Connect with us

BIHAĆ

Željava u funkciji razvoja turizma

Objavljeno

na datum

Područje oko nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, u okolini Bihaća, koji je označen kao neperspektivna vojna imovina i tako prepušten propadanju, posljednjih godina pokušavaju oživjeti članovi Aero-kluba “Željava”, nakon što su na 10 godina dobili dozvolu za korištenje ovog područja.

Namjera članova ovog kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe, kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do 10 osoba.

Članovi kluba, tako su očistili oko kilometar poletno-sletnih staza, koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo, kako smo i planirali, očistili pojas oko hiljadu metara prostora oko piste broj pet, potom pokripili sve rupe na pisti i tako je pripremili za registraciju. Ono što nas je sada zaustavilo je to što je cijelo područje minski sumnjivo. Prošle godine smo s Ministarstvom sigurnosti pokrenuli aktivnosti na deminiranju. Sad 2. marta Oružane snage su trebale pokrenuti ove aktivnosti, no posao malo kasni zbog vremenskih uslova“, kaže Hamdija Mešić, predsjednik Skupštine Aero Kluba Željava.

Odmah po završetku deminiranja, Aero Klub Željava će Direkciji za civilnu avijaciju BiH uputiti zahtjev za registraciju letilišta. Krajnji cilj je stavljanje BH-dijela Željave u turističku ponudu, s obzirom da je, prema Mešićevim riječima, većini ljudi iz Zapadne Evrope, koji ovdje dodju vlastitim letjelicama najatraktivnija lokacija za obilazak upravo aerodrom Željava. Međutim, ovo nije jedini način, na koji se Željava može staviti u funkciju jačanja i razvoja turizma.

„Kad smo pokrenuli sve ove aktivnosti, kontaktiralo nas je mnogo naših sugrađana, koji se bave turizmom, vlasnici hotela, turističkih agencija i sl., koji su željni i voljni da u svoju ponudu ubace i neke turističke panoramske letove. Neki su opet zainteresirani da kupe letjelice, koje bi bile u njihovom vlasništvu, a mi bi smo ih koristili za ove svrhe, pa čak i za neke privatne poslove. Znate, ljeti se na graničnim prelazima čeka barem sat vremena, a od Željave do recimo Zadra, leti se svega 15 minuta“, kaže Mešić.

Veći i za turiste atraktivniji dio nekadašnjeg vojnog kompleksa Željava, smješten je u republici Hrvatskoj, pa postoji ideja da na Željavi bude otvoren i malogranični prelaz, kako bi turisti, koji slete na bosanskohercegovačkoj strani mogli jednostavnije posjetiti lokalitete u Republici Hrvatskoj i obrnuto,piše Radio Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Foto:Radio Bihac
Foto:Radio Bihać

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Zbog lajka umalo došlo do fizičkog obračuna: Žestok okršaj u Gradskom vijeću grada Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Na 38. vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać došlo je do oštrog verbalnog sukoba između SDA-ovog vijećnika Mustafe Zulića i POMAK-ovog Mirze Malkoča.

Problem je nastao zbog “lajkanja statusa”. Zulić je prišao Malkoču pitavši ga zašto je lajkao da je bio “suzdržan od 1992. do 1995”.

“Lajako si da si sam bio suzdržan od 1992 1995, ja sam ranjen bio ovdje”, govori Zulić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku prilazi mu drugi vijećnik na šta mu Zulić govori “šta me sad grliš, mene zoveš autonomašem, ti si autonomaš”.

Zulić se ponovo iznervirao kada su ga dva vijećnika čuvala za ruke. Iako je bilo napeto i postojala je mogućnost da dođe do fizičkog sukoba, sve se na kraju svelo na usmeni konflikt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

REZIME SJEDNICE: KREDIT ZA PROJEKTE NE MOŽE, REBALANS MOŽE – TRAŽI SE SMJENA UPRAVE VODOVODA, IMENOVANA DIREKTORICA TZ

Objavljeno

na datum

Administator

U Bihaću je jučer održana 37. sjednica Gradskog vijeća na čijem dnevnom redu se našlo 8 tačaka. Prva tačka bila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduženju. Radilo se o sredstvima u iznosu od tri miliona KM, kojima su se trebali završiti dva započeta projekta tj. sportsko-rekreativni bazen u sklopu OŠ Prekounje i pomoćni teren na stadionu NK Jedinstva. Također, trebalo se krenuti u izgradnju novih saobraćajnica i komunalne infrastrukture na Ceravcima, u blizini tržnog centra Bingo. Taj prijedlog nije dobio potrebnu podršku, te je za njega glasalo 14 vijećnika. Jedan vijećnik je bio protiv, dok su ostali bili suzdržani. Nekoliko vijećnika je bilo odsutno.

Druga tačka dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta za 2023. za što je glasala većina vijećnika.

Najveću pažnju pored kreditnog zaduženja, izazvala je tačka koja se ticala JP Vodovod d.o.o. Bihać. radilo se o davanju saglasnosti na tarifni sistem i cijene individualne komunalne potrošnje snabdijevanja pitkom vodom i odvodnje i prečišćavanja otpadnih. Ova tačka je dobila potrebnu podršku vijećnika, ali tek nakon što je usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod d.o.o. Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Smatramo da je neodgovorno upravljanje preduzećem i nezakonito postupanje upravljačkih struktura glavni uzrok finansijskog i organizacionog katastrofalnog stanja u kojem se preduzeće JP Vodovod d.o.o. Bihać danas nalazi, te da rukovodstvo preduzeća nije uspjelo obezbijediti nesmetano poslovanje preduzeća, što mu je glavni i osnovni zadatak u skladu sa važećim zakonskim propisima”, stoji između ostalog u zaključku.

Na dnevnom redu našla se i tačka o imenovanju direkora Turističke zajednice Bihać, a na tu funkciju imenovana je Lorena Felić. Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Stanouprava, te izmjene i dopune Pravilnika o radu JU Gradska galerija Bihać su dobili potrebnu podršku većine vijećnika. Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine i trošenju tekuće rezerve, također je izglasan,piše Radio Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu