Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Zaboravljeni incident kod Martin Broda: NATO je Tuđmanu prijetio bombardovanjem ako se ne povuče iz BiH

Objavljeno

na datum

Tokom oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske 1995. godine neke od snaga HV-a su ušle nekih 600 do 700 metara na područje Martin Broda koji se se nalazi u BiH. No nakon završetka rata Specijalne policijske snage RH su ostale na područjima koja su dio Bosne i Hercegovine.

U dokumentarnom serijalu “Diplomatska oluja” HRT-a koji se bazira na istoimenoj knjizi nekadašnjeh hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića, prisjetili su se zaboravljenog incidenta kod Martin Broda, koji je Hrvatsku doveo na rub sukoba sa NATO snagama.

“Nepotrebno su se oko toga dizale tenzije umjesto da se dijalogom taj problem riješi. Jednom oko 18 sati navečer u ministarstvo vanjskih poslova mi je došao ministar Miljevac koji mi je kazao da će NATO intervenirati i koje ciljeve će gađati”, prisjeća se tog 10. oktobra 1998. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić.

Graniću je rečeno da ukoliko ne povuku policajce iz Martin Broda da će istu noć ili rano ujutro biti raketirani. No, sutradan je u Martin Brod stigao kanadski kontingent SFOR koji je sproveo akciju i uhapsio hrvatske policajce. Tuđman je bio bijesan i tražio je žestok odgovor

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tuđman me pozvao i rekao ako krenu pošalji dole dvije brigade gardijske i makni ih, makar to bio i sukob i moram reći da je jedan visoki američki diplomat nazvao 11 sati navečer i rekao ne poduzimaj ništa, imate puno neprijatelja, bacit ćeš Hrvatsku deset godina natrag”, prisjeća se tadašnji ministar odbrane Pavao Miljevac.

“Predsjednik je bio strašno ljut nakon što sam odbio zapovijed i pitao me ko je tebi vrhovni zapovjednik. Objasnio sam mu šta bi se dogodilo, da mi nemamo tako jake protuzračne sisteme. A 60 aviona u bazi Aviano je bilo u pripremi”, kazao je tadašnji ministar Miljevac i dodao kako je Tuđmanu rekao da bi to bila operacija UN-a ne samo NATO-a. Tako da ga ni Rusi ne bi podržali.

“Onda mi je rekao Mate ni ti nisi čist, na što sam mu rekao preuzimam svu odgovornost političku za to. Dok sam ja ministar vanjskih poslova sa Amerikom nećemo ući u rat a zadnji koji je ušao bio je Ante Pavelić. Nakon toga Tuđman je rekao dobro idemo dalje, i više nikada o tome nije tema otvorena”, prisjetio se Granić.

Na kraju se situacija stabilizovala, Tuđman je shvatio da su prijetnje Amerikanaca ozbiljne, a potpunu kontrolu nad Martin Brodom preuzele su snage Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Instaliran prvi inovativni uređaj za dezinfekciju vode u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Inovativni uređaj za dezinfekciju vode, prvi takav u Bosni i Hercegovini, instaliran je na pumpnoj stanici Slapnica, odakle se građani Velike Kladuše snabdijevaju pitkom vodom.

Prema riječima Esada Čovića, direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje upravlja pomenutim vodovodom, uređaj predstavlja novu tehnologiju koja radi na principu proizvodnje tečnog hlora putem elektrolize iz soli, bez štetnih posljedica po okoliš.

“Vodovod će na ovakav način imati vlastitu proizvodnju hlora i neće zavisiti od isporuke i cijene, a što je najvažnije, posjedovaćemo da je ovo ekološki način proizvodnje koji nije opasan kao gasni hlor. To nam donosi i ekonomske olakšice, jer je so koja se koristi za proizvodnju hlora mnogo jeftinija od industrijskog hlora, a sve će nam to osigurati bolji kvalitet vode”, istakao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ovakav način tretmana pitke vode prisutan je u razvijenim evropskim zemljama, a u narednom periodu planirana je ugradnja ovog uređaja i na preostale četiri pumpne stanice u Velikoj Kladuši kako bi se svim korisnicima osigurala kvalitetnija i zdravstveno ispravna voda za piće.

Projekat instaliranja pomenutog uređaja koštao je 55.000 maraka, od čega je 40.000 osigurano od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša USK, a ostatak od strane pomenutog velikokladuškog preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Novi detalji o akciji “Piramida” usmjerene na krijumčare migranata: Oduzeto preko 30.000 eura

Objavljeno

na datum

Administator

Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH, provodi aktivnosti sa policijskim službenicima Granične policije BiH na terenu a u okviru operativne akcije u borbi protiv međunarodnih organizovanih ilegalnih migracija.

Meta akcije kodnog naziva “Piramida” je više osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje ili pokušali prokrijumčariti više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnih osoba, a sve radi sticanja lične materijalne koristi u velikim iznosima.

Aktivnosti se provode na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi sa krivičnim djelom-Krijumčarenje osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U istrazi i radu na predmetu ostvarena je značajna saradnja sa MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružaju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima BiH.

Postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

O najnovijim detaljima akcije oglasila se Granična policija BiH.

“Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Unsko-sanske, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši. Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 KM, praškaste materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela. Rad na predmetu se nastavlja”, saopćili su iz Granične policije BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Helez u radnoj posjeti kasarni OS BiH ‘Adil Bešić’ u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je jučer 2. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koja je smještena u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Domaćin posjete bio je komandant bataljona major Said Velić, koji je Heleza izvjestio o trenutnim aktivnostima, planovima i izazovima ovog bataljona.

Također ministar odbrane BiH upoznat je sa završetkom brojnih infrastrukturnih projekata, odnosno aktivnostima na obnovi dijela ove vojne lokacije. Ministar Helez konstatovao je da je navedena lokacija jedna od najbolje organizovanih i uređenih vojnih lokacija koje je do sada posjetio. Helez je obišao i novootvoreno Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH smještenog u kasarni „Adil Bešić“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Helez je istakao da će „stavljanjem u upotrebu Odjeljenja muzeja 2. puka naša mlada pokoljenja gajiti kulturu sjećanja na postignuća Armije RBiH, te učiti kako Bosna i Hercegovina treba ići naprijed“, te na kraju obećao da će pružiti punu podršku u njegovom daljnjem razvoju i unapređenju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu