Connect with us

BIHAĆ

Sutkinji Općinskog suda u Bihaću smanjena plaća na tri mjeseca

Objavljeno

na datum

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće od pet posto na tri mjeseca.

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je 22. novembra prošle godine na sjednici van ročišta donijela odluku da se prihvata u cjelini sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, navodi se u odluci.

Prema odluci, ona je proglašena odgovornom da je neopravdano kasnila u donošenju i izradi pismenog otpravka presude u 23 parnična predmeta Općinskog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Čime je počinila disciplinski prekršaj ‘neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija’, (…) pa se tuženoj (…) izriče disciplinska mjera smanjenje plaće u iznosu od pet posto na period od tri mjeseca”, navedeno je u odluci Prvostepene komisije koja je objavljena anonimizirana na stranici Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) može potvrditi da je riječ o odluci sutkinje Gluhalić-Mizić po broju disciplinskog predmeta.

UDT je 7. jula prošle godine podnio disciplinsku tužbu, a 18. novembra podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Kako se navodi u odluci, prilikom predlaganja disciplinske mjere, strane su odlučile da se, između ostalih, uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti da je tužena dugogodišnja sutkinja, da se radi o jednom prekršaju, u potpunosti je i iskreno sarađivala sa Uredom, te izrazila žaljenje i kajanje zbog počinjenog prekršaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao otežavajuća okolnost cijenjena je činjenica da je tužena odlukom VSTV-a od 9. februara 2022. godine proglašena odgovornom te joj je izrečena disciplinska mjera pismena opomena, koja se javno ne objavljuje,piše BIRN BiH.

Ranije je UDT teretio sutkinju Gluhalić-Mizić da je propustila na vrijeme donijeti odluku o određivanju pritvora.

Protiv ove odluke nije dozvoljena žalba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

BIHAĆ

Bihać: Pijan urinirao na javnom mjestu pa vrijeđao patrolu koja je došla na poziv građana

Objavljeno

na datum

Administator

U Bihaću je jedan muškarac prekršajno kažnjen nakon što je urinirao na javnom mjestu, a potom vrijeđao policijsku patrolu, potvrđeno je za portal “Avaza” u MUP-u USK.

Događaj se desio jučer u bihaćkom naselju Ozimice 1, a građani su u 14.39 sati policiji prijavili muškarca.

Policijska patrola pronašla je prijavljenog K. M. koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju. Tom prilikom nije propustio da vrijeđa patrolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • Njemu je uručen prekršajni nalog jer je vršeći fiziološku potrebu izložio intimni dio tijela pogledu drugom, a zatim i omalovažavao ovlaštena službena lica prilikom vršenja službenih poslova i zadataka – rečeno je u za portal “Avaza” u MUP-u USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv direktorice Doma zdravlja Bihać, Ministra zdravstva USK i privatne apoteke BPharm te njene odgovorne osobe

Objavljeno

na datum

Administator

Bihać, 16. mart – Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Šabulić Dženisa (43) iz Bihaća, pravnog lica Privatna zdravstvena ustanova BPharm Bihać, Softić Kasumović Anele (43) iz Bihaća i Kapić Hazima (65) iz Cazina.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno

-Šabulić Dženisu krivično djelo Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBIH i krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBIH,

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-PZU BPharm Bihać krivično djelo Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. a u vezi sa članom 128. stav 1. tačka a) KZ FBIH i krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 128. stav 1. tačka a) KZ FBIH,

Softić Kasumović Aneli krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBIH,

Kapić Hazimu krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBIH,

Optuženima se stavlja na teret da su u okvirima svojih ovlaštenja nezakonito pogodovali apoteci BPharm da protivno Zakonu i Pravilniku posluje u prostorijama Doma zdravlja Bihać bez provođenja javne procedure i bez ugovora zaključenog na temelju zakonske procedure.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predmetna optužnica je rezultat iscrpne istrage Tužilaštva, tijekom koje je saslušano veliki broj svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje preko 240 materijalnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

MUP USK: Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju na području Grada Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Obavještavamo javnost da će u vremenskom periodu od 21.03. do 23.03.2023.godine (utorak, srijeda i četvrtak) policijski službenici Policijske stanice Bihać izvršiti pojačanu kontrolu vozila sa kojim se vrši prevoz robe i stvari-dostavna vozila, vozila brze pošte i kontrola svih vozila koja se bave prevozom roba, s akcentom na kontroli: tehničke ispravnosti, upravljanje neregistriranim vozilom, posjedovanje propisne rezervne opreme, posjedovanje u vozilu dokumentacije propisane Zakonom o cestovnom prijevozu F BiH (putni nalog, važeće rješenje o ispunjavanju tehničko-eksplotacijskih uslova za vozilo, karton preventivnog tehničkog pregleda, licenca za obavljanje javnog prevoza, ljekarska uvjerenja, prateća dokumentacija prevoza robe i stvari),saopćeno je iz MUP-a USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu