Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Krajina na kraju pameti vlasti u izgradnji puteva: Ljudi, uozbiljite se, bit će kasno

Objavljeno

na datum

U Krajini je ponovo opravdano nezadovoljstvo time što ovaj dio zemlje ima neadekvatnu putnu infrastrukturu, što je problem za koji se godinama obećava da će biti riješen.

Ovaj put je nezadovoljstvo izrazio gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP), a to je učinio nakon što je za saobraćaj na sedam dana zatvorena najfrekventnija cesta kojom je ovaj grad povezan s Bihaćem kao administrativnim centrom USK.
Riječ je o saobraćajnici u kanjonu rijeke Une, koja je zatvorena nakon što je prije nekoliko dana na nju pala stijena teška osam tona. Tako su mnogi, među kojima su školarci i oni koji moraju u bihaćku bolnicu, ići alternativnim putem.

“Zamislite samo koliko je Krupljana obilaznim putem moralo ići na posao, u školu, na fakultet i u bolnicu, koliko je u tom obilaženju u oba smjera izgubljeno novca, vremena i živaca. Da ne govorim koliko će turista u našoj domovini, kada god budu trebali doći u Bosansku Krupu, prvo pomisliti da je to onaj grad u koji se dolazi opasnim putem, pa će otići u neku destinaciju do koje je lakše i sigurnije doći”, ukazao je Halitović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je na brojna obećanja o poboljšanju saobraćajne infrastrukture u USK, što se odnosilo i na nastavak izgradnje brze ceste od Bihaća, preko Grmuško-srbljanskog platoa do Bosanske Krupe.

“Kada je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) prije prošlogodišnjih izbora dolazio u Bihać, za izborne potrebe je čak stavljen saobraćajni znak koji pokazuje smjer kojim se tim putem ide prema Bosanskoj Krupi, ali dalje od tih znakova ništa nije urađeno”, podsjetio je.

Prema njegovim riječima, lagali su da FBiH diže kredit za tu saobraćajnicu, lagali su da će je izgraditi sredstvima od akciza, lagali su da je ta cesta prioritet svih prioriteta, jer se u kanjonu svakog trenutka može desiti nesreća.

Nezadovoljstvo gradonačelnika Bosanske Krupe je utoliko veće zbog toga što privrednici ovog grada, kako je naveo, godišnje izvezu robe vrijedne 65 miliona KM i da se one prevoze upravo kroz kanjon Une.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najavio da će Vladi USK, Vladi FBiH, Direkciji za ceste FBiH i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti protestno pismo zbog problema koji ugrožava živote.

“Ljudi, uozbiljite se, kada neko izgubi život, bit će kasno”, poručio je.

NES-ovi uslovi

Gradonačelnik Cazina i predsjednik NES-a, kao jedne od najsnažnijih stranaka u USK, Nermin Ogrešević, sredinom prošle godine je najavio da će izgradnja brze ceste Cazin – Bihać – Velika Kladuša biti uslov ove stranke prilikom formiranja entitetske vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

To je najavio nakon što su iz preduzeća Autoceste FBiH saopćili da će konzorcij sarajevske kompanije Trasa i banjalučki Institut za građevinarstvo IG biti projektant ove ceste koja bi trebala biti duga 47 kilometara, a usluge ovog konzorcija koštat će 4,3 miliona KM. Izgradnja bi ukupno trebala koštati 500 miliona eura.

NES, kao stranka od koje ovisi formiranje entitetske vlade, ima priliku da ispuni ovo obećanje – da Krajina konačno dobije prve kilometre brze ceste.

Ogrešević je tokom predizborne kampanje poručio da je nemjerljivo važnije izgraditi autoput Sarajevo – Travnik – Jajce – Bihać, nego Sarajevo – Beograd. Trenutno putovanje od Sarajeva do Bihaća ili Bosanske Krupe traje duže od pet sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

MUP USK: Na području Općine Velike Kladuše, uhapšeno lice koje se sumnjiči za više počinjenih krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Velika Kladuša su dana 07.06.2024. godine, na osnovu operativnih saznanja i operativno-taktičkih mjera i radnji, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać, došli do izvršioca više počinjenih krivičnih djela u toku 2024. godine, tačnije od polovine mjeseca marta pa do dana 07.06.2024. godine.

Lice inicijala O.Ž rođen 1997. godine u mjestu Tuapse – Krasnodarski kraj, država Ruska federacija, stalno nastanjen u mjestu Ponjevići bb, Grad Cazin, je lišeno slobode dana 07.06.2024. godine u ulici „Zuhdije Žalića“ u Velikoj kalduši, prilikom čega je izvršen pretres istog i vozila koje je koristio, prilikom čega su pronađeni predmeti koji potiču iz krivičnih djela, i to: novac u iznosu od 710 KM, jedanest paketića umotanih u bijeli gumeni svežanj od gumenih rukavica sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna crna torbica oko pasa marke „Adventurer“, jedan nož tzv „Rambo“ sa koricama, mobilni telefon marke „IPHONE“ bijele boje, pištolj marke „ROHM RG 3“ kalibra 6 mm, ser.broja 0597125, jedan lančić zlatne boje sa privjeskom u obliku kruga, jedan lančić srebrene boje sa privjeskom, jedan srebreni privjesak u obliku suncokreta, jedan zlatni privjesak u obliku mačke, jedan zlatni privjesak u obliku mjeseca i jedan mobilni telefon marke „RELME“, crne boje.

Nad osobom lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada u prostorijama PS Velika Kladuša, je isti priznao izvršenje više krivičnih djela počinjenih na području općine Velika Kladuša, odnosno ukupno 8 krivičnih djela, od kojih jedno KD “Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ-a F BiH i 7 KD-a „Teška krađa“ iz člana 287. KZ-a F BIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 08.06.2024. godine osoba lišena slobode je uz izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predata Kantonalnom tužilaštvu USK-a Bihać, na dalje postupanje, te je istom određen pritvor u trajanju od 30 dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu