BOSNA I HERCEGOVINA

Donacija Njemačke: Graničnoj policiji BiH uručena oprema vrijedna 750.000 eura

Objavljeno

na datum

Primopredaja donacije specijalističke opreme u vrijednosti 750.000 eura, u okviru saradnje Njemačke i Granične policije Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u Sarajevu. Oprema će, kako je rečeno, pomoći pripadnicima Granične policije u efikasnijoj zaštiti granice Bosne i Hercegovine.

Donaciju je direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešakoviću uručio njemački ambasador u BiH Tomas Fičen.

Kuprešaković je precizirao da sistem za nadzor granice iz ove donacije pripada Terenskoj kancelariji “Sjeveroistok” u Bijeljini, a robot za deminiranje i mobilni rendgenski sistem Antibombnom timu Jedinice Granične policije Aerodrom Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ostatak opreme koja se odnosi na ručne dvoglede bit će dodijeljen u okviru organizacijskih jedinica Granične policije BiH”, rekao je Kuprešaković, podsjećajući da saradnja Savezne policije Njemačke i Granične policije BiH traje više od dvije decenije.

On je podsjetio da je Savezna policija Njemačke od osnivanja Granične policije BiH do danas donirala sredstva i opremu za rad u vrijednosti većoj od 15.000.000 KM.

“Istovremeno je organizovan čitav niz specijalističkih obuka za pripadnike Granične policije BiH uz kontinuiranu razmjenu iskustava s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije”, dodao je on.

Fičen je rekao da je cilj današnje podrške Njemačke jačanje kapaciteta Granične policije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Današnjom primopredajom bit će ispisano još jedno poglavlje saradnje između Granične policije BiH i Savezne policije Njemačke. Jačanje upravljanja granicama i migracijama može da uspije samo u saradnji nadležnih institucija i relevantnih agencija”, rekao je Fičen.

On je dodao da će njegova zemlja nastaviti sa jačanjem kapaciteta i vještina Granične policije BiH na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version