Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Novim zakonom tražimo svu imovinu, ako neko to ne želi odvojit ćemo RS

Objavljeno

na datum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je danas nakon sastanka vladajuće koalicije izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

“Većinska koalicija misli da je RS napadnuta po različitim osnovama gdje se želi dodatno osuditi srpski narod i RS”, smatra Dodik.

Naglasio je kako će zajedničko saopćenje stranaka koalicije biti objavljen kako bi se javnost upoznala sa detaljima budućeg rada na pitanjima od interesa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ova koalicija se bavi bitnim pitanjima za RS, jedno od njih je pitanje imovine, ali isto tako i pitanje budućih aktivnosti na koji način ćemo se kretati”, istakao je Dodik.

Najveći dio press konferencije održane danas u Banjoj Luci ticao se nacrta izmjena Krivičnog zakona RS-a koji se odnosi na kriminalizovanje klevete.

“Republika Srpska je daleko veće demokratsko društvo nego što je bila ranije, ali je netačno ovo što pokušava nekoliko novinara koji neće moći da lažu i kleveću. Osim puke solidarnosti koju pokazujete, za to se zalažemo i mi. Zato će policija sa vama obaviti detaljne razgovore i usaglsit ćemo okvir zajedno sa vama. Nećemo razgovarati sa onima koji prave spektakle koji ne postoje, posebno sa onima kao Trifunović koji je novcem USAID-a kupovao najbolje automobile. U svakom slučaju žao mi je zbog uznemiravanja njihove djece i apsolutno osuđujem to, ali mi je drago da osuđuju i napad na tuđu djecu”, istakao je.

Naglasio je da će tekst izmjena Krivičnog zakona RS-a biti predmet javne rasprave, a ponovno je komentirao je i izmjene Krivičnog zakona BiH u smislu zabrane negiranja genocida koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zamislite kakav se genocid mogao desiti da ga branis zabranom pominjanja. Ako ga braniš zakonom, onda je to u najmanju ruku sumnjivo, ali vi o tome ne govorite. Lakše vam je sa nama da se nosite nego da imate posla sa strancima”, smatra Dodik.

Poručio je medijima da uporno predstavljaju RS na loš način i da smatra kako ne postoji elita u novinarstvu jer je glavna vrijednost postala špekulacija.

Govorio je Dodik o tome i kako navodno zna da neki tužioci i sudije sarađuju sa strancima te da upravo ti protiv njega i pokreću procese.

“Kadija te tuži, kadija te sudi. Naš narod mora da se ne boji ničega. Ne treba nam ni sukob ni vlast, ali su mislimani došli u poziciju da ne mogu bez toga. RS-a neće učestvovati u sukobu već će voditi Ustavom. SVe to poštujemo. Struktura kaže dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi na tome ostanemo i onda smo nestašni momci. Da je istina sve što vi pišete ja bih gledao kako biološki da preživim”, poručio je Dodik medijima u Banjoj Luci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako među političarima u RS-u ima “bitangi i izdajnika”.

“Sve što je na nivou BiH je trulo i ne vrijedi. Kada ja to kažem kažu napada državu, ali to nije država već državna zajednica. Ima neke ingerencije države i to je ok. Ovi iz Evrope nama to furaju”, smatra Dodik.

Evropski prioriteti i državna imovina

Komentirao je Dodik evropski put BiH i 14 prioriteta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo vidjeli jednu podvalu oko tih 14 prioriteeta, oni izaberu neke i traže rješavanje i proglašavaju uspjeh. Nikada tu nema pitanja koja su izazovi za nas kao što je visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda”, kazao je Dodik.

Traži da se svih 14 prioriteta jednako razmatra i da se o njima počne razgovarati.

“Naši odgovori će biti veoma jasni, ali odbijamo centralizaciju po ijednom pitanju, to se neće desiti. Imamo odgovor na svih 14 i nikada nećemo izdvojiti niti jedno pitanje”, rekao je.

U vezi sa donesenom privremenom mjerom Ustavnog suda BiH kojom se suspendira primjena Zakona o imovini RS-a, Dodik je rekao:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nema ustavnog suda na svijetu koji donosi privremene mjere. Eto ga. Ovaj donosi, kakve privremene mjere? Ali to sve valja ako je protiv RS-a, ali neće moći. Moj zahtjev će sad biti, ne samo da ćemo obuhvatiti ovu, sad ćemo uraditi svu imovinu, sve ćemo vratiti u RS. Ako imovinu budete tražili razvalili ste BiH, mi nećemo o tome razgovarati na Vijeću ministara. Prije 15 godina je bilo pitanje perspektivne vojne imovine iz koje su izvukli svu imovinu. Nismo mi totalni kreteni. Odvojit ćemo Republiku Srpsku ako nam budete otimali imovinu, pa vi pričajte Dodik secesija. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bismo ostavili”, poručio je Dodik.

Istakao je predsjednik RS-a i kako BiH nikada neće biti u NATO-u.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Putin primio Dodika u Rusiji: “Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik će prisustvovati danas otvaranju “Igara budućnosti” u Kazanju, koje će otvoriti upravo Putin.

“Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju”, rekao je Putin na sastanku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Putin će se sastati sa liderima iz više zemalja u Kazanju – predsjednicima Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana i ostalih zemalja, javlja ruska novinska agencija Ura.

Dodik je ranije rekao za RTRS da je to prilika da se sretne sa brojnim značajnim ličnostima i da razgovara o aktuelnoj, regionalnoj i globalnoj situaciji u svijetu.

Dodik je pred susret rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika Putina, “šta god rekli na Zapadu”. Ponovio je da RS neće uvoditi sankcije Rusiji.

Inače, Dodik se prije nekoliko dana susreo sa bjeloruskim predsjednikom Alexanderom Lukašenkom, a najavio je da će uskoro otići u Antaliju gdje će razgovarati i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nikola Špirić o evropskom putu BiH: Sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek

Objavljeno

na datum

Administator

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić komentirao je političku situaciju u BiH i put države ka Evropskoj uniji te je poručio kako se politički akteri ne bave konkretnim stvarima.

U razgovoru za Srnu, Špirić je rekao kako BiH ne može braniti svoj stav ako ga nema ni Evropska unija.

“Sve je izvjesnije da put BiH ka EU vodi preko SAD-a pa je osnovno pitanje – da li nam treba posrednik ili direktan link? Kako će BiH imati i braniti svoj stav ako ga nema ni EU kojoj stremi? Tu se opet vraćamo na moju tezu od prije 10 godina – da nismo vođena, nego navođena zemlja”, rekao je Špirić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da ovih dana “gromoglasna tišina i političke bedastoće” šalju poruku da je BiH u stanju mirovanja kada je riječ o putu u EU.

“Sada politički partneri treba da odluče da li će se u EU kaldrmom ili brzom cestom. S ozbirom na to da nema više ni razgovora ni pregovora, sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek. Bilo bi pametno prekinuti tišinu i zaputiti se brzom cestom, ali to podrazumijeva unutrašnji dijalog i kompromis”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu