Connect with us

SVIJET

Prvi borbeni avioni stigli u Ukrajinu, isporučena četiri Miga iz Slovačke

Objavljeno

na datum

Ministar odbrane Slovačke Yaroslav Nagy objavio je da su u Ukrajinu isporučeni prvi avioni Mig-29 koje je obećala Slovačka.

“Prva četiri slovačka Mig-29s su predani Ukrajini. Neka spase mnogo života i pomognu Ukrajini odbraniti zemlju i infrastrukturu od Putinove agresije. Naša podrška će trajati onoliko dugo koliko je potrebno”, napisao je Nagy uz fotografiju Mig-29s aviona.

Nakon Poljske, Slovačka je bila druga država koja je najavila da će u Ukrajinu poslati borbene avione i prva država koja je poslala avione. Slovačka je najavila slanje 13 borbenih aviona Mig-29, a Poljska bi trebala poslati oko 10 aviona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao kompenzaciju za transfer Migova, Slovačka je od Sjedinjenih Američkih Država dobila ponudu da po izuzetno povoljnoj cijeni dobije 12 borbenih helikoptera AH-1Z Viper.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na napad dronova i raketa, pozivajući se na zastarjele vazduhoplovne snage Teherana.

Osim toga, navode da su sistemi protivazdušne odbrane zasnovani na zastarjelim ruskim modelima.

“Iran je supersila u taktičkim balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama”, rekao je brigadni general Zvika Haimovich, bivši šef zračne odbrane IAF-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je iranska protivazdušna odbrana izgrađena uglavnom oko ruskih protiavionskih raketnih sistema S-200 i S-300 ili niza domaćih riješenja kao što su Bavar-373, Khordad, Raad, Sayyad i Talash, kao i starih američkih i ruskih aviona, od kojih neki datiraju iz vremena šaha Mohameda Reze Pahlavija iz 1970-ih godina.

Slični sistemi su raspoređeni u Siriji od 2015. godine, što je izraelskim pilotima dalo višegodišnje iskustvo u suočavanju s njima, piše The Times of Israel.

“Naše vazduhoplovstvo i koaliciono vazduhoplovstvo letjelo je u ovom okruženju. Oni znaju kako da se efikasno nose sa ovim sistemom”, rekao je Haimovich.

Sidharth Kausha, istraživač na Kraljevskom ujedinjenom strateškom institutu u Londonu, kaže da glavni izazov za Izrael možda nije izbjegavanje iranskih raketa zemlja-vazduh, već mogućnost uspješnog napada na vojne baze u zapadnom i južnom Iranu za koje je potrebna upotreba prodornih bombi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kausha kaže da izraelski avioni, kao što su stelt avioni F-35, koji bi mogli izbjeći iranske mreže protivvazdušne odbrane, obično nose manja ubojna sredstva. Ali protiv duboko zakopanih ciljeva možda će biti potrebna veća municija, što bi značilo da će se možda morati nositi izvana na avionima kao što je F-16, što ih čini vidljivijim za radare. Radi sigurnosti, vjerovatno je da će ih piloti lansirati iz daljine.

“Iranska mreža protivvazdušne odbrane sigurno nije neprobojna za ove letjelice, ali to povećava rizik od gubitaka i povećava se iranski kapacitet da, barem u teoriji, presretne dolaznu municiju”, kaže on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Izraelski ministar predlaže pogubljenje Palestinaca kako bi se smanjila prenapučenost u zatvorima

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ustvrdio je da je “pravo rješenje” za okončanje prenapučenosti izraelskih zatvora primjena smrtne kazne palestinskim zatvorenicima koje on definira kao “teroriste”.

U izjavi koju je dao na svom X računu, Ben-Gvir , vođa krajnje desne stranke Jevrejska snaga, izrazio je kako je sretan što je izraelska vlada odobrila prijedlog za izgradnju 936 dodatnih pritvorskih objekata za palestinske zatvorenike .

“Dodatna izgradnja omogućit će smještaj većeg broja terorista u zatvoru i djelimično će riješiti krizu prenapučenosti zatvora, kazao je Ben-Gvir.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je “smrtna kazna za Palestince pravo rješenje za problem prenapučenosti zatvora”.

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Iron Dome zakazao? Hezbolah dronom pogodio bazu izraelske vojske, veliki broj ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Libanska grupa Hezbolah saopćila je da je u srijedu napala bazu izraelske vojske, a izraelska vojska saopćila je da je u napadu ranjeno 14 vojnika, uključujući šest teško, u selu na sjeveru zemlje.

Incident je označio treći dan zaredom kako Hezbolah napada baze na sjeveru Izraela, s visokim regionalnim napetostima nakon što je Iran pokrenuo direktan napad na Izrael tokom vikenda u znak odmazde za smrtonosni napad na teheranski konzulat u Damasku.

Hezbolah je rekao da je pokrenuo “kombinovani napad navođenim projektilima i eksplozivnim bespilotnim letjelicama na novo vojno izviđačko komandno središte u Arab al-Aramsheu”, selu s arapskom većinom u sjevernom Izraelu u blizini libanske granice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Medicinski centar Galilee u sjevernom izraelskom gradu Nahariya objavio je u saopćenju da je primio 14 ranjenih osoba.

Hezbolah je rekao da je napad došao “kao odgovor na ubijanje brojnih boraca otpora u Ain Baalu ​​i Shehabiji” u utorak.

Prema izraelskoj vojsci, “određeni broj ispaljivanja iz Libana su identificirani kako prelaze u područje Arab al-Aramshe”, a izraelske snage pogodile su izvore vatre.

U ponedjeljak je Hezolah gađao izraelske trupe eksplozivnim napravama, ranivši četiri vojnika koji su prešli na libanski teritorij, što je bio prvi takav napad u šest mjeseci sukoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu