Connect with us

CRNA HRONIKA

Gdje završava droga koju policija u BiH zaplijeni i koliko je oduzeto narkotika u prošloj godini

Objavljeno

na datum

Policijski službenici širom Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou zaplijene na stotine kilograma opojnih sredstava raznih vrsta prilikom kriminalističkih istraga.

Pripadnici UIO, OSA-e i SIPA-e su krajem januara ove godine u Sarajevu zaplijenili ogromne količine kokaina.

Tom prilikom pronašli su i oduzeli čak 52 kilograma praškaste materije, koja svojim izgledom i bojom podsjeća kokain.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sasvim sigurno da se radi se o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj zaplijenoj količini ove vrste droge na području Kantona Sarajevo.

Koliko je droge zaplijenjeno?

Prema zvaničnim podacima sarajevskog MUP-a, u prošloj godini zaplijenjena su skoro 23 kilograma raznih narkotika plus 86 komada sa ostacima drugih narkotika (stabljike, sjemenke, paketići, tablete i dr.).

Prema podacima do kojih smo došli od MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta u 2022. godini zaplijenjen je 321 kilogram raznih opojnih droga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a Republike Srpske nismo dobili zvanične informacije na naš upit od oduzetoj drogi u prošloj godini koja je pod njihovom ingerencijom.

Mi smo se pozabavili temom gdje ta droga u konačnici završava, na koji se način ona uništava i koje su institucije nadležne za taj proces.

Na koji se način droga uništava?

Uništavanje narkotika do kojih dođe policija jasno je definisano pravilnikom na nivou države Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Preciznije, njega definiše Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete opojne droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora (Službeni glasnik BiH, 28/12).

“Uništavanje se vrši na osnovu naredbe Suda, pred Komisijom koju čini pet članova koje u skladu sa Zakonom imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na ranije dogovorenoj lokaciji”, pojašnjava Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS za portal Klix.ba.

U pogonima Termoelektrane Gacko u julu 2018. godine uništeno više od 700 kilograma opojnih droga. Ulična vrijednost uništenih narkotika u ovoj akciji procjenjena je na oko sedam miliona konvertibilnih maraka.

U Jajcu godinu dana kasnije također sprovedena akcija uništenja narkotika zaplijenjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom je u pogonima firme “B.S.I.” uništeno približno 500 kilograma različitih vrsta opojnih droga čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 4,5 miliona KM.

Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću ministara BiH, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije sprovelo je ovu akciju.

U svijetu je nepisano pravilo da uništavanju velikih količina droge prisustvuju i predstavnici medija.

U Bosni i Hercegovini je i to pitanje regulisano pravilnikom, no pitanje je koliko se ono provodi. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Problem je što u većini slučajeva novinari i ne znaju da je u planu uništavanje droge, budući da se ono radi periodično.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

CRNA HRONIKA

Policija se oglasila o napadu na povratnike u Višegradu koji su brutalno pretučeni

Objavljeno

na datum

Administator

Policija traga za muškarcem koji je maskiran i naoružan provalio u jednu porodičnu kuću kod Višegrada, pretukao povratnike Fadila i Ajšu Memišević i ukrao 7.000 KM.

Portparol Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica rekla je Srni da je rodbina oštećenih prijavila višegradskoj policiji da se ovaj slučaj dogodio u noći sa četvrtka na petak, 23. na 24. mart.

Ona je navela da je maskirani napadač pretukao supružnike, a potom ih vezao ljepljivom trakom i ukrao 7.000 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, povrijeđena lica su hospitalizovana u bolnici u Goraždu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koji je naredio da se obezbijedi lice mjesta, a uviđaj će se izvršiti danas – rekla je Govedarica.

Ona je dodala da policija preduzima operativne mjere i radnje na prikupljanju informacija i saznanja s ciljem identifikacije izvršioca krivičnog djela razbojništva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji, planirano hapšenje više od 50 osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu:SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 osoba.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija “ATM” u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

U obilježenom minskom polju poginuo Smajo Zeničanin

Objavljeno

na datum

Administator

Smajo Zeničanin (48) sa područja Tešnja poginuo je od eksplozije mine u obilježenom minskom polju na brdu Becanj kod Doboja, rečeno je Srni u dobojskoj Policijskoj upravi.

Dobojsku policiju jučer je o događaju obavijestila osoba čiji su inicijali O.H. iz dobojskog naselja Svjetlića, a po izlasku na teren zatekli su i osobu iz ovog naselja A.H. Tijelo stradalog je iz miniranog područja izvučeno sinoć.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos izjavio je Srni da je ova osoba, prema prvim saznanjima, poginula od protivpješadijske rasprskavajuće odskočne mine – PROM-1.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da su na teren izašli po dojavi Policijske uprave Doboj i po nalogu Tužilaštva. Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović izjavio je ranije da je civil ušao u obilježeno minsko polje.

Kako smo ranije objavili, nesreća se dogodila u poslijepodnevnim satima na nepristupačnom području koje je pod minama zaostalim iz rata.

Na izvlačenju miniranog područja angažovan je deminerski tim CZ u Doboju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu