Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Zvizdić o porukama Dodika: Metastaza mržnje prema BiH je samo isprazna prijetnja

Objavljeno

na datum

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) komentirao je političke aktuelnosti u BiH sa posebnim osvrtom na formiranje nove Vlade Federacije, državnu koaliciju te ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zvizdić se tokom gostovanja u programu BHT-a osvrnuo na mogućnost da u narednih trideset dana SDA odustane od želja za učestvovanjem u novoj Vladi FBiH i dopusti vladajućoj koaliciji da nastavi sa procesom formiranja vlasti.

“Mislim da bi to bio logičan i korektan potez, da li će se to dogoditi, postoje institucije koje moraju uspostaviti načela parlamentarne demokratije u BiH ili ćemo imati produženje tehničkog mandata Vlade FBiH i naredne četiri godine, što ne da niko ne želi, već takva praksa ne postoji u bilo kojoj demokratskoj državi”, kazao je Zvizdić

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istakao je i da građani ne žive u monarhiji već u demokratiji te da je vrijeme da stranke koje ne mogu napraviti parlamentarnu većinu na nivou FBiH, bez obzira na izborni rezultat, prihvate da nemaju koalicioni kapacitet da naprave novu Vladu FBiH.

“Ne mislim da je SDA pustila državni nivo, nego jednostavno nisu imali kapacitet da blokiraju, ali mogu shvatiti ponašanje svih stranaka koje su bile vladajuće u prethodnom periodu, a koje su sada opozicija. Važno je da nova koalicija na državnom i federalnom nivou se ponašaju odgovorno i da u javni prostor vratimo argumente i činjenice, da se ne bavimo rigidnim populizmom”, smatra Zvizdić.

Istakao je da se BiH nalazi pred veoma izazovnim periodom zbog globalnih i regionalnih političkih kretanja.

“Naši su se susjedi na neprincipijelan način miješali u unutrašnje odnose u BiH i očekujem da u narednom periodu podignemo te odnose na jedan veći nivo”, rekao je Zvizdić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da će dolaskom Elmedina Konakovića na poziciju ministra vanjskih poslova BiH regionalni odnosi poboljšati.

Komentirao je Zvidzić i da li postoji mogućnost da se DF “prikloni” strankama Trojke.

“Na to se i čekalo. Trojka je korektno pružila ruku za saradnju DF i očekivala da će oni naći snage da se odvoji od SDA i postane dio novih koalicija. Prema istupima ljudi iz vrha DF-a to se očigledno neće dogoditi, a SDA u svakom nastupu uzima DF kao dio svoje koalicije iako o tome ne postoji sporazum, ali mislim da DF koristi narativ koji je veoma sličan narativu SDA, a koji je neutemeljen na relevantnim argumentima. Ja bih zaista volio da mi neko konačno kaže šta je Četvorka prepustila u HDZ-u ili SNSD-a, a da oni nisu imali na državnom nivou”, poručio je Zvizdić.

Smatra da DF i SDA kriju ko je bio koalicija na državnom nivou u prethodnom mandatu te da su pred Četvorku postavljene “crvene linije” koje su te stranke ranije “gazile”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Neće nikada biti isporučen Izborni zakon onako kako to želi HDZ ili bilo kojoj stranci. Nećemo nikada otići ispod crvene linije kada govorimo o državnoj imovini. Nećemo nikada napustiti naše zalaganje na putu EU i NATO integracija ili raditi bilo šta što je na štetu Bošnjaka”, kazao je Zvizdić.

Odgovorio je Zvizdić i da li je ikada očekivao promjenu Milorada Dodika i kako komentira SNSD-ovu najavu da će razmisliti o partnerstvu sa Trojkom na državnom nivou.

“To su isprazne prijetnje da će oni preispitati partnerski odnos ili uzeti nekoga drugoga. Evo moja poruka, ako to misle da mogu uraditi- bujrum. Što se tiče Dodika ja nikada nisam mislio da će on doživjetu tu metamorfozu da će raditi za interese BiH. Ovaj put je to otišlo očito u metastazu kada govorimo o jednoj mržnji prema državi BiH i kreiranju fikcije da je RS država, ali moram reći da mi nismo u pratnerstvu sa Dodikom već ustavnim i političim sistemom koji je proizveo Dodika kao vladajuću partiju”, poruka je Zvizdića.

Ponovio je kako je siguran da će se Dodik ponašati u skladu sa prilikama koje dolaze, a koje ne idu u prilog njegovim politikama poput odnosa Evrope prema Rusiji i Vladimiru Putinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu