SVIJET

Dvojica Amerikanaca uhapšena su zbog krijumčarenja avionske opreme Rusiji

Objavljeno

na datum

Dvojica muškaraca u američkoj državi Kanzas uhapšena su pod sumnjom da su ilegalno slali vazduhoplovnu tehnologiju u Rusiju.

Cyril Gregory Buyanovsky, 59, i Douglas Robertson, 55, bili su vlasnici kompanije KanRus Trading Company.

Oni su se urotili da zaobiđu američke zakone o izvozu kako bi prodali sofisticiranu avijacijsku opremu Rusiji, tvrde iz američkog Ministarstva pravde. Ako budu osuđeni, prijeti im maksimalna kazna od 20 godina zatvora zbog izvoza kontrolisane robe bez dozvole.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oni se također terete za zavjeru, falsifikovanje i nepodnošenje elektronskih informacija o izvozu, te krijumčarenje robe suprotno američkim zakonima.

Tužioci su rekli da su njih dvojica od 2020. godine pokušavali izbjeći američke zakone o izvozu, pogrešno navodeći vrijednost i krajnje odredište pošiljki usmjeravajući ih kroz druge zemlje.

Oni su koristili lažnu fakturu da identifikuju odredište za opremu u Njemačkoj, kaže ministarstvo pravde. Optuženi su također ilegalno slali avionsku opremu preko Armenije i Kipra u Rusiju bez dobijanja odgovarajućih dozvola, kako se navodi.

Istragu je provela jedinica ministarstva pravde posvećena provođenju sankcija koje su uvedene ruskoj vladi nakon njene invazije na Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version