Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kajganić o akciji “Klaster”: Univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama

Objavljeno

na datum

Glavni tužilac državnog Tužilaštva Milanko Kajganić obratio se danas javnosti na press konferenciji na kojoj je govorio o borbi protiv organiziranog kriminala i visoke korupcije.

Ovo je drugi put da Tužilaštvo organizira konferenciju za medije zbog usvojene strategije popravljanja transparentnost rada pravosuđa u javnosti.

Prva tema bila je akcija naziva “Klaster” koja je provedena prije dva dana sa SIPA-om.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče akcije Klaster, želim da pohvalim sve pripadnike SIPA-e i direktora na izvanredno izvedenoj akciji i radnjama koji su trajale od 2021. godine i važno je naglasiti da tokom dvije godine nije došlo do neovlaštenog saopštavanja informacija u javnost. Na žalost nakon lišenja slobode, pojavile su se u javnosti određeni dokumenti koji mogu naštetiti predmetu i postupanju agencija i tužilaštava”, objasnio je Kajganić.

Istakao je kako želi skrenuti pažnju da su se objavom određenih dokumenata u javnosti doveli u u opasnost policijski službenici.

“Niko ne želi da dovede u opasnost nečiji život. Molim javnost i medije da vode računa. Tužilaštvo BiH će vršiti provjere na koji način je došlo do objave određenih dokumenata koji potiču iz Tužilaštva i o tome ćemo javnost obavijestiti”, poručio je.

Naglasio je kako je akcija “Klaster” jedan od najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Od 2021. godine smo sa SIPA-om provodili istražne radnje korištenjem policijskih metoda i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatramo da je temelj za svaku drugu korupciju koju lica koja kupe diplome rade, jer možemo samo zamisliti na kakav način neko ko kupi diplomu visokoškolske ustanove se ponaša kada uđe u organe vlasti i policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo. To je sistemska korupcija i zloupotrebe su katalizator sve korupcije koju imamo u BiH”, kazao je Kajganić.

Objasnio je to činjenicom da je Tužilaštvo došlo do dokaza da je kupljena i diploma inženjera građevinarstva.

“Iz događanja u Turskoj i Siriji smo vidjeli do čega može dovesti situacija u vezi sa nezakonitim radnjama u građevinarstvu. Ako dopustimo da diplomirani inženjeri građevinarstva to postanu kupovinom diplome, dolazimo u situaciju da nam se desi i takva slična situacija. Tužilaštvo smatra da pravna lica koja omoguće za nekoliko hiljada eura stjecanja diplome, da oni ne trebaju da postoje i učinit ćemo sve kroz krivični postupak da dokažemo i preduzmemo sve što možemo u procesu obazbijedimo da se adekvatno kazne”, najavio je glavni državni tužilac.

U ovom konkretnom predmetu radi se o nekoliko desetina predmeta u vezi sa sumnjivim izdavanjem diploma u oba entiteta i Brčko Distriktu.
“Ovo je samo vrh ledenog brijega i mi smo Sudu BiH uputili prijedlog za određivanje pritvora za 5 lica dok smo za 6 predložili mjere zabrane. Među njima su rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza vidjeli smo da na pojedinim visokoškoslim istitucijama moguće je u roku od pet dana steći zvanje profesora ili doktora nauka”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se oni terete za organizovani kriminal, a za organizatora je predviđena kazna od 10 godina zatvora ili više.

“Tužilaštvo će zajedno sa ostalim tužilaštvama raditi kako bismo proveli istragu i provjerli sve činjenice do kojih smo trenutno došli. Nadamo se da će ta istraga biti plodonosna”, istakao je.

Istraga je pokazala da su se organizatori povezali sa licima iz zemalja regiona i da se koriste falsifikovanim činjenicama kako bi sačinjavali diplome, ali da će se na tim dijelovima predmeta raditi sa zemljama regiona, prikupiti dokazi i podići kvalitetne optužnice.

“Javnost je već upoznata sa rezultatima pretresa, ali to je samo vrh ledenog brijega i predstoji drugi dio posla koji je dosta obimniji. Mi smo spriječili eventualno uništavanje evidencija i matičnih knjiga kako bi se izbjegla i određena krivična odgovornost. Zloupotrebama je obezbijeđen novac kao protupravna imovinska korist i teretimo ih za pranje novca. Imovina će biti zaplijenjena”, istakao je Kajganić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovoj fazi predmeta je bitno spriječiti uništavanje dokaza i utjecanja na svjedoke.

“Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrbe, ali ako dođemo do dolaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao. Tražit ćemo od njih pomoć iz domena njihove nadležnosti. Svi treba da se uozbiljimo i da inspekcija bude rigoroznija i utvrde kako bez obzira na kontrole moguće kupiti diplomu”, zaključio je Kajganić.

Istakao je da postoje lica koja umjesto da spriječe izvršenje krivičnih djela, pomažu njihovo sprovođenje, pa je tokom 2022. godine nekoliko policajaca i jedan sudija uhapšeno budući da su odavali informacije o istragama te da je na početku 2023. godine uhapšen i jedan uposlenik Tužilaštvo BiH.

Ponovio je i kako je zabilježeno da se službenim vozilima prevoze “kokain i ubice preko granice BiH i regije” te najavio i da će u 2023. godini biti i podignute optužnice koje su vezane za Sky predmete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena dopuna Zakona o radu, studenti konačno mogu raditi legalno

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Ovaj potez pozdravio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

“Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno – privremenih poslova”, istakao je ministar Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

“Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima. Mi svi znamo da studenti, pa čak i džaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno – privremenim poslovima”, zaključio je Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa licem upisanim na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utveđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine i to najduže 180 dana u toku jedne kalendarske godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda odobrio da stupe na snagu veći iznosi kazni za prekršitelje Zakona o kontroli cijena

Objavljeno

na datum

Administator

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi kazni za prekršitelje odredbi ovog Zakona.

Savjetnik federalnog ministra trgovine Jasmin Kadić kazao je da su kazne povećane s ciljem preventivnog djelovanja na potencijalne prekršioce Zakona.

“Dosadašnji iznos kazni je mali i stimulativan jer se u praksi pokazalo da se velikim trgovcima isplatilo više plaćanje do sada niskih kazni. Naime, stupanjem na snagu ovih izmjena pravno lice će, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna je 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM”, istakao je Kadić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da će se primjenom ovog zakonskog rješenja nastojati postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

“Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate”, naveo je Kadić.

Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane Zakonom o kontroli cijena od izuzetne su važnosti za funkcioniranje države posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva i rastuće inflacije.

Ovom prilikom, Kadić je podsjetio da Federalno ministarstvo trgovine radi na izradi potpuno novog Zakona o kontroli cijena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Isak: Mene smijeniti je nemoguća misija, ja sam original, drugi su kopije, vozao sam aute od 500 hiljada KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak pristustvovao je današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga obratio se medijima rekavši da će Vlada FBiH, predvođena Nerminom Nikšićem, ostati na vlasti do kraja mandata, pa čak i duže.

Istakao je svoj rad kao izuzetno uspješan, tvrdeći da je “postigao više za godinu dana nego njegovi prethodnici u proteklih 30 godina”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Niko nije pokrenuo pitanje moje smjene jer to nije izvodljivo, to je nemoguća misija, to su samo puste želje određenih političkih opcija. Od 2018. godine se pokušava sa mojom smjenom, pa su čak pri imenovanju ove vlade tvrdili da ću biti ministar samo 30 dana. No, evo me ovdje, sa Nikšićem, i dalje. Odbio sam ponude za premijerske pozicije jer želim ostati vjeran ovoj vladi koja dobro obavlja svoj posao i nastavit će to činiti”, rekao je Isak novinarima.

Potom je dodao da “ima najjači tim, jači čak i od Predsjedništva”.

“Postižemo najbolje rezultate i svjesni smo da nekima to smeta i da bi željeli da se mijenjamo, ali te političke opcije nemaju tu moć”, dodao je.

Isak je istakao da se sa svojim kolegama u Vladi FBiH bavi samo građanskim pitanjima, projektima i unapređenjem života građana, a da tema rekonstrukcije nikada nije bila na stolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Pokušali su kontaktirati gospodina Ogreševića u vezi njegovog ulaska u parlamentarnu većinu, ali on tvrdi da ga niko nije kontaktirao i da mu nisu nudili ništa. Razlika između mene i ostalih političara koji su bili na sceni proteklih 30 godina je u tome što ja držim svoje riječi i ne izdajem svoje kolege. Nikada ne bih izdao ljude koji su sa mnom krenuli u ovaj projekt, a posebno ne ljude koji rade u interesu FBiH”, naglasio je.

Nakon toga je samouvjereno pričao i o svom imovinskom stanju navodeći kako je i prije ministarske pozicije vozio skupocjena vozila.

“Ljudi me zaustavljaju da se fotografišu. Kada sam najavio da ću izaći u određenim općinama na izbore, ljudi se sami javljaju, napuštaju politčke opcije, žele biti dio tima i normalno da to nekome smeta. Ja nikome ne zamjeram, želim im sreću u životu. Moraju shvatiti da sam ja original, a oni većine kopije, a ni najbolja kopija nije dobra, a najlošiji original je dobar. Ja sam original i ja sam ovo. Znam da pojedini građani imaju određene primjedbe na moje ponašanje, ali cijene rad u segmentu ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Isak.

Dodao je da je to on i da se neće mijenjati i nastavlja raditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iza mene će stajati najbolji rezulati u ovoj vladi. Ja sam i prije pozicije ministra vozio vozila od 200.000 KM, 300.000 KM i 500.000 KM, vozio se u privatnom helikopteru i vozio jahtu. Sada to malo manje radim jer nemam vremena od tolikih obaveza, ali moj žviot niko neće mijenjati. Ali ono što je u interesu građana ja ću uvijek raditi i nikad neću oštetiti državu, građane ni budžet. Rezultati govore o nama, a ovi koji bi željeli vidjeti moju smjenu morat će se još načekati. Prije će njih odstraniti iz njihovih političkih opcija nego što ću ja biti smijenjen s ove pozicije”, poručio je Isak.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu