Connect with us

BIHAĆ

Unatoč kritikama austrijski ICMPD najavio “svečano” otvaranje zatvora na Lipi “za par sedmica”, EU komisija najavljuje deportacije iz BiH!

Objavljeno

na datum

Eva Ernst-Dziedzic

U Austriji se debata oko financiranja pritvorskih jedinica u kampu Lipa, koji je dvotrećinski izgrađen novcem austrijskih poreznih obveznika, ne stišava. Naprotiv, rasprava je podijelila vladajuću koaliciju konzervativno-desne Pučke stranke i Zelene stranke, a sve veći broj novinara istražuje okolnosti oko nastajanja zatvora čija je realizacija, kako je to pisao ugledni bečki dnevnik Kurier, dogovorena u Beču u novembru 2022. godine, na sastanku bivšeg ministra sigurnosti Selme Cikotića sa austrijskim ministrom unutarnjih poslova Gerhardom Karnerom te Michaelom Spindeleggerom, bivšim austrijskim vicekancelarom i danas predsjednikom instituta koji stoji iza gradnje objekta.

Gerhard Kerner i Selmo Cikotić


“Spremni za par sedmica”

Eva Ernst-Dziedzic i Elvedin Sedić


Iako je objekat u više navrata kritiziran od strane gradskih vlasti Bihaća, kantonalnog premijera Mustafe Ružnića, pa i ministra za ljudska prava Sevlida Hurtića, kako zbog nedostajanja građevinske dozvole te pravne osnove, tako i s aspekta ljudskih prava i pridržavanja internacionalnih konvencija, bečki ICMPD je austrijskom dnevniku “Der Standard” najavio da će objekat na Lipi biti “svečano otvoren za par sedmica”.

Eva Ernst-Dziedzic i Mustafa Ružnić


Hoće li Vijeće ministara do tad u Sarajevu potvrditi zakonski prijedlog za ovaj objekat, budući da do današnjeg dana nema pravnu osnovu, ostaje nejasno.
Hoće li Vijeće ministara do tad u Sarajevu potvrditi zakonski prijedlog za ovaj objekat, budući da do današnjeg dana nema pravnu osnovu, ostaje nejasno.

BiH kao zona za deportacije

Eva Ernst-Dziedzic


Iako je u tadašnjem priopćenju bosanskog Ministarstva sigurnosti naglašeno da je dogovoreno kako će austrijski ICMPD “u narednom periodu provoditi deportacije iz BiH”, bečki institut, koji je prvo opovrgnuo bilo kakvu vezu sa zatvorom na Lipi, pa pod pritiskom dokaza ipak morao priznati odgovornost, tvrdi uporno da sve to nije istina. Ipak, i Europska komisija u odgovoru bečkom dnevniku “Der Standard” od jučer potvrđuje hipotezu austrijske nevladine organizacije SOS Balkanroute, koja kritizira da se od Bosne i Hercegovine želi napraviti “ilegalna zona za deportacije daleko od očiju javnosti, u izoliranom kampu Lipa”.

“U specifičnim slučajevima, do donošenja konačne odluke o azilu ili povratku u matičnu zemlju, moguća su hapšenja i oduzimanje slobode”, piše Komisija Europske Unije u odgovoru bečkom listu. Ista novina navodi da je zatvor izazvao skepsu i protivljenje kantonalnih i gradskih vlasti, te citira bosansko-hercegovačkog ministra za ljudskih prava Sevlida Hurtića da “na Lipi niko ne smije biti zatvaran”, te da je objekat “degutantan”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vrlo jasan odgovor Europske komisije, koji je u potpunom proturječju sa navodima delegacije Europske Unije u BiH da je riječ o objektu za “zadržavanje migranata do 72 sata”, dodatno je digao strasti i strah nevladnih organizacija nad zadržavanjem ljudskih prava na Lipi. Osim toga, u prosjeku postupak za azil u BiH traje 414 dana, a ne 72 sati.

Eva Ernst-Dziedzic


“Ko će tamo biti ustvari zatvaran i na kojoj pravnoj osnovi, kad ni objekat još nema pravnu osnovu u zakonima BiH? Mi ne smijemo dopustiti da se austrijskim i EU novcima grade zatvori, za koje ne samo da nismo ni znali, nego ne znamo imaju li građevinsku dozvolu, ko će njima rukovoditi i ko će odlučivati ko će ovdje biti zatvaran”, jasna je Ernst-Dziedzic, koja je o svemu obavijestila ministarstvo pravosuđa i unutarnjih poslova Austrije.

“Ono što u Srbiji nisu uspjeli, sada rade u BiH”

Dok je zelena parlamentarka Ewa Ernst-Dziedzic, koju direktor kampa na Lipi nije pustio u pritvor tvrdeći “da se ključ nalazi u Beču i da nije u njihovoj nadležniosti”, digla popriličnu buku i Lipa ne izlazi iz austrijskih medija, organizacija SOS Balkanroute, koja je razotkrila skandal na njemačkom govornom području, nastavlja svoju bitku protiv objekta na Lipi.

“Vrlo je jasno da Eurospka komisija, vođena idejama islamofobnih političara poput Orbanovog EU-komesara Varhelyija ili pritiscima austrijskog šefa MUP-a Gerharda Karnera, misli da može raditi što hoće sa migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini. Činjenica da se za ovaj zatvor bez pravne osnove koristi novac EU koji bi u suštini trebao pripremiti BiH za članstvo u Uniji jer je riječ o predpristupnim fondovima, nije samo potresna i skandalozna, nego govori o odnosu Beča, Budimpešte i Brisela prema BiH”, rekao je Petar Rosandić, predsjednik nevladine organizacije SOS Balkanroute.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“2016. godine bivši austrijski ministar unutarnjih poslova pokušao je izgraditi sličan centar u Srbiji, ali su se u Srbiji zvanične institucije usprotivile tome i zaustavile projekat. Ono što toj islamofobnoj politici nije uspjelo tada, sada pokušava u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Rosandić.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu