Connect with us

CRNA HRONIKA

GP BiH: Na graničom prijelazu Velika Kladuša slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 24. februara 2023. godine, lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da M.K. (1963.) potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“ i u toku dana bit će predat nadležnom organu. Za J.T. (1983.) je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju radi izdržavanja kazne zatvora i predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Prethodno, 20. februara 2023., službenici ove jedinice su lišili slobode državljanina BiH, M.B. (1990.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Kontroliran je na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Gradiška i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 24. februara 2023., predali su S.V. (1998.) službenicima Policijske uprave Ljubuški jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Ljubuškom zbog krivičnog djela „oštećenje tuđe stvari“. Državljanin Republike Hrvatske je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orahovlje.

Službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 22. februara 2023., na letu iz Berlina, lišili su slobode trojicu državljana BiH. Za S.H. (1979.) je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela „krađa“. Predat je službenicima Centra sudske policije u Srednjobosanskom kantonu, dok je za E.S. (1988.) utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Predat je službenicima Policijske uprave Ilidža. Za R.D. (1988.) je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. Uz navedeno, službenici ove jedinice su 18. februara 2023. lišili slobode K.M. (1968.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Državljanin Sjedinjenih Američkih Država je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Frankfurta. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su predali E.O. (1979.) službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Velika Kladuša.

Službenici Jedinice GPBiH Hum, 18. februara 2023., lišili su slobode V.S. (1976.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Sokocu radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika akcija SIPA-e: Otkrivena plantaža marihuane u Mokrom, zaplijenjene 1.152 stabljike

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Mokrog, općina Pale, otkrili plantažu opojne droge marihuana. Plantaža marihuane je bila skrivena u prostorijama nekadašnje pilane u Mokrom.

“Otkriveno je i privremeno oduzeto preko 1.152 zasada stabljike koje izgledom asociraju na stabljike opojne droge marihuana, kao i oprema za uzgoj opojne droge, velika količina rasada sjemenki marihuane koja je uzgajana u posebnoj improvizovanoj labaratoriji, 13 kilograma biljne zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, koja je bila spremna za prodaju”, saopćeno je iz SIPA-e.

Realizovani su pretresi na dvije lokacije i dvije osobe su uhapšene, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca.

Navedene aktivnosti su provodene po usmenom nalogu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija upozorava na prevaru: Građanima stižu lažni emailovi uime SIPA-e, ne otvarajte ih

Objavljeno

na datum

Administator

Hapšenje

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavještava građane da je u posljednjem periodu evidentirano da na email adrese fizičkih i pravnih lica pristižu poruke, čiji je cilj prevara.

Nepoznati počinitelji se putem elektronske komunikacije predstavljaju kao pripadnici SIPA-e, služeći se službenim podacima koji su javno dostupni i lažnim memorandumom institucije. Kako navode iz SIPA-e, u porukama se navodi da postoji informacija da se određena lica bave nezakonitim aktivnostima vezenim za pornografiju i zlostavljanje.

U konačnici cilj je ucjena u smislu iznuđivanja novca, a potencijalno je moguće da takvi emailovi sadrže i kompjuterske viruse. Zbog toga SIPA savjetuje građane da ukoliko dobiju ovakve email poruke, iste ne otvaraju i ne odgovaraju na njih, te da ukoliko su na bio koji način oštećeni da to prijave nadležnom policijskom tijelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U navedenim porukama izvršioci često zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika direktora Zorana Galića. Upozoravamo građane da su navodi iz predmetnih email poruka lažni, te da su nazivi institucija i imena zloupotrijebljeni”, naveli su iz SIPA-e.

Email poruke su inače upućene s više email adresa, koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu