Connect with us

MAGAZIN

WhatsApp uvodi veliku promjenu: Možda najtraženiju ikada

Objavljeno

na datum

Nakon uvođenja dugo tražene mogućnosti korištenja istog računa na jednom mobitelu i više drugih uređaja 2021. godine, sada je WhatsApp uveo možda i najtraženiju značajku ikada.

Naime, sada možete koristiti isti WhatsApp račun na najviše pet mobitela, a svaki dodatni mobitel povezujete na isti način na koji s WhatsAppom povezujete web preglednike, tablete i stolna računala. Svaki povezani mobitel povezuje se s WhatsAppom neovisno, osiguravajući da vaše poruke, mediji i pozivi ostanu šifrirani s kraja na kraj, piše GSMArena, a prenosi Index.

Nadalje, ako je vaš primarni mobitel neaktivan “dugo razdoblje” (kompanija ne navodi precizniji period vremena), tada ćete se automatski odjaviti sa svih pratećih uređaja, što je sigurnosna mjera opreza. Ovo ažuriranje već je počelo stizati korisnicima diljem svijeta, a uvođenje će završiti “u narednim sedmicama”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, WhatsApp također predstavlja “pristupačniji način” za povezivanje s pratećim uređajima. Moći ćete unijeti svoj telefonski broj na WhatsApp Web da biste zatim primili jednokratni kod, koji možete koristiti na svom telefonu da omogućite povezivanje uređaja, umjesto da morate skenirati QR kod. Ovo se trenutno pojavljuje samo na WhatsApp Webu, ali je obećano da će stići na “više pratećih uređaja u budućnosti”.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

Kusturica: Mnogo će potoka poteći s Bjelava i bara u Hrasnom nestati dok se ne pojavi talenat kao Sidran

Objavljeno

na datum

Administator

Reditelj Emir Kusturica oglasio se povodom vijesti o smrti Abdulaha Sidrana te je poručio da, iako je Sidran njega davno sahranio, on izražava žaljenje zbog njegove smrti.

U izjavi za Srnu, Emir Kusturica je poručio da je Sidran bio veliki talenat.

“Mislim da će mnogo potoka poteći sa Bjelava, bujičnih voda sa Vratnika, mnogo će bara u Hrasnom nastati i nestati, mnogo će vode proteći, mnogo kiša pasti, i mnogo zima i ljeta proći dok se ne pojavi takav talenat kao što je bio Abdulah Sidran”, poručio je Kusturica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odnos Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice decenijama predstavlja jedan od onih o kojima se gotovo svakodnevno pričalo, a iako su prije agresije na BiH imali izuzetno dobru saradnju te su sarađivali na ostvarenjima “Otac na službenom putu” i “Dolly Bell”, gotovo u potpunosti su prekinuli odnos nakon dešavanja tokom 90-ih. godina.

U velikom intervjuu za beogradski Nedeljnik Sidran je ranije naglasio kako je za njega Kusturica bivši prijatelj.

“Ta osoba je jedan od najtragičnijih likova među svim našim eksjugoslavenskim stvaraocima i kulturnim poslenicima. Jeste li vi registrovali da je ovdje, u narodu, kreirana jedna prekrasna urbana legenda? Naš Emir Kusturica je, prema toj priči, poginuo gore na Zlatištu. I mi, njegovi prijatelji, kako kazuje ta legenda, redovno idemo na mjesto pogibije, na granici između entiteta, na poklonjenje. Poginuo je kao komandant diverzantskog odreda Felini. A da ono što se tamo, u Beogradu, pojavilo kao taj naš poginuli Sarajlija, da je to Milošević poslao ljude na teren da pronađu nekoga ko liči na stvarnog Emira K.”, rekao je tada Sidran.

Kusturica je ranije komentirao odnos sa Sidranom te je upravo govorio i o Sidranovim tezama da je “pravi Emir poginuo na Zlatištu”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran, napisao je da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Šta drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa a curi i pišti na sve strane. Svaki čas se iščekuje da Akademik svečano eksplodira. Kako bojleru i dolikuje?! Šta drugo da radi nego da zamišlja kako se drugi likovi iz njegovog života pretvaraju u nešto drugo. Ne moraju se listati knjige iz psihoanalize da bi se došlo do srži Sidranovih g… To se traži po kontejnerima velikih pjesnika gdje je čovek bojler čeprkao čitav život tražeći inspiraciju… Lista osoba kojima Sidran duguje novac je poduga i da bi dugovanja bila otpisana Sidran mijenja biografije svojih savremenika”, poručio je tada Kusturica.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šta se sadi, a šta radi u martu?

Objavljeno

na datum

Administator

Mart je udarnički mjesec za radove u bašti, voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje bašte, i zasučete rukave kako biste započeli sa prvim radovima. Iskusni poljoprivrednici znaju šta im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade.

Priprema zemljišta

Mart je idealan mjesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete da ga okopate motikom ili koristite ašov, sve zavisi kog tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ukoliko je površina veća preporučuje se da to učinite poljoprivrednim mašinama. Prije okopavanja trebalo bi da stavite tanak sloj zrelog stajnjaka, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim đubrivom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželjno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka, pa onda da prekopavate, pošto ćete na taj način popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno ćete zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Obogatite đubrivom

Ako kojim slučajem živite u brdsko-planinskim predjelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim đubrivom, zrelim stajnjakom ili tresetom. Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite.

Ako želite da imate povrće u svojoj bašti, sada je idealno da u prvoj dekadi posijete blitvu, luk, špinat, grašak, mrkvu, zelenu salatu, celer i čičoku. U drugoj polovini ovog mjeseca trebalo bi da posijete celer, rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak. U trećem dijelu mjeseca je idealno vrijeme za sadnju kupusa, kelja i korabe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripremite rasadu

Mart je idealan mjesec za zasnivanje rasada sezonskog povrća, kao što su prokulice, brokula, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama. Za rasadu treba da pripremite stare gajbice ili sandučiće sa mješavinom pijeska i zemlje.

Nakon što ste to uradili rasporedite sjeme i blago ga sabijte u zemlju. Zalivajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mjestu dok ne proklija.

Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i providnom folijom ili celofanom. Ovo je veoma bitno, jer na taj način obezbjeđujete veću vlažnost i toplotu, radi boljeg i bržeg klijanja. Ukoliko se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte, pošto ovakvi uslovi pogoduju razvoju patogenih organizama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukrasno bilje

Mart je također i idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tokom ovog mjeseca trebalo bi da prorijedite i presadite ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cvjeta tokom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uslovom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete da stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete sa pravljenjem komposta.

Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće, a zauzvrat dobijete idealno đubrivo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

MAGAZIN

Alen Islamović o supruzi Marjani s kojom je u braku više od 40 godina: Doživjela je sve i svašta

Objavljeno

na datum

Administator

Alen Islamović je u novom intervjuu, između ostalog, govorio o svojoj supruzi Marjani s kojom je u braku više od 40 godina.

Upoznao ju je kada je imao 22 godine, a ona 16. Novinarka ga je pitala kako Marjana je Marjana podnosila teret njegove slave.

“Ona je to nosila. Kada premotam film, ona je stvarno doživjela sve i svašta – od tračeva, pogotovo onih iz svijeta estrade… Ako s nekim staneš od poznatih faca, pogotovo sa ženskom osobom, odmah se stvara trač. Sve je to hrabro iznijela i divim joj se. Ona je moja najbolja i najljepša ljubav”, rekao je za Blic.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također otkrio kako je Bijelo dugme 1986. godine odsviralo nekoliko koncerata oko Zagreba zato što se Marjana trebala poroditi. Alen je ushićeno čekao da mu se rodi kćerka.

“Pet koncerata smo svirali bezveze, samo da ne sjedimo. Goran me je svako jutro pitao: ‘Hoće li, je li? Vidi šta će biti’ pa mu ja kažem: ‘Čekaj Gorane, ne rađam ja'”, rekao je uz osmijeh.

Alen i Marjana dvije kćerke – Unu i Laru. Pjevač žali zato što je zbog posla propustio veliki dio njihovog odrastanja. No, sada svaki trenutak provodi s unucima. Odgovorio je na pitanje kako bi reagovao kada bi mu neko od njih rekao da se želi baviti muzikom.

“Odmah kažem ne, u ova vremena ne. Curicama ne bih preporučio da se bave ovim poslom. Ova vremena su napornija. Imam sreće što sam postigao slavu u onoj državi”, odgovorio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu