Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Krajina na kraju pameti vlasti u izgradnji puteva: Ljudi, uozbiljite se, bit će kasno

Objavljeno

na datum

U Krajini je ponovo opravdano nezadovoljstvo time što ovaj dio zemlje ima neadekvatnu putnu infrastrukturu, što je problem za koji se godinama obećava da će biti riješen.

Ovaj put je nezadovoljstvo izrazio gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP), a to je učinio nakon što je za saobraćaj na sedam dana zatvorena najfrekventnija cesta kojom je ovaj grad povezan s Bihaćem kao administrativnim centrom USK.
Riječ je o saobraćajnici u kanjonu rijeke Une, koja je zatvorena nakon što je prije nekoliko dana na nju pala stijena teška osam tona. Tako su mnogi, među kojima su školarci i oni koji moraju u bihaćku bolnicu, ići alternativnim putem.

“Zamislite samo koliko je Krupljana obilaznim putem moralo ići na posao, u školu, na fakultet i u bolnicu, koliko je u tom obilaženju u oba smjera izgubljeno novca, vremena i živaca. Da ne govorim koliko će turista u našoj domovini, kada god budu trebali doći u Bosansku Krupu, prvo pomisliti da je to onaj grad u koji se dolazi opasnim putem, pa će otići u neku destinaciju do koje je lakše i sigurnije doći”, ukazao je Halitović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je na brojna obećanja o poboljšanju saobraćajne infrastrukture u USK, što se odnosilo i na nastavak izgradnje brze ceste od Bihaća, preko Grmuško-srbljanskog platoa do Bosanske Krupe.

“Kada je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) prije prošlogodišnjih izbora dolazio u Bihać, za izborne potrebe je čak stavljen saobraćajni znak koji pokazuje smjer kojim se tim putem ide prema Bosanskoj Krupi, ali dalje od tih znakova ništa nije urađeno”, podsjetio je.

Prema njegovim riječima, lagali su da FBiH diže kredit za tu saobraćajnicu, lagali su da će je izgraditi sredstvima od akciza, lagali su da je ta cesta prioritet svih prioriteta, jer se u kanjonu svakog trenutka može desiti nesreća.

Nezadovoljstvo gradonačelnika Bosanske Krupe je utoliko veće zbog toga što privrednici ovog grada, kako je naveo, godišnje izvezu robe vrijedne 65 miliona KM i da se one prevoze upravo kroz kanjon Une.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najavio da će Vladi USK, Vladi FBiH, Direkciji za ceste FBiH i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti protestno pismo zbog problema koji ugrožava živote.

“Ljudi, uozbiljite se, kada neko izgubi život, bit će kasno”, poručio je.

NES-ovi uslovi

Gradonačelnik Cazina i predsjednik NES-a, kao jedne od najsnažnijih stranaka u USK, Nermin Ogrešević, sredinom prošle godine je najavio da će izgradnja brze ceste Cazin – Bihać – Velika Kladuša biti uslov ove stranke prilikom formiranja entitetske vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

To je najavio nakon što su iz preduzeća Autoceste FBiH saopćili da će konzorcij sarajevske kompanije Trasa i banjalučki Institut za građevinarstvo IG biti projektant ove ceste koja bi trebala biti duga 47 kilometara, a usluge ovog konzorcija koštat će 4,3 miliona KM. Izgradnja bi ukupno trebala koštati 500 miliona eura.

NES, kao stranka od koje ovisi formiranje entitetske vlade, ima priliku da ispuni ovo obećanje – da Krajina konačno dobije prve kilometre brze ceste.

Ogrešević je tokom predizborne kampanje poručio da je nemjerljivo važnije izgraditi autoput Sarajevo – Travnik – Jajce – Bihać, nego Sarajevo – Beograd. Trenutno putovanje od Sarajeva do Bihaća ili Bosanske Krupe traje duže od pet sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Bivšoj supruzi slao glasovne poruke prijetećeg sadržaja

Objavljeno

na datum

Administator

Policiji u Velikoj Kladuši jučer u prijepodnevnim satima ženska osoba R. P. N. prijavila je svog bivšeg supruga P. D., potvrđeno je za portal “Avaza” iz MUP-a USK.

Prema navodima iz prijave, ženi je bivši suprug putem glasovnih poruka uputio više prijetnji vulgarnog sadržaja.

Upoznati su policijski službenici u Velikoj Kladuši i Tužilaštvo USK koje je naložilo da se sprovedene istraga za krivično djelo nasilja u porodici – kazao je za „Avaz“ Bahrudin Dželalagić, portparol MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Pijan urinirao na javnom mjestu pa vrijeđao patrolu koja je došla na poziv građana

Objavljeno

na datum

Administator

U Bihaću je jedan muškarac prekršajno kažnjen nakon što je urinirao na javnom mjestu, a potom vrijeđao policijsku patrolu, potvrđeno je za portal “Avaza” u MUP-u USK.

Događaj se desio jučer u bihaćkom naselju Ozimice 1, a građani su u 14.39 sati policiji prijavili muškarca.

Policijska patrola pronašla je prijavljenog K. M. koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju. Tom prilikom nije propustio da vrijeđa patrolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • Njemu je uručen prekršajni nalog jer je vršeći fiziološku potrebu izložio intimni dio tijela pogledu drugom, a zatim i omalovažavao ovlaštena službena lica prilikom vršenja službenih poslova i zadataka – rečeno je u za portal “Avaza” u MUP-u USK.

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Zbog narkotika procesuirano pet dilera

Objavljeno

na datum

Administator

MUP USK

Dana 24.01.2023 godine policijski službenici Uprave policije MUP-a USK, su na osnovu prethodno prikupljenih operativnih saznanja i planskih aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe droga, te na osnovu Naredbe Općinsko suda u Cazinu, na pet lokacija na području Cazina vrše pretrese stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to Ć. R., D. O., M. I. i S. J. svi iz Cazina.

Kod navedenih lica zasad je pronađena neodređena količina praha bjele boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“, te veća količina novca u raznim apoenima i mobilni telefoni, a koje se dovodi u vezi sa prodajom opojnih droga,saopćeno je iz MUP-a USK.

Navedena lica su lišena slobode te će biti predati postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva USK-a uz Izvještaji o izvršenim krivičnim djelima iz člana 238. KZ F BiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu