Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kineski respiratori završili u skladištima bolnica: Istekla im upotrebna dozvola

Objavljeno

na datum

Uskladišteni i nepoželjni. Tim riječima može se opisati trenutni status kineskih respiratora koje je Federacija Bosne i Hercegovine platila iz budžeta više od pet miliona eura, na početku pandemije korona virusa 2020. godine.

Zbog zloupotrebe položaja pri nabavci stotinu respiratora, prvostepenom presudom Suda BiH u aprilu je osuđen predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić.

Kineski respiratori su, tokom pandemije, dodijeljeni za 15-ak bolnica na području Federacije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko zdravstvenih ustanova, koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa (RSE), kažu da su danas ili u skladištu, ili da su vraćeni nabavljaču.

“Ne koriste se, jer nemamo potrebu za njima”, kažu u bolnici u Zenici, koja je dobila 12 respiratora.

U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su respiratore upotrebljavali tokom pandemije COVID-a 19.

“Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni”, naveli su iz zeničke bolnice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Verifikacija, odnosno dozvola za upotrebu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njene obnove, korištenje bilo nezakonito.

Uvezeni modeli modela ACM 812A, čiji je proizvođač kineska kompanija “Beijing Aerospace ChangFeng”, do danas nisu upisani ni u registar medicinskih sredstava, koji vodi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Upisivanjem u registar potvrđuje se kvaliteta i sigurnost medicinskih uređaja i lijekova.

Kome su dodjeljivani i ko koristi kineske respiratore?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stotinu kineskih respiratora kupljeno je u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Najviše ih je dodijeljeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Respiratori su bili instalirani u posebnom respiratornom centru koji je i formiran za oboljele od COVID-a 19.

Potvrdila je to i Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, tokom svjedočenja pred Sudom BiH, na jednom od ročišta u predmetu “Novalić i drugi”.

Izetbegović je na ročištu 24. marta 2021. navela da se u toj ustanovi koristi 30 respiratora, za invazivnu i neinvazivnu terapiju, kao i za teže bolesnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suđenje zbog nabavke respiratora, trajalo je pred Sudom BiH dvije godine. Obilježeno je, među ostalim, iskazima vještaka da respiratori nisu prikladni za odjele za intenzivnu njegu.

Iz sarajevskog kliničkog centra nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutno nalaze respiratori i koja je njihova namjena.

Iz pojedinih bolnica ustvrdili su, pak, da nikada nisu ni prihvatili dodijeljene respiratore. Riječ je o bolnicama u Novoj Biloj i Bihaću, te Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

“Naša ustanova nije zaprimila respiratore iz razloga što je stručni tim ljekara anestezije i reanimacije tražio pojašnjenja, garancije i prevode tehničke specifikacije”, kažu za RSE u bolnici u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U bolnici “Safet Mujić” u Mostaru, također, su za RSE naveli da “nisu dobili ni koristili respiratore”.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u koji je stiglo 25 uređaja, tvrde da kineske respiratore nisu upotrebljavali i da se nalaze u skladištu. Bolnici u Livnu doniran je jedan respirator, ali u toj ustanovi naglašavaju da ga “nikada nisu uključili i koristili”.

“Koliko znam gotovo ih niko nije koristio u BiH, mada nemam pouzdane informacije. KCUS je drugo. Znamo da su tamo bili instalirani i korišteni i to je javno rečeno od rukovodstva ustanove”, kaže za RSE Ismet Suljević, nekadašnji šef Klinike za anesteziju i reanimaciju sarajevskog kliničkog centra.

Prisjeća se da niko od njega nije tražio savjet ili mišljenje o upotrebi uvezenih respiratora u toj ustanovi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Suljević je u penziji od kraja oktobra 2021, a bio je angažiran i u vještačenjima po nalogu Tužilaštva BiH, koja su potvrdila da respiratori nisu za odjele za intenzivnu njegu, nego za pomoć pacijentu prilikom transporta do odjela.

Šta kažu u Upravi civilne zaštite?

Iz Uprave za civilnu zaštitu Federacije BiH za RSE su naveli da je 95 respiratora tokom 2021. dodijeljeno bolnicama u Federaciji BiH.

Preostalih pet je, tvrde, kod autoriziranog predstavnika ovog modela za BiH , firmi “Profesional Medic” u Beogradu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Do objave ovog teksta nije odgovoreno šta je urađeno sa respiratorima koje su pojedine bolnice odbile i, kako tvrde, vratile.

Odgovora, također, nije bilo ni na pitanje RSE zašto je pet respiratora u beogradskoj firmi koja je predstavnik za BiH.

Obnova verifikacije?

Odobrenje za upotrebu respiratora uvezenih iz Kine, 2021. godine dodijelila je verifikacijska laboratorija “Verlab”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Direktor Almir Badnjević, kaže za RSE da je ova verifikacija istekla prije više od godinu te da se po zakonu se ne smiju koristiti.

“Ne znam gdje su, ali njihova upotreba bi bila krivično djelo. Kao da vozite auto koje nije registrovano. Možete dok vas neko ne kazni”, kazao je.

Prilikom verifikacije, iz”Verlaba” su napomenuli da su respiratori namijenjeni za ambulantna vozila, odnosno za kratke ventilacije prilikom transporta pacijenata.

“Bilo je mudrije, kad su već tu, da su ih rasporedili u domove zdravlja i vozila hitne pomoći, za šta su i namijenjeni”, naglašava Badnjević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obnova verifikacije i daljnja odluka o upotrebi respiratora u nadležnosti je zdravstvenih ustanova kojima su donirani, tvrde u Upravi za civilnu zaštitu Federacije BiH.

U Bolnici u Zenici kazali su za RSE da to ne planiraju i da respiratore neće upotrebljavati.

“Nismo obnovili verifikaciju i za sada ih ne planiramo koristiti. Nisu korišteni ni za transport pacijenta jer imamo kvalitetnije transportne respiratore”, naveli su u odgovoru za RSE.

Iz ostalih bolnica, koje su za RSE potvrdile da su respiratori u njihovim skladištima, nisu odgovorili na pitanje da li će obnoviti verifikaciju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istraga nakon pisma anesteziologa

Uvezeni kineski respiratori nisu dobili “zeleno svjetlo” na prvoj verifikaciji 2020. godine.

Badnjević za RSE ističe kako je tada otkriveno da je dio uređaja neispravan, te da su certifikat za upotrebu dobili 2021. nakon servisiranja.

“Nisu zadovoljavali osnovne uslove, jer su izlazni parametri imali veće vrijednosti odstupanja. Kad se mijenjala koncentracija kisika, rastao je i volumen što se ne smije dešavati”, tvrdi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upotreba kineskih respiratora tokom pandemije korona virusa predmet je i istrage u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo je formiralo predmet 5. aprila 2021. godine, nakon pisma 17 anesteziologa sarajevskog kliničkog centra o upotrebi respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Oni su upozorili da se respiratori ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

Dvije godine od otvaranja predmeta, Kantonalno tužilaštvo tvrdi da u ovom slučaju “intenzivno provodi radnje dokazivanja”.

“Po naredbama nadležnog suda, izuzeta je obimna dokumentacija, a provode se i druge provjere posredstvom nadležnih institucija”, saopćili su za RSE.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu