Connect with us

SVIJET

VIDEO – Kakav su to ruski avion uništili bjeloruski partizani, samo njih devet je operativno

Objavljeno

na datum

Ruski A-50 jedinstveni je i napredni avion za rano upozoravanje i kontrolu , koji igra vitalnu ulogu u ruskoj avijaciji od kasnih 1970-ih. Ova je letjelica dizajnirana kako bi ruskoj komandi pružila jasnu i sveobuhvatnu sliku bojnog polja otkrivanjem i praćenjem neprijateljskih aviona, projektila i ciljeva sa značajne udaljenosti.

A-50 je modificirana verzija transportnog aviona Iljušin Il-76, koji je dizajniran u Sovjetskom Savezu 1960-ih. A-50 je prvi put predstavljen 1984. godine i od tada je u službi, prolazeći kroz razne nadogradnje i modernizacije kako bi držao korak s tehnologijom i razvojem vojnih potreba.

Jedna od najznačajnijih karakteristika A-50 je njegova masivna rotirajuća radarska kupola postavljena na vrhu trupa. Ova radarska kupola poznata je kao Shmel ili “bumbar” i ima domet do 400 kilometara, što mu omogućuje otkrivanje i praćenje više ciljeva istovremeno. Radarski sistem također ima napredne sposobnosti za razlikovanje različitih vrsta ciljeva, uključujući zrakoplove, projektile i vozila na zemlji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

A-50 može djelovati na velikim visinama, do 12.000 metara, što mu daje značajnu prednost u odnosu na druge avione. Mougćnost praćenja sa velike visine od drugih aviona ga čini kritičnim sredstvom za ruske vojne operacije.

Uz napredni radarski sustav, A-50 je također opremljen sofisticiranom opremom za komunikaciju i obradu podataka. Ova oprema omogućuje zrakoplovu prijenos informacija u stvarnom vremenu ruskim zemaljskim zapovjednim centrima, omogućujući vojnim zapovjednicima donošenje informiranih odluka na temelju najnovijih dostupnih informacija.

Odlična vijest za Ukrajince je da su ruske zračne snage do jučer imale samo pet operativnih aviona A-50 i četiri A-50U. Ukrajinski izvori navode da su u bazi Mačulišči, gdje su bjeloruski pobunjenici oštetili avion, bili stacionirani avioni A-50U koji su redovito letjeli uz borbene avione MiG-31 duž bjelorusko-ukrajinske granice. Dakle, uništeni avion najvjerojatnije je bio A-50U.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Zbog krijumčarenja migranata Njemačka pojačava granične kontrole s Poljskom i Češkom

Objavljeno

na datum

Administator

Njemačka je najavila da će pojačati policijske patrole duž krijumčarskih ruta na granici s Poljskom i Češkom u nastojanju da spriječi ulazak većeg broja migranata u zemlju.

Nove mjere će početi odmah, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Najava je uslijedila dan nakon što je u policijskim racijama otkriveno više od 100 sirijskih državljana u stanovima pretresenim u vezi sa krijumčarenjem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Faeser nije ponudila nikakve detalje o tome koliko će još službenika granične policije biti raspoređeno, ali je naglasila da neće biti instalirane fiksne granične kontrole kao što je to Njemačka učinila duž svoje granice s Austrijom od 2015. godine.

Da bi uvela takve kontrole, Njemačka bi morala obavijestiti Evropsku komisiju.

Najavljeno je da će se nove kontrole odvijati u saradnji sa Poljskom i Češkom.

Više od 220.000 ljudi zatražilo je azil u Njemačkoj u periodu od januara do augusta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

U zatvoru se ubio trostruki ubica Alen Rizvanović, manijak koji je autom gazio pješake po Grazu

Objavljeno

na datum

Administator

Austrijsko ministarstvo pravosuđa je potvrdilo kako je trostruki ubica Alen Rizvanović izvršio samoubistvo u zatvoru, ali nije željelo davati dodatne informacije. Kronen Zeitung piše kako je beživotno tijelo 33-godišnjeg Rizvanovića pronađeno u subotu ujutro u samici u zatvoru Stein.

Rizvanović je 20. juna 2015. u Grazu u pješačkoj zoni automobilom usmrtio tri, a povrijedio 36 osoba. Postoje i snimke na kojima se vidi kako su pješaci očajnički pokušavali izbjeći nalet automobila. Nakon krvavog pohoda Rizvanović je izašao iz vozila te počeo napadati ljude i prijetiti im nožem, a policija ga je nedugo nakon toga uhapsila.

Kako navodi Index, policija je ubrzo nakon napada isključila terorizam kao moguć motiv napada i pripisala ga psihičkoj bolesti. Unatoč tome, utvrdilo se da ne postoji razlog za njegovo smještanje u specijaliziranu ustanovu, nego je poslan u zatvor. Rizvanović, koji je bio profesionalni vozač, i ranije je bio sklon nasilju te je nedugo prije krvavog pohoda izbačen iz porodičnog doma uz zabranu pristupa porodici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sudilo mu se za trostruko ubistvo i pokušaj ubistva čak 108 osoba koje su mu se toga kobnog dana našle na meti. Tri mjeseca nakon napada osuđen je na doživotni zatvor. Inače, Rizvanović se s roditeljima u Austriju preselio ratne 1993. godine, u dobi od četiri godine.

Nastavi čitati

SVIJET

Poljska bi mogla uvesti provjere na granici s Njemačkom zbog ilegalnih migranata

Objavljeno

na datum

Administator

Poljska bi mogla uvesti kontrole na granici s Njemačkom zbog zabrinutosti oko porasta ilegalnih migranata, rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller za Polsat News kasno u utorak.

Ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski istakao je da je Poljska u utorak uvela provjere nekih vozila koja prelaze slovačku granicu, za koja graničari sumnjaju da bi mogla prevoziti ilegalne migrante.

Slovačka se također bori s porastom ilegalnih migranata, a broj ilegalnih migranata pritvorenih u Slovačkoj porastao je devet puta u odnosu na godinu prije na više od 27.000 do sada ove godine, prema ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Njemačka je saopćila da će pojačati granične kontrole s Poljskom i Češkom kako bi pomogla u borbi protiv trgovine ljudima.

“Bojimo se da će svakog trenutka doći do prometa iz Italije”, rekao je Muller, govoreći o ilegalnim migrantima, dodavši da zato razmišljaju o nekim kontrolama na poljsko-njemačkoj granici, jer se boje prometa koji će doći iz Italije.

Podsjećamo, hiljade migranata koji su brodovima putovali iz Sjeverne Afrike iskrcali su se ovog mjeseca na italijanski otok Lampedusa.

Potez Njemačke da pooštri granične kontrole uslijedio je nakon što je kancelar Olaf Scholz u subotu pozvao poljsku vladu da razjasni optužbe o dogovoru o gotovini za vize za migrante.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu