Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Tokom prošle godine u USK-u zabilježen porast nasilja u porodici

Objavljeno

na datum

Na području Unsko-sanskog kantona zabilježen je porast nasilja u porodici tokom prošle godine u odnosu na ranije, podaci su ovo Ministarstva unutršnjih poslova. Iako ohrabruje trend porasta žrtava da prijavljuju nasilje, još je puno veća cifra onih koji se ne usude.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a tokom prošle godine prijavljeno je 157 slučajeva nasilja u porodici, što je povećanje za deset slučajeva u odnosu na godinu ranije. Najveći broj žrtava zabilježen je u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu.

“U izvještajnom periodu za 2022 godinu, stanje kriminaliteta iz oblasti krivičnih djela nasilja u porodici evidentirano je ukupno 157 krivičnih djela, što je za deset krivičnih djela više u odnosu na isti period 2021 godinu”, kazao je Jusuf Mešić, vršilac dužnosti policijskog komesara USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Povećan je broj onih koji prijavljuju nasilje nadležnim institucijama, ali, nažalost, još je veći broj onih koji se to ne usude.

“Uprava policije smatra da je taj broj daleko veći – žrtve se boje prijaviti svoje partnere da ne bi uslijedile teže posljedice. Međutim, u 2022 godini mi smo imali i dva krivična djela ubistva nasilja u porodici, zatim više krivičnih djela nanošenjem teških tjelesnih povreda”, dodaje Mešić.

Problem nasilja u porodici još nije dovoljno prepoznat u našem društvu, iako se radi o krivičnom djelu.

“Šira javnost, čini se, nije dovoljno upoznata sa Zakonom o zaštiti nasilja u porodici, s činjenicom da je nasilje u porodici krivično djelo i da praktično svaka osoba koja ima saznanja ili prisustvuje jednom takvom nasilju dužna je to i prijaviti nadležnim institucijama. Znači, usudim se reći da zbilja šira javnost nije dovoljno informirana, a s druge strane, naše tradiocionalno društvo igra ulogu da nekako svi okrećemo glavu od takvog oblika porodičnog problema”, objašnjava Aida Behrem, predsjednica Udruženja Žene sa Une.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od odgovora na pitanje kako zaustaviti nasilje u porodici je upravo edukacija zajednice o tome, dodaje Behrem: “Moguće je da je dobar put i otvaranje dobrovoljnih porodičnih savjetovališta, kreiranje jedne mreže, ne samo šire porodične podrške nego i podrške lokalne zajednice, odnosno građenja nekog zajedništva unutar mjesnih zajednica, unutar lokalnih zajednica, gdje bi se mapirali mogući postojeći problemi unutar bračnih zajednica i pravovremeno reagovalo”.

Kako naši sagovornici ističu – nasilje u porodici ne treba i ne smije ostati pod velom “porodične tajne”. Nasilje u porodici je društveni problem!

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu