Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

BiH sve više uvozi radnu snagu, stižu nam radnici iz Turske, Bangladeša, Indije…

Objavljeno

na datum

Da vam je neko rekao prije deset ili petnaest godina da će Bosna i Hercegovina uvoziti radnu snagu, vjerovatno bi s čuđenjem reagovali. Kako i ne bi, poznavajući tadašnji poslovni ambijent. No, posljednje informacije nam govore da je to nova realnost.

Da ne bude zabune, u našoj zemlji imamo veliki broj nezaposlenih, ali imamo i situaciju da su radnici potrebni u dosta branši poput trgovaca, radnika u pekarama, konobara, kuhara, vozača, građevinskih radnika itd…

Iz Udruženja poslodavaca FBiH često smo imali priliku čuti žalbu da nemaju pretjeranu koristi od zavoda za zapošljavanje, te da u njihovim evidencijama nema radnika koji njima trebaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zato se i dosta kompanija, pogotovo privatnih “okreće” u potrazi za novom radnom snagom.

Koliko je ljudi došlo u BiH

Iz Agencije za rad i zapošljavanje su nam kazali da je ukupno izdatih važećih radnih dozvola u Bosni i Hercegovini u 2022. godini 3.780 i to 1.645 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 2.135 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote.

“Poredeći sa 2021. godinom izdato je ukupno 1.005 radnih dozvola više. Također, u 2022. godini izdato 690 radnih dozvola više koje se računaju u kvoti, te 315 dozvola više nezavisno od kvote. Od ukupno izdatih važećih radnih dozvola 409 radnih dozvole je izdato ženama, a 3.371 muškarcima”, kazali su nam iz Agencije za rad.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U FBiH ukupno je izdato 2.076 važećih radnih dozvola od čega 782 koje se računaju u kvotu i 1.294 izdatih nezavisno od utvrđene kvote, a u RS-u ukupno je izdato 1.447 važećih radnih dozvola i to 829 koje se računaju u kvotu i 618 izdatih nezavisno od utvrđene kvote. U Brčko distriktu ukupno je izdato 257 važećih radnih dozvola, 34 koje se računaju u kvotu i 223 izdatih nezavisno od utvrđene kvote.

Iz kojih zemalja dolaze radnici

Ono što je bitno istaći jeste da, iako su poslodavci u 2022. godini tražili povećanje kvota za radne dozvole strancima, te iako je to povećanje odobreno, popunjenost kvote na nivou Bosne i Hercegovie iznosi tek 49 posto, na nivou entiteta FBiH popunjenost kvote je tek 42 posto, na nivou RS-a popunjenost kvote je 59 posto, dok na nivou Brčko distrikta iznosi tek 38 posto.

Što se tiče broja izdatih radnih dozvola prema državama, najviše radnih dozvola u Bosni i Hercegovini izdato je državljanima Turske (861), Srbije (660), Hrvatske (169), Kine (169), Kuvajta (137), Bangladeša (123), Indije (122) i Crne Gore (102).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Već duži niz godina po broju izdatih radnih dozvola ove prve četiri države su na prva četiri mjesta, tako da je i sada ista situacija. Novina je povećanje broja radnika iz Bangladeša, te iz Nepala kojima je izdato 38 radnih dozvola dok ranijih godina taj broj je bio jedna ili dvije radne dozvole”, rekli su nam.

Koje poslove rade

Kada je u pitanju broj radnih dozvola izdatih prema djelatnostima, najviše radnih dozvola u Bosni i Hercegovini je izdato za sljedeće djelatnosti: građevinarstvo (884), trgovina na veliko i malo (560), umjetnost, zabava, rekreacija (370), poslovanje nekretninama (356), prerađivačka industija (312) i ostale uslužne djelatnosti (236).

“U prethodnim godinama na prvom mjestu po djelatnostima uvijek je bila trgovina, a u 2022. godini to se promijenilo i na prvom mjestu je djelatnost građevinarstva. Ostale djelatnosti su iste kao i prethodnih godina”, zaključili su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da smo već odavno zemlja koja izvozi radnu snagu zbog niske cijene rada, a istovremeno možemo reći da ćemo postati zemlja u kojoj će se uskoro radnik tražiti na svaki mogući način.

Iz svega navedeno jasno se nameće zaključak da će se proces uvoženja radne snage etablirati kao normalna društvena pojava, čak i za zemlju koja je još u tranziciji i koja muku muči sa svojim građanstvom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko – invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodikovi simpatizeri stigli pred Sud BiH, među njima i predstavnici SNSD-a

Objavljeno

na datum

Administator

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tim povodom pred Sudom Bosne i Hercegovine i ovaj put su se okupili simpatizeri politike Milorada Dodika, ali i zvaničnici SNSD-a među kojima se mogao vidjeti i Nedeljko Elek te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza na prethodnom ročištu iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu