BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik saglasan za imenovanje Bećirovićevih ambasadora: Ne vjerujem im, ali…

Objavljeno

na datum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je pristanak na imenovanje ambasadora koje je predložio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

“Bošnjaci u kontinuitetu zloupotrebljavaju vanjsku politiku BiH i diplomatsko-konzularnu mrežu. Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih”, naveo je Dodik na Twitteru.

Naveo je da i dalje ne postoji povjerenje u ambasadore za koje daje saglasnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“I dalje ne postoji povjerenje u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu BiH te im zato nećemo stajati na putu. Ponekad mi Denis Bećirović svojim glupostima skreće pažnju na sebe, ali čini mi se da i on uspješno radi na ostvarenju političkih ciljeva Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Bećirović je predložio listu od 14 ambasadora: Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, Haris Bašić predložen je za ambasadora u Vijeću Evrope, Osman Topčagić predložen je za ambasadora u Velikoj Britaniji, Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji, Damir Arnaut kandidat je za ambasadora u Njemačkoj, Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji sa sjedištem u New Delhiju, Sabit Subašić za novog ambasadora u Egiptu, Nijaz Čardaklija kandidat je za ambasadora u Iranu, Elma Kovačević-Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori, Amira Arifović-Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, Anesa Kundurović za ambasadoricu u Danskoj, Emin Čohodarević kandidat je za ambasadora u Pakistanu, Nusret Čančar predložen je za ambasadora u Kuvajtu i Armin Limo za ambasadora u Indoneziji.

Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji odgovarajući zakon, procedura imenovanja ambasadora se odvija prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja ostavlja širok prostor proizvoljnom odlučivanju.

Također, prema presudama Ustavnog suda BiH, članovi Predsjedništva BiH imenuju ambasadore iz Federacije BiH, ali Dodik ipak ima mogućnost, posebno jer je kadar SNSD-a dio te državne institucije, vjerovatno više direktno nego kako je predviđeno rezidualno kroz prijedlog, pa će kroz glas predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović biti direktno uključen u proces imenovanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version