Connect with us

BIHAĆ

Sutkinji Općinskog suda u Bihaću smanjena plaća na tri mjeseca

Objavljeno

na datum

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće od pet posto na tri mjeseca.

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je 22. novembra prošle godine na sjednici van ročišta donijela odluku da se prihvata u cjelini sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, navodi se u odluci.

Prema odluci, ona je proglašena odgovornom da je neopravdano kasnila u donošenju i izradi pismenog otpravka presude u 23 parnična predmeta Općinskog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Čime je počinila disciplinski prekršaj ‘neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija’, (…) pa se tuženoj (…) izriče disciplinska mjera smanjenje plaće u iznosu od pet posto na period od tri mjeseca”, navedeno je u odluci Prvostepene komisije koja je objavljena anonimizirana na stranici Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) može potvrditi da je riječ o odluci sutkinje Gluhalić-Mizić po broju disciplinskog predmeta.

UDT je 7. jula prošle godine podnio disciplinsku tužbu, a 18. novembra podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Kako se navodi u odluci, prilikom predlaganja disciplinske mjere, strane su odlučile da se, između ostalih, uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti da je tužena dugogodišnja sutkinja, da se radi o jednom prekršaju, u potpunosti je i iskreno sarađivala sa Uredom, te izrazila žaljenje i kajanje zbog počinjenog prekršaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao otežavajuća okolnost cijenjena je činjenica da je tužena odlukom VSTV-a od 9. februara 2022. godine proglašena odgovornom te joj je izrečena disciplinska mjera pismena opomena, koja se javno ne objavljuje,piše BIRN BiH.

Ranije je UDT teretio sutkinju Gluhalić-Mizić da je propustila na vrijeme donijeti odluku o određivanju pritvora.

Protiv ove odluke nije dozvoljena žalba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu