Connect with us

CRNA HRONIKA

GP BiH: Spriječeno krijumčarenje državljana Iraka i Turske

Objavljeno

na datum

granična policija BiH

Mješovita ophodnja Jedinice granične policije BiH Gorica i Postaje granične policije Imotski Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, 21. februara 2023. godine, spriječila je krijumčarenje trojice stranih državljana. Radi se o dvojici državljana Iraka i jednom državljaninu Republike Turske.

Krijumčarenje je otkriveno tokom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području Posušja, a prilikom granične kontrole putničkog motornog vozila Fiat, nacionalnih oznaka Savezne Republike Njemačke. Vozilom je upravljao V.M. (1991.), državljanin Rumunije.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljanin Rumunije je lišen slobode i protiv istoga bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, dok će strani državljani biti ispitani u svojstvu svjedoka i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Veliki požar na Ilidži, gori stambena zgrada

Objavljeno

na datum

Administator

U stambenoj zgradi na Ilidži izbio je veliki požar negdje oko 17:00 sati, potvrđeno je za N1 iz Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Kako su nam kazali iz PVB Sarajevo, vatrogasne ekipe su upućene na teren i ulažu sve anpore u lokalizaciji požara.

“Imamo dojavu da gori jedan stan u stambenoj zgradi. Ne možemo ništa više reći dok ne dobijemo detaljnije informacije”, rekli su nam iz PVB Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na viber grupi Crna Hronika objavljen je video požara i navode da je on izbio u stambenoj zgradi “Panamera” iznad koje se vidi crni gusti dim koji se nadvio cijelim tim područjem.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora zbog slučaja ubistva sarajevskih policajaca

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud Sarajevo prihvatio je priznanje krivice Marka Trifkovića u predmetu koji se vezivao za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa i Davora. Trifković je tako osuđen na 15 godina zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.

Krajem maja je Marko Trifković sporazumno priznao krivicu u slučaju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubistvo koje se dogodilo krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Na današnjem ročištu je Kantonalni sud Sarajevo, sa predsjedavajućim sudijom u ovom postupku Igorom Todorovićem, prihvatio sporazum o priznanju krivice. Time je Trifković osuđen na 15 godina zatvora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naime, za ubistvo sarajevskih policajaca optuženi su Savo Marinković i Aleksandar Macan, a Trifkoviću se na teret stavljalo krivično djelo “Teška krađa”.

Marinković je optužen da je ubio policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Naime, prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući im stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka.

Postupak protiv Marinkovića i Macana je tako odvojen i još uvijek nije završen, ali je izricanje presude blizu jer je u toku iznošenje završnih riječi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu