Connect with us

CRNA HRONIKA

GP BiH: Na graničom prijelazu Velika Kladuša slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 24. februara 2023. godine, lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da M.K. (1963.) potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“ i u toku dana bit će predat nadležnom organu. Za J.T. (1983.) je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju radi izdržavanja kazne zatvora i predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Prethodno, 20. februara 2023., službenici ove jedinice su lišili slobode državljanina BiH, M.B. (1990.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Kontroliran je na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Gradiška i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 24. februara 2023., predali su S.V. (1998.) službenicima Policijske uprave Ljubuški jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Ljubuškom zbog krivičnog djela „oštećenje tuđe stvari“. Državljanin Republike Hrvatske je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orahovlje.

Službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 22. februara 2023., na letu iz Berlina, lišili su slobode trojicu državljana BiH. Za S.H. (1979.) je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela „krađa“. Predat je službenicima Centra sudske policije u Srednjobosanskom kantonu, dok je za E.S. (1988.) utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Predat je službenicima Policijske uprave Ilidža. Za R.D. (1988.) je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. Uz navedeno, službenici ove jedinice su 18. februara 2023. lišili slobode K.M. (1968.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Državljanin Sjedinjenih Američkih Država je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Frankfurta. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su predali E.O. (1979.) službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Velika Kladuša.

Službenici Jedinice GPBiH Hum, 18. februara 2023., lišili su slobode V.S. (1976.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Sokocu radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Državljani BiH lišeni slobode zbog krijumčarenja 21 stranog državljanina

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine radeći na sprečavanju nezakonitih migracija preko teritorija BiH, 22. maja 2024. godine, lišili su slobode četvericu državljana BiH koji su pokušali prokrijumčariti 21 stranog državljanina.

Krijumčarenja su otkrivena prilikom kontrole četiri putnička motorna vozila, bh. nacionalnih oznaka, a koja su kontrolirana na području Gradiške i Kozarske Dubice.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela Krijumčarenje osoba, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu vozači, državljani BiH, lišeni slobode. Također, privremeno su oduzeta i četiri vozila te drugi dokazni materijali. Krijumčareni strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitniku za migrante su izjavili da dolaze iz Bangladeša (19) i Pakistana (2). Svi su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje. Protiv osumnjičenih državljana BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba Tužilaštvu BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Provode se opsežne istražne radnje u vezi sa ubistvima žene i njeno dvoje djece u Tuzli

Objavljeno

na datum

Administator

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK i postupajući tužilac obavljaju detaljne i obimne istražne radnje u vezi sa ubistvima tridesetčetvorogodišnje žene i njeno dvoje djece u dobi od devet i dvije godine, koja su počinjena na okrutan način u porodičnom stanu u tuzlanskom naselju Stupine.

Prema preliminarnim nalazima obdukcije, koji su za sada usmeno saopšteni Tužilaštvu, te se uskoro očekuje dostavljanja pismenog nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine, žena je imala veći broj povreda na vratu, glavi, licu i na drugim dijelovima tijela, nanesene i oštrim i tupim dijelom sjekire, što je izazvalo njenu smrt.

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH Tužilaštvo neće iznositi bilo kakve detalje koji se odnose na usmrćenu djecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dakle, u toku su brojne istražne radnje i prikupljeni su svi relevantni tragovi sa mjesta zločina koji će biti predmet vještačenja. Naročito su značajni biološko vještačenje i DNK analiza, koje će, nakon dostavljanja svih relevatnih dokaznih materijala od Tužilaštva, raditi Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije.

Obzirom na karakter krivičnih djela, bezobzirnost pri izvršenju, više detalja o istražnim radnjama i prikupljenim dokazima nismo u mogućnosti iznositi u javnost, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Počela iskopavanja: Traže se tijela ubijenih pripadnika Armije BiH

Objavljeno

na datum

Administator

U srijedu su započela iskopavanja iznad goranačke krivine, na prometnici Mostar – Goranci, na mjestu gdje se vjeruje da bi mogli biti posmrtni ostaci pripadnika zapovjedništva Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dana 9. maja 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane zauzele su zgradu „Vranica“ u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo Četvrtog korpusa Armije RBiH u zapadnom dijelu Mostara, te je tom prigodom zarobljeno 13 pripadnika Armije BiH, koji se od tada vode kao nestali.

U maju 2007. godine u masovnoj grobnici „Rimski bunar“, kod sela Goranci, sjeverozapadno od Mostara, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci, podsjetila je Azra Penava, predstavnica Odbora roditelja pripadnika ABiH „Vranica“ Mostar.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

2007.godine, nakon 14 godina, imali smo grobnicu u kojoj je nađeno nešto kostiju i gdje je potvrđeno da se radi o kostima pripadnika Četvrtog korpusa Armije BiH koji su 1993. godine zarobljeni, koji su bili ratni vojni zarobljenici i nisu smjeli biti ubijeni. Poslije su se neke sitne koščice pronalazile u kesicama, koje smo naknadno ukopavali, sve smo to preživjeli. Preživjeli smo i sudove koji traju 20 godina i još će trajati, mi tražimo istinu i onoga ko je ubio i sakrio kosti. Za ovo niko nije osuđen, bar ne na domaćim sudovima. Jedini koji su osuđeni pred međunarodnim sudom su Valentin Ćorić i Berislav Pušić – kazala je Penava.

  Porodice nestalih nadaju se da bi kod goranačke krivine mogli pronaći nove informacije i dokaze koji bi pomogli rasvijetliti sudbinu nestalih iz zgrade „Vranice“.

  Danas provjeravamo navode i istinitost izjava da se na ovom mjestu nalazi grobnica. Uglavnom, nadležni organi su 99 posto sigurni da se ovdje radi o primarnoj grobnici i da je u interesu naći bilo šta kako bi se to potvrdilo. Nadam se, kada krenu kopati, da vidimo da li je to primarna grobnica i imamo li ikakav dokaz koji bi služio u daljim procesima. Mnoge koje smo ukopali nisu kompletni, a mnogi nisu ni nađeni, mi tražimo istinu i daj bože da zemlja progovori, za svaku majku i svaku porodicu koja traži kosti svojih najmilijih – poručila je Penava.

  Na mjestu iskopavanja bio je i Semir Pobrić, brat ubijenog Šefka Pobrića, čiji ostaci još nisu pronađeni.

  Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

  Nadamo se da je ovo ovdje mjesto koje tražimo, prema informacijama koje imamo. Ne znamo tačno, došli smo da vidimo. Trideset i više godina čekamo na bilo kakvu vijest – kazao je Pobrić.

  Na navedenoj lokaciji u toku su iskopavanja bagerom, a iz Instituta za nestale osobe kazali su da će javnost biti obavještena o rezultatima.

  Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  Nastavi čitati
  Marketing
  Marketing

  U fokusu