Connect with us

SVIJET

Objašnjeno šta će značiti snižavanje cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i EU

Objavljeno

na datum

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je objasnila šta će značiti snižavanje cijene rominga mobilnih usluga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, koje je najavljeno za oktobar ove godine.

Prema njenim riječima, to će značiti da će stanovništvo Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo) i EU moći koristiti mobilni internet po cijenama koje su u prosjeku na nivou regiona, barem za trećinu niže od onoga što trenutno plaćaju u okviru različitih paketa, dodataka i slično.

No, u intervju za kosovski portal Zeri je napomenula da je riječ o složenom procesu oko kojeg se još pregovara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ono što je najavljeno prošle sedmice se odnosi na dogovor koji su postigli operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana u pogledu najviše cijene jednog gigabajta u romingu, koja će se primjenjivati od oktobra ove godine. Najviša cijena predstavlja gornju granicu, odnosno maksimalan iznos maloprodajne cijene za prijenos podataka u romingu, koju će telekom operateri nuditi klijentima, odnosno građanima našeg regiona i EU”, objasnila je Bregu.

Ukazala je da je 38 telekom operatera Zapadnog Balkana i EU dio ovog sporazuma te je poručila da su ostali operateri dobrodošli. Istakla je o kakvom je sporazumu riječ.

“Oni imaju svoje pakete i cijene, neki niže, neki više, a neki od njih iz EU u svojim paketima imaju cijenu od 500 eura po gigabajtu. Uobičajene cijene su čak i više i dosežu vrtoglavih 21.000 eura po gigabajtu. Činjenica da je 38 operatera u sklopu pregovora, a poštujući svoje poslovne planove, ali i poziv političkog nivoa, dogovorilo poštenu jedinstvenu maksimalnu gornju granicu cijene od 18 eura po jednom gigabajtu je velika stvar, čak i ako će neki cijene više sniziti od drugih”, najavila je.

Bregu je podsjetila da se cijene razlikuju od jednog do drugog operatera te da se svaki od njih treba prilagoditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cijena

Na pitanje da li će korisnika sa Zapadnog Balkana u EU jedan gigabajt koštati 18 eura, odgovorila je da to neće biti slučaj.

“Ne znači. To samo znači da od oktobra ove godine gornja granica cijene, odnosno maksimalna cijena po jednom gigabajtu koju operateri budu nudili ne može premašivati 18 eura. Potom, 2026. godine, ova najviša cijena će biti snižena na 14 eura, odnosno na devet eura 2028. Očekujemo da za građane našeg regiona cijena u prosjeku bude niža za najmanje jednu trećinu od postojeće”, naglasila je.

Navedenim sporazumom, kako je kazala, utjecat će se na tržište i dovesti do značajne konkurencije među onima koji su dio deklaracije, ali i među onima koji to još uvijek nisu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Utjecat će se čak i na one čije cijene su trenutno niže od dogovorenih maksimalnih cijena. Zbog pravila i zakona o poštenoj tržišnoj konkurenciji operateri ne mogu pregovarati o cijenama koje nudi svaki pojedinačni operater”, dodaje.

Očekuje od telekom operatera da održe obećanje i omoguće povoljnije usluge sa znatno nižim cijenama rominga. Bregu je također podsjetila da je spomenuta deklaracija, odnosno sporazum potpisan prošle godine u Tirani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Brazil: Vozač Lamborghinija udario autom pljačkaša koji mu je ukrao Rolex, kamere sve snimile

Objavljeno

na datum

Administator

U brazilskom gradu Sao Paulu desila se rijetko viđena scena.

Video prikazuje snimak koji je vrlo brzo postao viralan i na kojem se vidi kako se vozač odlučuje na osvetu pljačkašu koji mu je uzeo sat.

Može se vidjeti kako se lopov na motociklu približava luksuznom sportskom autu koji je zaustavljen na crvenom svjetlu te mu uzima sat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zatim vozač kreće autom prema pljačkašu, pokušavajući ga zaustaviti te udara vozilom u njega.

Lopov je preživio te bježi s mjesta nesreće, a kako mediji navode, za sobom je ostavio motor, mobitel i pištolj te je tako idenfikovan.

Osumnjičeni nije bio kod kuće kada ga je policija tražila te je još uvijek na slobodi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Izrael povlači ambasadore iz Irske i Norveške, u Tel Avivu ogorčeni zbog priznanja Palestine

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer su obje zemlje danas zvanično priznale palestinsku državu.

“Irska i Norveška danas namjeravaju poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, rekao je Katz.
Rekao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim “nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana”.

Također je zaprijetio opozivom izraelskog ambasadora u Španije ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ranije u srijedu, norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da “ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja”.

Nekoliko zemalja Evropske unije proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regiji.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njezine poteze, gorljivo je zagovarala dvodržavno rješenje između Izraela i Palestinaca.

“Palestina ima temeljno pravo na neovisnu državu”, rekao je Gahr Store na konferenciji za novinare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez dolazi nakon što su izraelske snage pokrenle napade na sjeverni i južni rub pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile dotok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska će zemlja “zbog toga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obvezama koje to podrazumijeva”, rekao je Gahr Støre.

Norveška je priznalo palestinsku državu više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine.

Od tada su “Palestinci poduzeli važne korake prema rješenju s dvije države”, saopćila je norveška vlada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je da je Svjetska banka utvrdila da je Palestina ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država u 2011., da su nacionalne institucije izgrađene kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

“Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali još uvijek znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila desetljećima”, istakla je norveška vlada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Veliki dan za Palestinu: I Španija je priznala kao državu, Kongresom se prolomio aplauz

Objavljeno

na datum

Administator

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

Na sjednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

“Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini”, rekao je Sanchez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove rečenice, u Kongresu Španije uslijedio je ogroman aplauz prvenstveno predstavnika ljevice odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Baš kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

“Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu”, poručio je Sanchez.

Prvi koji su danas održali konferenciju za medije bili su političari iz Norveške, a premijer je rekao kako je priznanje Palestine neophodan korak ka miru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom”, rekao je Store.

Nedugo nakon toga uslijedilo je i obraćanje zvaničnika Irske.

“Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi”, rekao je na press konferenciji Simon Harris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu