Connect with us

REGIJA

VIDEO – “Legitimno predstavljanje”: Bošnjaci traže vlastitu izbornu jedinicu u Hrvatskoj

Objavljeno

na datum

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske Armin Hodžić rekao je da su Bošnjaci u Hrvatskoj druga najbrojnija nacionalna manjina i prva po sudjelovanju u odbrani ove zemlje tokom agresije no i dalje nemaju svog predstavnika u Saboru.

Hodžić je rekao da u Hrvatskoj trenutno živi 21.131 Bošnjak, a jedan od razloga što nemju svog predstavnika u Saboru je taj što nemaju vlastitu izbornu jedinicu.

“Uprkos brojnosti Bošnjaka u Hrvatskoj, mi svoju izbornu jedinicu dijelimo sa albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom”, rekao je Hodžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je takav raspored krajnje nepravedan prema Bošnjacima.

“U kontekstu najave izmjena izbornih jedinica u Hrvatskoj smatram da je potrebno razmotriti promjene u 12. izbornoj jedinici upravo zbog krajnjih nelogičnosti i trenutno nepravedne raspodjele”, dodaje Hodžić.

Napominjemo, trenutnim je zakonom teritorij Republike Hrvatske podijeljen na deset izbornih jedinica, dok je jedanaesta izborna jedinica zasebna izborna jedinica u kojoj zastupnike u Sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dvanaestu izbornu jedinicu čini cjelokupno područje Republike Hrvatske u kojoj pripadnici autohtonih nacionalnih manjina biraju svoje zastupnike u Sabor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REGIJA

Vučić: Pisalo se da će Srbija napasti BiH nakon 24. februara, to su neistine

Objavljeno

na datum

Administator

aleksandar vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, govoreći o ratu u Ukrajini, da se boji da mira još neće biti.

On se, nakon sastanka s italijanskim ministrom Antoniom Tajanijem, obratio novinarima, rekavši da je rat u Ukrajini za Srbiju višestruko teška pozicija u ovom trenutku.

“Zadovoljni što smo sačuvali mir”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da se u italijanskoj štampi, nakon početka rata u Ukrajini, 24. februara, “moglo čitati na desetine tekstova u kojima je pisano da je samo pitanje vremena kada će Srbija napasti BiH”.

“Svima je jasno da su to bile neistine i da se Srbija trudi da sačuva sebe”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi volio da da rat u Ukrajini stane iste sekunde, prenio je B92.

“Srbija se nikada nije služila nikada trikovima, za razliku od svih njih. Ono što sam njima rekao u Briselu, Beogradu, ni za jotu se nije promijenilo. Pravno obavezujuće je kada stavim potpis ili sa tim usmeno usaglasim. Srbija će raditi na implementaciji svega. Nema govora o članstvu (Kosova) u UN-u i nema priznanja. Ovo ostalo, što znači normalan odnos Srba i Albanaca, bez tenzija, Srbija će implementirati, a da li će to neko drugi implementirati, vidjet ćemo”, kazao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

Kupio hotel na Jadranu da bi mu radnici mogli besplatno ljetovati

Objavljeno

na datum

Administator

Tamo gdje masiv Velebita uranja u more, u uvali između njegovih kamenih prstiju, smjestio se Jablanac. Mjesto s 50-ak duša, bez škole i trgovine, ali s crkvom, poštom i hotelom kakvog nema nigdje na Jadranu. U njemu gosti, vjerovali ili ne, borave potpuno besplatno.

Vlasnik Darko Matt Sertić odlučio je tako i prije nego što ga je kupio. Godinama je tražio objekat u koji bi radnici iz njegove tri sisačke kompanije mogli doći na ljetovanje, a da ne moraju platiti ni centa.

“Radim to iz čiste sebičnosti. Ako želite dobru i prosperitetnu kompaniju sa sretnim zaposlenicima, morate im omogućiti neke osnovne stvari – plaćene putne troškove, topli obrok, ali i lijep godišnji odmor. Morate im pomoći s onim što im malo jače zadire u porodični budžet. Tako ćete ih zadržati. Uz to ćete privući nove, pametnije ljude od vas. Tad se možete malo povući sa strane i reći – super, manje obaveza za mene”, razlaže svoju poslovnu filozofiju 66-godišnji Sertić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hotel Ablana s 26 soba kupio je prije dvije godine. Izgrađen je u drugoj polovini 90-ih i radio je sve do 2010, kada je ostavljen na milost i nemilost vandalima i vremenu.

Pretvorio se u ruglo mjesta, hotel duhova, pridruživši se nizu napuštenih turističkih objekata na našoj obali koji propadaju u tišini.

Američku preduzetničku mudrost naučio je u zadnjih 40 godina života i rada preko Bare. Još kao mladić Sertić se iz rodnog Siska sredinom 80-ih preselio u SAD.

Zaposlio se u Silicijskoj dolini te 1994. osnovao kompaniju Applied Ceramics. Glavni biznis mu je proizvodnja komponenti za industriju čipova, a klijenti su mu najveći svjetski proizvođači, poput Intela, Samsunga, Philipsa i tajvanskog TSMC-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

Političar vagao hrvatski i talijanski WC papir: “Kako nas kradu”

Objavljeno

na datum

Administator

Marko Boras Mandić, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, na Facebooku je objavio usporedbu talijanskog i hrvatskog WC papira.

“Kako nas kradu”, stoji u naslovu njegove objave. “Lijevo je toaletni papir kupljen u Italiji, desno je toaletni papir kupljen u Hrvatskoj. Cijena im je podjednaka, talijanski je malo jeftiniji ali neznatno. Na prvi pogled ista cijena cca 4€ za 10 rola.

Ali … nije baš tako. Rola talijanskog papira je puno kompaktnija i teži 147g a hrvatska rola teži tek 69g! Više od duplo manje! I onda kad idete “raspakirati” proizvod do kraja dolazite do još jedne zanimljivosti”, piše.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kod naše role na raspolaganju imate točno 120 papirića a kod talijanske role točno 352 papirića istih dimenzija! Ili da prevedemo – ako kupite u Italiji wc papir će vam trajati točno 3 puta duže.

Odnosno kod nas kupujemo istu stvar 3 puta skuplje. Ne znam hoće li ovaj post doći do nekog portala, ali svakako bi bilo dobro da se naše regulatorne agencije i udruge za zaštitu potrošača pozabave ovom temom.

Kad su u našim trgovinama i ovako enormne cijene hrane i kućanskih potrepština bilo bi zgodno da bar točno znamo što za taj novac dobivamo! I naravno koje kvalitete! A do onda pravac Trst i Ilirska Bistrica”, napisao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu