velike promjene ponašanja Milorada Dodika. Na sankcije se uvijek gleda kao na magični štapić, ali treba pažljivo uzeti obzir da je to alat koji treba da ostvari neki cilj. O cilju treba razmišljati”, kazao je Sattler.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

RS planira vraćanje klevete u krivični zakon, a Sattler se nada da ovi zakoni neće nikada ugledati svjetlo dana.

“Nadam se da za proces koji je u toku će vlasti u RS saslušati sve stavove. Jako je puno otpora i to utemeljenog. Ovim se sužava prostor za djelovanje medija. Jako je teško raditi samostalno. Veliki udarac na medije. Pozivam vlasti da unaprijede postojeće propise”, dodao je.

Na kraju razgovora u emisiji Dan uživo Sattler se osvrnuo na foramiranje Vlade FBiH, ali i nove odluke visokog predtsavnika u BiH, Christiana Schmidta.

“Ne znam šta je alternativa. Svi su siti blokada. Jasno je bilo da nije bilo volje da se na domaćem terenu riješi ova situacija. Žalosno je što je u konačnici visoki predstavnik BiH morao da djeluje, ali nije bilo izlaza. Nije bilo drugog načina. Svi su siti jednih te istih igara. Pozivam nove ministre da što brže i aktivnije se anagažuju i rade. Jako je puno pitanja na kojima trebaju raditi. Bitna je snažna borba protiv korupcije. Ja sam optimista. Imao sam sastanak sa premijerom Nerminom Nikšićem. Pratit ćemo i realizaciju i pružat podršku, ali i pratiti obećani napredak”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sattler o bonskim ovlaštenjima

No, kada je riječ o posljednjoj Schmidtovoj intervenciji, Johann Satller smatra da su bonska ovlaštenja vanredni instrument koji se koristi.

“Što se tiče bonskih ovlaštenja stav EU je da uvijek treba biti obazriv po tom pitanju. Slažem se sa mnogima da je to vanredni instrument. Treba biti izuzetno obazriv u njihovim korištenjima, to treba biti krajnja mjera. Ideja je da se što manje koriste bonska ovlaštenja. Uvijek smo obazrivi kada je riječ o korištenju bonskih ovlasti. Poznajem Schmidta i on je taj konačno donosi odluke. Postoje priče da on dobije poziv iz jedne centrale, ili poziv iz neke tamo, međutim to uistinu nije tačno. Znam da on na kraju izvaga i donese odluku. I nije jednostavno. Trebali bi se sada zaustaviti kod učestalosti korištenja bonskih ovlaštenja. Mora postojati više ambicije i volje kod političkih aktera, a ne kucati na vrata Schmidta i tražiti njegovo rješenje”, istaknuo je.

Prokomentarisao je i proteste koje su i danas organizirani u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam uvijek spreman na razgovor. Mislim da građani trebaju biti i glasniji. Trebamo vidjeti proteste gdje će građani tražiti bolje pravosuđe, usvajanje energetskih zakona, privlačenje investitora… Jako je puno tema i pitanja gdje je vrlo važno čuti građane”.

Christian Schmidt je kazao da je zabrinut zbog “radikalizacije Bošnjaka”, na pitanje voditeljice da li se Sattler plaši, kazao je:

“Mislim da je to jedna prenapuhana tema. Građani ove zemlje su obazrivi i znaju šta znači kada se određene granice prijeđu. Ne očekujem velike pomake u pravcu radikalizacije. Mislim da niko nije spreman da ponovo ulazi u sukob, rane su bolne još uvijek. EU je temeljena principima različitosti. Cijela je ta priča malo prenapuhana. Trebamo razgovarati o pravim temama, a ne vještačkim podjelama”, zaključio je Johann Sattler.

Kao Dan Evrope obilježava se deveti maj u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju kojom su stvoreni osnovi temelji na kojima danas postoji Evropska unija. Sattler je za N1 kazao u kakvom ozračju Evropa dočekuje današnji dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Poseban dan za nas. Ove godine obilježavamo 73 godine otkako je rođena ova ideja. Uvijek ima nedostatak kao i svakoj drugoj organizaciji. Međutim, možemo biti zadovoljni sa svim što je urađeno u protekle 73 godine. Ovo je najveći mirovni projekat u svijetu. Uvijek ima izazova, ali generalno ovo je pozitivna priča. BiH ovaj dan obilježava nakon jednog značajnog iskoraka, kada je dobila kandidatski status. Drago mi je zbog toga. Pripremili smo jedan sjajan program tokom čitave sedmice”, kazao je.

“BiH je prošla kroz užas rata”

Pitanje koje kola Balkanom svakog 9. maja koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom jeste i da li možemo govoriti o pobjedi nad fašizmom kada gootovo svakodnevno svjedočimo velikom broju skandaloznih poruka.

“Da, to je realnost. Ove godine slavimo, a imate Ukrajinu, preko 40 miliona stanovnika koji se bori za svoj opstanak. Bore se i protiv ideologije, ideologija bliskih fašizmu. To je realnosti koje živimo. EU je ovih godina približila svoje stavove. Pružamo snažnu podršku Ukrajinu, osiguravamo naoružanje, usaglasili smo deset paketa sankcija protiv Rusije. Itekako smo svjesni važnosti ove borbe. BiH je prošla kroz užas rata i ovo je sve vama itekako poznato. Što naravno prije proslava u kući Evrope danas ćemo i obilježiti i dan kada je srušen fašizam zajedno sa gradonačelnicom u Vijećnici. Svi moramo raditi da prevazilazimo međusobne razlike i to je jedan od principa na kojima je zasnovana Evropska unija”, kazao je Sattler.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sattler je također u emisiji Dan uživo govorio i tome koliko BiH radi na kandidatskom statu, ali i šta očekuje od državne vlasti.

“Izuzetno je važan korak, nema baš puno tih koraka ka pridruživanju. Naravno to nije rezultat sjajnog rada političara, nego rezultat geopolitičkih prilika. Sada je pravi trenutak da se zasuću rukavi i odradi pravi posao. Ukoliko želimo nešto pozitivno da vidimo unazad moramo napomenuti i da tri mjeseca imamo formirane vlasti na nivou BiH, rade itekako. Po prvi je usvojen blagovremeno budžet. Tačno je da su sebi povećali plate, ali bilo je pokušaj da se to spriječi. Mislim da se to nije usvojilo da bi bio dobar signal građanima, ali se to nije desilo”, kazao je Sattler.

Potom je dodao:

“Pravi je momenat za iskorak. Ukoliko pogledamo ranije sazive možemo da vidimo da je bilo potrebno godinu da se formira vlast na nivou BiH. Vlada FBiH je godinama bila u tehničkom mandatu. Sama ta činjenica je pozitivna. Imaju pred sobom više od tri godine mandata da rade i historijsku priliku da kompletiraju 14 prioriteta i time otvore pregovore sa EU. Očekivanja su zaista velika”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Struka upozorava: Poskupljenje struje neminovno, ali model diskriminatoran

Objavljeno

na datum

Administator

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati? Na potezu je Federalna regulatorna komisija, prije nego li građani na računima dobiju nove obračune potrošnje. Mišljenja podijeljena. S jedne strane, opravdavaju uvođenje novih tarifa, a s druge strane, struka upozorava da je poskupljenje neminovno, ali i prema ponuđenom modelu, diskriminatorno. Moguće je i odlučivanje o ustavnosti ove odluke.

Dugo razmatrane blok tarife za obračun potrošnje električne energije Javno preduzeće Elektroprivreda BiH uputila je na razmatranje FERK-u. Prvi čovjek Elektroprivrede tvrdi – neće doći do linearnog poskupljenja nego će kroz blok tarife oni koji budu više trošili više i plaćati.

„U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja cijene električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. 430.000 domaćinstava ne bi ulazilo u višu kategoriju“, kazao je Sanel Buljubašić, v.d. direktora JP Elektroprivreda BiH.
Prijedlog podrazumijeva tri tarife. Prva „zelena“ je ona u kojoj je potrošnja do 268 kWh mjesečno i trošak prvih 268 kw obračunavat će se po aktuelnom cjenovniku. Trošak od 268 do 1.000 obračunavat će se po cijeni za „plavu“ tarifu, što se prema podacima Elektroprivrede odnosi na oko 37 posto kupaca. Potrošači koji prelaze 1.000 kWh mjesečno obračunavat će se po „crvenoj“ tarifi. Struka smatra – granica potrošnje za prvu kategoriju, odnosno stvarne potrošače, nije realna te da bi trebala iznositi približno 400 kw.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Ogroman je broj domaćinstava s potrošnjom 0 kilovat sati tokom 11 mjeseci u godini. Taj prosjek od 268 kilovatsati je nerealno nizak jer su uzete silne nule kilovatsati od 11 mjeseci kad dijaspore ili tih vlasnika objekata nema uopšte u Bosni i Hercegovini“, objašnjava Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor JP Elektroprivreda BiH.
Brojni su razlozi uvođenje blok tarifa – smanjena proizvodnja uglja u rudnicima koncerna za oko 50 posto u odnosu na potrebnih 5,5 miliona tona, loš finansijski rezultat u prethodnoj godini i gubitak više od 142 miliona maraka, kao i privremeno zatvaranje zeničkih ugljenokopa.

„Da su kojim slučajem imali tu količinu uglja na raspolaganju i imali pune depoe, odnosno spremnost pogona, imali bi dovoljno energije za domaće potrebe i za izvoz“, dodaje Jerlagić.

„Prije svega, bilo je potrebno da Elektroprivreda uradi restrukturiranje vlastitog poslovanja, odnosno, poslovnog modela i to je najveća kritika i nas zastupnika i javnosti – zašto ne počistite svoje dvorište prije nego predložite mjeru koja znači povećajne cijena uglavnom za sve potrošače“, kaže Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Planom poslovanja Elektroprivrede u periodu 2024-2026. predviđeno je poskupljenje struje i povećanje prihoda do 10 posto. Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo, očigledno, saglasni su sa planom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Jednostavno se radi o metodama uštede energije za naredni period. Ako se vratimo i na problem koji se tiče proizvodnje uglja – koji direktno utječe na nivo proizvodnje, onda je opravdano da Elektroprivreda u svom planu može staviti i jednu takvu aktivnost“, istakao je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SDP).

Elektriprivreda, činjenica je, ima mogućnost uspostavljanja različitih cijena u odnosu na količinu potrošene električne energije. No, struka, također, smatra da je prevashodno trebao biti izrađen ekonomsko-socijalni karton potrošača te da je ovaj način uvođenja tarifnog modela za obračun potrošnje diskriminatoran. Upozoravaju na sličan scenarij kao u RS-u, gdje je Ustavni sud krajem februara utvrdio da odluke o novim tarifama nisu u skladu s ustavom i zakonom.

„To nije luksuzno dobro da možete kazati: neću ili hoću koristiti električnu energiju u zavisnosti od komfora i luksuza. Električna energija je nužnost i potreba svakog domaćinstva bez obzira kolika bude cijena, vjerovatno ćete trošiti isto, vjerovatno će ta sijalica u hodniku biti upaljena i s novom tarifom i bez nje, ali ćete biti diskriminisani u odnosu na vikendice, prazne kuće, stanove“, naglašava Čavalić.

Prema upućenom prijedlogu primjena novog tarifnog modela trebala bi teći od 10. juna ove godine. Odluka Regulatorne komisije za energiju u Federaciji na prijedlog Elektroprivrede, koji je odobren od Upravnog i Nadzornog odbora preduzeća, trebala bi biti poznata u roku od 60 dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Sjedinjene Američke Države pridružile su se listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se 2. maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su napomenuli da je SAD godinama podržavao zaštitu sjećanja na žrtve genocida, ali i na osiguranju podizanja, uspostave i opstanka Memorijalnog centra.

“Ova podrška predstavlja nastavak kontinuiteta politike SAD-a, koju zagovara predsjednik Biden, a koju su ranijim administracijama potvrdili predsjednik Clinton, ali i u svojoj poruci iz 2020. tadašnji državni sekretar Pompeo”, dodaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Rezolucija Predstavničkog doma Kongresa donesena 2020. godine pod naslovom “Osuđivanje genocida i drugih zločina protiv bošnjačke zajednice koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine” usvojena je uz podršku Republikanaca i Demokrata, još jednom je potvrdila zvaničnu politiku SAD-a po ovom pitanju. Danas sa uspjehom sarađujemo na projektima sjećanja koje realiziramo sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država, čime nastavljamo partnerstvo i saradnju dvije države”, dodaju iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra su poručili da ne zaboravljaju aktivnosti predsjednika Bidena i brojnih drugih prijatelja građana i građanki Bosne i Hercegovine devedesetih. Istovremeno, izražavaju zahvalnost na svemu što administracija predsjednika Bidena čini danas za našu zemlju.

“Pozdravljamo napore ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linde Thomas-Greenfield. Zajedno radimo na tome da ova Rezolucija bude poruka mira, prilika da mladi ljude uče na lekcijama Srebrenice o važnosti zaštite ljudskih prava i ljudskih života. Pozivamo medije i javnost da se ne osvrću na izjave koje podstiču podjele, tenzije i konflikt, te koje plemenitu ideju Rezolucije žele prikazati nečim što ona nije i podstiču opću histeriju”, upućuju iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova ustanova uspostavila Odbor za međureligijski dijalog, te da je prva državna institucija koja je organizovala multietničke posjete i odavanje počasti žrtvama drugih nacionalnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nećemo nikada nasjesti na provokacije nacionalista i onih koji zloupotrebljavaju žrtve svog naroda kako bi relativizirali genocid u Srebrenici. Samo zajedno možemo izgraditi društvo nade, a društvo nade mora biti temeljeno na vrijednostima istine i pravde. Hvala SAD-u što su nam partner na tom putu”, zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Na društvenim mrežama Memorijalnog centra u posljednjih nekoliko dana je ova institucija potvrdila i izrazila zahvalnost na podršci Rezoluciji Ruandi, Njemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu i Sloveniji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara od sada imaju svoju kancelariju, šefa kancelarije i savjetnika

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće ministara BiH usvojilo je novu odluku po kojoj oba zamjenika predsjedavajućeg imaju pravo na svoju kancelariju u kojoj su zaposlen šef kancelarije i savjetnik.

Zvaničan naziv je Odluka o kancalerijama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Kancelarije su nadležne za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima BiH; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenika; obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara”, navodi se u odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez.

Prema staroj odluci iz 2016. godine, koja se ovim stavlja van snage, postojala je jedna kancelarija za oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U njoj su mogli da imaju po jednog savjetnika, koji su bili pri kabinetu iz koga dolazi ministar.

Sada svako od njih ima svoju kancelariju sa po šefom kancelarije i jednim savjetnikom.

“Šefovi kancelarija i savjetnici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa u resornim ministarstvima iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg. Kancelarije se finansiraju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a putem resornih ministarstava iz kojih zamjenici predsjedavajućeg dolaze”, navodi se u novoj odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu