Connect with us

SVIJET

Djevojčica iz Afganistana o životu bez škole: Boli me kada moj brat ode na čas, a ja ne

Objavljeno

na datum

Talibani su prošle godine izdali naredbu kojom zabranjuju pohađanje škole djevojčicama starijim od 12 godina. Međutim, djevojčice u Afganistanu i dalje žive u nadi da će se vratiti u školske klupe.

“Svakog dana se budim s nadom da ću se vratiti u školu. Oni (Talibani) stalno govore da će otvoriti škole. Ali, vrijeme prolazi i više im ništa ne vjerujem. Srce mi se slama”, kaže 17-godišnja Habiba iz Afganistana.

Habiba i njene bivše drugarice iz razreda Mahtab i Tamana su među stotinama hiljada tinejdžerki kojima su Talibani zabranili pohađanje srednje škole u većem dijelu Afganistana. Godinu i po otkako su njihovi životi zaustavljeni, njihova tuga je još uvijek ogromna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Djevojčice kažu da strahuju da globalni gnjev zbog onoga što im se dogodilo jenjava, iako svakodnevno žive sa bolom – on je pojačan ove sedmice nakon što je otpočelo još jedno polugodište a da one nisu u klupama.

“Kada vidim dječake kako idu u školu i rade šta hoće, to me stvarno boli. Osjećam se jako loše. Kada vidim brata kako odlazi u školu, osjećam se slomljeno”, kaže Tamana.

Glas joj drhti i suze joj se kotrljaju niz obraze, ali ona nastavlja svoju priču za BBC.

Sve nade koje su imali u pogledu ponovnog otvaranja škola su pale u vodu sa sve većim ograničenjima koje je talibanska vlada nametnula ženama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je malo slobode na početku, ali postepeno se i to promijenilo”, kaže Habiba.

Prvo ograničenje nakon zabrane srednje škole došlo je u decembru 2021. godine kada su talibani naredili da žene moraju biti u pratnji muškog rođaka ako putuju više od 72 km.

U martu 2022. godine, talibanska vlada je najavila da će se srednje škole ponovo otvoriti za djevojčice, da bi ih zatvorile za nekoliko sati. Manje od dva mjeseca kasnije donesena je uredba da žene moraju nositi odjeću koja ih pokriva od glave do pete, uključujući i veo za lice.

U novembru prošle godine je ženama i djevojkama zabranjen ulazak u parkove, teretane i bazene. Djevojkama više nije bilo dozvoljeno da biraju predmete kao što su ekonomija, inženjerstvo i novinarstvo na univerzitetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mjesec dana kasnije, zadat je ogroman udarac kada su univerziteti zatvoreni za studentkinje, a ženama zabranjeno da rade u domaćim i međunarodnim nevladinim organizacijama osim onih u zdravstvenom sektoru.

“Ako se ova ograničenja povećaju, mislim da ovaj život više nije vrijedan života za žene. Mi nemamo pristup našim osnovnim ljudskim pravima. Život nema smisla bez obrazovanja. Mislim da je smrt bolja od života kao što je ovo”, kaže Mahtab.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Iranski medij objavio satelitske snimke iz baze koju je napao Izrael, tvrde da je pogođen ključni sistem

Objavljeno

na datum

Administator

Iranski medij Iran International objavio je fotografije satelitskih snimaka koje su zabilježene nakon izraelskog napada na teritoriju Irana te su poručili kako je Tel Aviv ipak nanio štetu iranskim sistemima.

Medij koji slovi za opoziciono glasilo u državi objavio je fotografije prije i poslije izraelskog napada na protivzračnu odbranu u blizini nuklearnih postrojenja u Isfahanu.

“Satelitski snimci pokazuju da je Izrael izveo precizan napad. Glavni dio S-300 protivzračnog sistema u zračnoj bazi Isfahan pogođen je u izraelskom napadu”, pojasnili su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije, New York Times saopćio je kako je Izrael u napadu koristio raketu koja je bila u stanju da izbjegne radarske sisteme u ovoj državi.

S druge strane, čini se kako ovaj napad nije mnogo uznemirio iranske zvaničnike, a šef diplomatije ove zemlje u razgovoru za američke medije ismijavao je napad Tel Aviva.

“Ono što se dogodilo nije bio napad. Bio je to let dva do tri kvadrokoptera koji su na nivou igračaka koje naša djeca koriste u Iranu”, rekao je šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Amerika na korak do potpunog gašenja TikToka, Biden već najavio da će potpisati ukidanje ove mreže

Objavljeno

na datum

Administator

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasa je zakon koji bi mogao dovesti do potpune zabrane korištenja društvene platforme TikTok. Sa 360 glasova “za”, i svega 58 “protiv”, usvajanje ovog zakona moglo bi značiti da će vlada prvi put donijeti zakon o gašenju neke društvene mreže.

Očekuje se da će Senat glasati o nacrtu zakona sljedeće sedmice, a Joe Biden je rekao da će potpisati zakon.

“Ovaj zakon štiti Amerikance, a posebno američku djecu od zlonamjernog utjecaja kineske propagande kroz aplikaciju TikTok. Ova aplikacija je špijunski balon u telefonima Amerikanaca”, rekao je predstavnik republikanaca u Teksasu Michael McCaul, autor zakona, prenosi Guardian.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje ažurirane verzije zakona uslijedilo je nakon što je Maria Cantwell, predsjednica trgovinskog odbora Senata, u martu pozvala Dom da revidira detalje zakona, čime se sada produžava period prodaje TikTokove matične kompanije ByteDance sa šest mjeseci na godinu dana.

Kritičari popularne aplikacije za društvene mreže tvrde da bi ByteDance, sa sjedištem u Kini, mogao prikupljati korisničke podatke i cenzurirati sadržaj koji je kritičan prema kineskoj vladi.

U martu, Avril Haines, direktorica nacionalne obavještajne službe, upozorila je na saslušanju u obavještajnom odboru Predstavničkog doma da bi Kina mogla koristiti TikTok da utječe na predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine.

U međuvremenu, TikTok je više puta ponavljao da nije i da neće dijeliti podatke o američkim korisnicima s kineskom vladom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“TikTok je nezavisna platforma, sa svojim vlastitim liderskim timom, uključujući CEO-a sa sjedištem u Singapuru, COO-a sa sjedištem u SAD-u i globalnog šefa povjerenja i sigurnosti sa sjedištem u Irskoj”, saopćili su iz kompanije.

Kao odgovor ranije ove sedmice na tada predstojeće glasanje Predstavničkog doma, TikTok je napisao objavu na društvenim mrežama izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog ovog zakona i sposobnosti SAD-a da “zatvore platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Izraelce razbjesnila najava SAD-a o uvođenju sankcija bataljonu vojske, opisali odluku kao moralno dno

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što je američka administracija najavila kako će uvesti sankcije protiv bataljona izraelske vojske zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali, izraelski zvaničnici reagovali su na ovu odluku.

Vijest o potencijalnim sankcijama prvi je saopćio državni sekretar SAD-a Antony Blinken koji je rekao kako se detalji o sankcijama mogu očekivati u narednim danima.
“Možete očekivati da ćete ih vidjeti u narednim danima”, rekao je Blinken.

Prvi koji je reagovao na ovu odluku bio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“IDF ne smije biti sankcionisan. Posljednjih sedmica sam radio protiv sankcionisanja izraelskih građana, uključujući i aktivnosti koje se tiču razgovora s američkom administracijom. U vrijeme kada se naši vojnici bore protiv terorističkih čudovišta, namjera da se uvedu sankcije jedinici IDF-a je vrhunac apsurda i moralno dno”, rekao je Netanyahu.

Ministar iz ratnog kabineta Benny Gantz također se pridružio kritikama američkoj administraciji te je poručio kako je pješadijska jedinica sastavni dio IDF-a te da je vezana za vojno i međunarodno pravo.

“Imamo veliko poštovanje prema našim američkim prijateljima, ali uvođenje sankcija jedinici opasan je presedan i šalje pogrešnu poruku našim zajedničkim neprijateljima za vrijeme rata”, poručio je Gantz.

Nezadovoljan američkim najavama bio je i ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Očekujem da se ministar odbrane Yoav Gallant neće pokoriti američkom diktatu. Moramo pružiti podršku pripadnicima bataljona Netzah Yehuda. Ako u Ministarstvu odbrane nema nikoga ko će podržati bataljon, tražit ću da ih se apsorbira u izraelsku policiju i Ministarstvo nacionalne sigurnosti. Sankcije našim vojnicima su crvena linija”, rekao je Ben-Gvir.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu