Connect with us

CRNA HRONIKA

Službenici UIO i GP BiH priznali krivicu za primanje dara i neprijavljivanje krivičnog djela

Objavljeno

na datum

Carinski službenik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Nedžad Omerović (1974.), službenik Granične policije Miroslav Bovan (1964.) i Stevan Teletina (1969.), sporazumno su priznali krivicu za koruptivno krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi i neprijavljivanje krivičnog djela.

Navedena lica terete se za koruptivno i nezakonito postupanje prilikom uvoza u BiH, rasnih arapskih konja, koje je uvezao optuženi Teletina, bez zakonom predviđene potrebne dokumentacije i predviđenih procedura za uvoz živih životinja na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Za optuženog Omerovića, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela, predviđena je novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a protiv optuženog se, takođe, vodi disciplinski postupak pred nadležnim organima UIO.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da se za Teletinu, optuženog za krivično djelo davanja dara ili drugih oblika koristi kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu dana ne počini novo krivično djelo, kao i uplata davanja u iznosu od 907 KM u proceduri uvoza za koji je oštećen budžet BiH.

Za optuženog Bovana, predložena je kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci, koje se neće izvršiti ukoliko optuženi u narednih godinu i po, ne počini novo krivično djelo. Optuženi je odlaskom u penziju udaljen iz službe.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Protiv četvrtog optuženog u ovom predmetu, Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodećenog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, sudski postupak se nastavlja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

CRNA HRONIKA

Policija se oglasila o napadu na povratnike u Višegradu koji su brutalno pretučeni

Objavljeno

na datum

Administator

Policija traga za muškarcem koji je maskiran i naoružan provalio u jednu porodičnu kuću kod Višegrada, pretukao povratnike Fadila i Ajšu Memišević i ukrao 7.000 KM.

Portparol Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica rekla je Srni da je rodbina oštećenih prijavila višegradskoj policiji da se ovaj slučaj dogodio u noći sa četvrtka na petak, 23. na 24. mart.

Ona je navela da je maskirani napadač pretukao supružnike, a potom ih vezao ljepljivom trakom i ukrao 7.000 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, povrijeđena lica su hospitalizovana u bolnici u Goraždu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koji je naredio da se obezbijedi lice mjesta, a uviđaj će se izvršiti danas – rekla je Govedarica.

Ona je dodala da policija preduzima operativne mjere i radnje na prikupljanju informacija i saznanja s ciljem identifikacije izvršioca krivičnog djela razbojništva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji, planirano hapšenje više od 50 osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu:SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 osoba.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija “ATM” u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

U obilježenom minskom polju poginuo Smajo Zeničanin

Objavljeno

na datum

Administator

Smajo Zeničanin (48) sa područja Tešnja poginuo je od eksplozije mine u obilježenom minskom polju na brdu Becanj kod Doboja, rečeno je Srni u dobojskoj Policijskoj upravi.

Dobojsku policiju jučer je o događaju obavijestila osoba čiji su inicijali O.H. iz dobojskog naselja Svjetlića, a po izlasku na teren zatekli su i osobu iz ovog naselja A.H. Tijelo stradalog je iz miniranog područja izvučeno sinoć.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos izjavio je Srni da je ova osoba, prema prvim saznanjima, poginula od protivpješadijske rasprskavajuće odskočne mine – PROM-1.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da su na teren izašli po dojavi Policijske uprave Doboj i po nalogu Tužilaštva. Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović izjavio je ranije da je civil ušao u obilježeno minsko polje.

Kako smo ranije objavili, nesreća se dogodila u poslijepodnevnim satima na nepristupačnom području koje je pod minama zaostalim iz rata.

Na izvlačenju miniranog područja angažovan je deminerski tim CZ u Doboju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu