Connect with us

MAGAZIN

Pravilna ishrana kod djece predškolskog uzrasta

Objavljeno

na datum

Jelovnici u dječjim vrtićima imaju važan utjecaj na rast i razvoj djece te usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Prehrambene navike ogledalo su zdravlja svakog pojedinca tokom cijelog života. Od početka života prehrana ima veliki utjecaj na rast i razvoj čovjeka te prevenciju razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi. Djeca se vrlo brzo počinju sama hraniti i birati namirnice sukladno vlastitim potrebama. Upravo tada potrebno ih je postepeno educirati o pravilnim prehrambenim navikama te biranju namirnica. Uz roditelje, dječji vrtići su mjesta gdje djeca provode većinu vremena te tamo zadovoljavaju do 80% dnevnih potreba za energijom i nutrijentima.

Prema Smjernicama za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta FBiH iz 2012.godine, energetski unos bi trebao biti oko 690 kcal za dob od 6-12 mjeseci, oko 1060 kcal za djecu dobi od 1 do 3 godine, te oko 1400 kcal za djecu u dobi od 4 do 6 godina.

Preporučeni unos ugljikohidrata ne mijenja se tokom godina, te iznosi između 55% dnevnog energetskog unosa. Važno je pripaziti na vrstu ugljikohidrata koju dijete unosi. Hrana nižeg glikemijskog indeksa trebala bi biti zastupljenija u jelovnicima. Godine 1981. D. J. Jenkins definirao je glikemijski indeks kao pokazatelj promjene razine glukoze u krvi nakon obroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izvori jednostavnih šećera kao što su konzumni šećer, keksi, kolači, industrijske slastice i sokovi predstavljaju prazne kalorije, bez drugih hranjivih vrijednosti, zbog čega bi ih trebalo ograničiti na maksimalno 10% dnevnog energetskog unosa. Prednost bi se trebala dati cjelovitim žitaricama, voću, korjenastom povrću i mahunarkama, kao izvorima složenih ugljikohidrata u prehrani.

Preporučeni dnevni unos proteina kod djece dobi od 1 do 6 godina iznosi 15 % dnevnog energetskog unosa. Nedovoljan unos proteina može dovesti do proteinsko-energetske malnutricije koja je najčešće povezana sa gladovanjem ili različitim kliničkim stanjima koja remete probavu hrane ili apsorpciju hranjivih tvari. Nasuprot tome, prekomjeran se unos povezuje sa bolestima krvožilnog sustava i bubrega.

Preporučeni dnevni unos masti kod djece iznosi 30% dnevnog energetskog unosa, odnosno 27-35 grama u dobi od 6-12 mjeseci, 41 gram na dan za djecu dobi od 1 do 3 godine, te 54 grama na dan za djecu dobi od 4 do 6 godina. Također, potrebno je pripaziti na unos zasićenih masnih kiselina, kolesterola i transmasnih kiselina. Unos zasićenih masnih kiselina ne bi trebao biti veći od 10% dnevnog energetskog unosa, dok bi unos trans masnih kiselina trebao biti manji od 1% dnevnog energetskog unosa. Prednost treba dati nezasićenim masnim kiselinama koje prevladavaju u povrću, sjemenkama, orašastim plodovima, biljnim uljima te morskim plodovima.

Isto tako, propisana je i energetska vrijednost pojedinog obroka te vrijeme serviranja pojedinih obroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

Boba Živojinović o privatnom životu: Lepa Brena je samo kad izađe na scenu, kod kuće je Fahreta

Objavljeno

na datum

Administator

Slobodan Boba Živojinović, bivši teniser i suprug Lepe Brene, govorio je o privatnom životu s legendarnom pjevačicom.

Boba je otkrio i kako ga je pjevačica osvojila, ali i da na početku njihove veze nije bilo lako zbog prirode njihovih poslova.

“Kad smo se Brena i ja upoznali nisam provodio toliko vremena u zemlji jer sam igrao dosta turnira, a ona je imala turneje. Tih godina, dok nisam prestao igrati tenis, stvarno je bilo teško opstati. Beograd nam je bio baza. Potičemo odavde i drago mi je da sam ostao u Srbiji. Brena me je osvojila spontanošću. Uvijek je bila opuštena. Nešto postoji, bila mi je suđena. Da smo se možda sreli ranije, ne znam kako bi bilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Potom je bivši teniser istakao da smatra da žive normalnim životom, ali i da znaju uživati u rezultatima svog dugogodišnjeg rada.

“Ljudi koji nas znaju od prije, znaju vrlo dobro ko su Brena i Boba. Ako neko smatra drugačije, ja sa tim ne mogu da se borim. Suviše smo normalni. Možda danas nije normalno da budeš normalan. Radimo svoj posao, pokušavamo da napravimo najbolje što možemo i uživamo u onome što smo stvorili. Zamisli da si estradna zvijezda, a da živiš u stanu od 50 kvadrata i da nemaš avion ili brod? Pa onda bi svi rekli, propali su. Ne hvalimo se lažnim stvarima, ali znamo da uživamo u životu, nije to ni toliko jednostavno znati”, dodao je.

Pored svih putovanja, novca i karijere, Boba kaže da mu je porodica najdragocjeniji pehar.

“Uvijek se sjetimo odakle smo potekli. Baza je u porodici, temelj kuće i života. Edukacija naše djece je takva bila. Lepa Brena je bila samo kad izađe na scenu, ali je kod kuće Fahreta Živojinović. Djeca su je zvala Beki. Brenina sestra i rođaci su je zvali Fahreta. Mi je kod kuće zovemo Beki, ponekad Fahreta, kada dogori”, kazao je Boba, dodajući da srodnu dušu kad nađeš to se vidi i osjeti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

MAGAZIN

Zbog čega se na noktima pojavljuju bijele mrlje

Objavljeno

na datum

Administator

Primijetili ste da se na vašim noktima često pojavljuju bijele mrlje? Dobra vijest je ta da one nisu indikitator lošeg zdravstvenog stanja, a postoji nekoliko razloga zbog kojih one nastaju.

Najčešći razlog je trauma nokta. Ona se može pojaviti i zbog malih oštećenja, naprimjer od grickanja ili lupanja po stolu. Ukoliko idete na manikuru, obratite pažnju na stručnost osobe koja to obavlja. Ako ne radi dovoljno kvalitetno, doći će do oštećenja noktiju te, između ostalog, pojave mrlja.

Pored toga, bijele mrlje mogu biti znak znak nedostatka kalcija, gljivičnih infekcija, psorijaze ili neželjenog efekta uzimanja određenih lijekova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U vrlo rijetkim slučajevima bijele mrlje otkrivaju malariju, Hodgkinovu bolest (maligno oboljenje limfocitnog tkiva) i anemiju srpastih ćelija (teško oboljenje krvi kod u kojem se crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik putem krvi kroz tijelo, abnormalno razvijaju).

Ako čitav nokat postane bijel, trebate posjetiti ljekara zato što može ukazivati na dijabetes ili srčane bolesti. Ukoliko na noktu primijetite bijele trake koje se protežu cijelom njegovom površinom, to bi moglo značiti da je došlo do trovanja organizma arsenom ili talijem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – Zaboravite na crveno: Pogledajte kako umjetna inteligencija rješava prometne gužve

Objavljeno

na datum

Administator

Umjetna inteligencija možda ima odgovor na naše probleme s prometnom gužvom, tvrdi detaljna studija tvrtke Nvidia.

Svako jutro i većinu večeri, stotine putnika zarobljeni su na cestama. Razlog? Sve je veći broj automobila na prometnicama, a infrastruktura ih ne može primiti.

Rogers Communications, kanadska telekomunikacijska tvrtka, već neko vrijeme gleda na rješavanje zagušenja prometa korištenjem umjetne inteligencije. Tvrtka je nedavno na Sveučilištu British Columbia (UBC) postavila pametni prometni sustav povezan s 5G tehnologijom i umjetnom inteligencijom te je uspjela smanjiti promet i unijeti druga poboljšanja, piše CarBuzz.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Računalni sustav je mogao izračunati “desetke tisuća mogućih scenarija toka prometa” za svakog korisnika ceste i odabrati najbolji mogući u stvarnom vremenu. To je istodobno smanjilo promet i emisije štetnih plinova.

Važno je naglasiti i da se poboljšala sigurnost na raskrižjima. Umjetna inteligencija bi mogla automatski odrediti prioritete hitnih službi, javnog prijevoza i ranjivih sudionika u prometu poput biciklista. Rad semafora također se može odgoditi ili produžiti kako bi se smanjila nervoza vozača i održao nesmetan promet.

Dodatno, sustav može pružiti izvješćivanje u stvarnom vremenu o opasnom ponašanju, poput prebrze vožnje i prolaska kroz crveno svjetlo.

Kako sustav radi?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rubni senzori, pokretani Nvidijinom tehnologijom, mogli bi otkriti promet i razlikovati pješake i bicikliste od većih vozila. Na temelju podataka uživo, umjetna inteligencija bi mogla prilagoditi vremena semafora u stvarnom vremenu, čime se poboljšava protok prometa i sigurnost.

Eksperiment je proveden na pet križanja na kampusu Sveučilišta British Columbia s gustim pješačkim prometom. “Koristeći platformu Nvidia Jetson, možemo pružiti vrlo precizno i pouzdano rješenje temeljeno na neuronskoj mreži koje detektira sudionike u prometu na nadljudskoj razini u svim vremenskim uvjetima”, rekao je glavni tehnološki direktor NoTraffica Uriel Katz.

Rezultati eksperimenta? Tijekom jedne godine vrijeme čekanja za pješake smanjeno je za 2.500 dana, dok se vrijeme čekanja za sve vozače smanjilo za nevjerojatnih 4.700 dana. Okoliš također ima koristi od ove tehnologije jer se procjenjuje da su emisije ugljičnog dioksida smanjene za 75 tona. Iako su kraće vrijeme čekanja i manji promet velike prednosti, poboljšana sigurnost ovog sustava je ipak najvažnija.

Također, General Motors radi na sustavu Car-to-X, odnosno automobilu koji bi mogao komunicirati sa semaforima. Ideja bi bila da vaš auto nikada više ne zaglavi na crvenom svjetlu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sustav radi s GM-ovim sofisticiranim sustavom Ultra Cruise i može usporiti ili ubrzati automobil ovisno o semaforima ispred. To bi smanjilo potrošnju goriva, uštedjelo vrijeme i opustilo vozača.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu