Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Organizirani kriminal: potvrđena optužnica protiv Alagić Aide i 4 druga lica, privremeno blokirani računi povezanih pravnih lica

Objavljeno

na datum

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Alagić Aide (53) iz Bihaća, Harbaš Zejne (47) iz Bihaća, Mesić Maide (39) iz Cazina, Boškailo Helme (42) iz Bihaća i Purić Refike (63) iz Velike Kladuše.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno

 • Alagić Aidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju, Krivotvorenje isprave i Krivotvorenje službene isprave,
 • Harbaš Zejni i Boškailo Helmi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave,
 • Mesić Maidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, i
 • Purić Refiki krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave.

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić Aida je tokom 2015. godine organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal, članovi koje grupe su bile Harbaš Zejna, Boškailo Helma, Mesić Maida i Purić Refika. Navedena grupa za organizirani kriminal odnosno članovi navedene grupe su djelovali na način da su kroz zdravstvene ustanove – apoteke koje je osnovala Alagić Aida ili u kojim je Alagić Aida imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, a koji Zavod je plaćao tê recepte, uvećavale količinu lijekova koje su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisale druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova. Pored navedenog grupa je djelovala i na način da Purić Refika u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja Velika Kladuša, kao ljekar zaposlen u toj ustanovi, upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala nakon čega je apoteka Europharm – Podružnica Velika Kladuša fakturirala iznos za lijekove koji su napisani u te recepte iako pacijenti nisu podigli lijekove temeljem tih recepata, odnosno na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi. Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić Aide stekla protupravnu imovinsku korist.

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu od 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu od 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu od 4.252,15 KM te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu od 4.380,51 KM. Zbog toga je Tužilaštvo predložilo, a Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi kojom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima ovih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo je također predložilo da nakon provedenog postupka sud Alagić Aidi, Harbaš Zejni, Boškailo Helmi i Mesić Maidi izreke sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, konkretno da im izreke mjere zabrane obavljanja zvanja magistra farmacije u periodu ne kraćem od pet godina. Pored navedenog, predlaženo je da sud, na osnovu iste zakonske odredbe Purić Refiki izrekne mjeru zabrane obavljanja zvanja doktora medicine u periodu ne kraćem od tri godine.

Predmetna optužnica je rezultat iscrne istrage Tužilaštva, tijekom koje je saslušano skoro 400 svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje preko 6000 materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, prenosi pravosuđe.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

 1. biscanin 8

  19.02.2023. at 23:30

  još jedna lakrdija sudskih organa na kantonu, ošigledno je da uspješnim ljudima ovdje nema mjesta, jer oni koji nemaju znanja i sposobnosti da nešto stvore svojim znanjem i radom koriste organe vlasti da eliminišu ove sposobne. To zašto se ove osobe i g.đa aida terete više je nego smiješno pa zar je osobi koja ostvaruje godišnji prihod višestruko veći od tog za koji se tereti stalo da nešto “falsifikuje” za sumu koju oni prikupe u svojim objektima u onim kasicama za pomoc djeci u objektu “Duga”. I da se radi o ličnom obračunu jasno je i iz toga što tužilaštvo ne tereti ličnosti iz firme koje rade na papirologiji i koje su odgovorne za to, već terete lično g-đu AIDU.ovdje se nameće još jedna misao , a to je da možda neko iz vrha nije uspjeo da izreketari firmu pa se sveti

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

UNSKO-SANSKI KANTON

Promjene u Vladi USK: Više od 100.000 građana živi i radi izvan BiH, dobit će ministarstvo za dijasporu

Objavljeno

na datum

Administator

Unsko-sanski kanton mogao bi uskoro dobiti i tri nova ministarstva zbog, kako nam je pojasnio premijer Mustafa Ružnić, funkcionisanja u organizaciji nekoliko postojećih.

Naime, ovaj kanton u svom sastavu broji devet ministarstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva i Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija prošao je proceduru Vlade te je upućen Skupštini USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovim izmjenama predviđen je sastav Vlade od ukupno 12 ministarstava: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i informisanja, Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo za piatanje boraca i ratnih vojnih invalida, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere te Ministarstvo okoliša, turizma i vodoprivrede.

Kako nam pojašnjava premijer USK Mustafa Ružnić, problem se pojavio zbog funkcionisanja u samoj organizaciji nekoliko ministarstava.

 • Trenutno u Ministarstvu građenja, prostorno uređenje i zaštitu okoliša imamo ministarstvo gdje je i zaštita okoliša i građenje, što je nespojivo. Tako da smo taj dio zaštite okoliša izdvojili od građenja. U Ministarstvu privrede je uglavnom privreda bila istaknuta, a turizam je tu bio pridodat privredi bez nekog velikog učinka.

Kako se pojavila potreba razvoja samog kantona, bilo je neophodno da imamo Ministarstvo turizma koje će nas povući u tom pravcu. Izvukli smo vodoprivredu i zaštitu okoliša te smo to uz turizam spojili u jedno ministarstvo, sa akcentom na razvoj turizma – navodi premijer USK.

On navodi kako su i socijalni rad, zapošljavanje, rehabilitacija i prevencija na neki način bili potisnuti u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike.

 • Ministarstvo se uglavnom posvećivalo zdravstvenim ustanovama kojih je 12. Dakle, dobijamo Ministarstvo rada i socijalne politike, a uglavnom će se baviti socijalnom politikom, prevencijom, rehabilitacijom i radom – kaže Ružnić.

Slična situacija je i u Ministarstvu obrazovanja. Zbog same širine u Ministarstvu često su kultura, vjera i mladi, naveo je on, bili podređeni.

On ističe i kako USK ima danas više od 100.000 građana koji privremeno žive i rade u inostranstvu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
 • S te strane smo išli u pravcu da istaknemo dijasporu, kulturu, vjeru, sport i mlade kada je u pitanju USK jer smo kroz određene projekte i strategije predvidjeli razvoj i ulaganje. Ne može se jedan službenik unutar jednog ministarstva baviti i dijasporom, i kulturom i mladima. Nema tu efekta na terenu – govori premijer.

Tu je iskazana potreba da se te stvari organizacijski uspostave, dodaje on, kako bi se stvorila funkcionalnost na samom terenu.

 • Bitno je napomenuti da ovaj dio neće finansijski utjecati kada je u pitanju Kanton. Službe koje već rade unutar ministarstava i postojeći državni službenici, činit će većinu uposlenika u ta tri nova ministarstva – istakao je premijer.

Pitali smo ga šta će biti nadležnost Ministarstva mladih, sporta, dijaspore i vjere u djelokrugu vjere.

 • Mi smo samo u ovoj godini plasirali više od tri miliona sredstava kada su u pitanju vjerske zajednice na području kantona. Nije to samo ulaganje u infrastrukturu, nego moramo ići u pravcu edukacije, različitih projekata kako bi funkcionisao taj dio. Mi ovdje imamo samo grant za vjeru i preko tog granta se onda posvjećuje vjeri.

Međutim, taj dio se posebno može razraditi kod nas u nekoliko pravaca i segmenata. Zbog tog smo mi i izdvojili vjeru od obrazovanja kako bismo mogli veću pažnju posvetiti vjerskim zajednicama u kantonu. Vjerske zajednice na području kantona od samog osnivanja funkcionišu bez trunke netrpeljivosti. Kod nas je to poprilično uređeno, ali da se može još uraditi na tom polju, može – zaključuje premijer.

Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Radionica Privredne komore USK-a: Podrška mladima u pripremi za traženje posla

Objavljeno

na datum

Administator

Privredna komora Unsko-sanskog kantona organizirala je radionice za mlade, u partnerstvu s kantonalnom Službom za zapošljavanje.

Program „Podrška mladima u pripremi za traženje posla“ ima za cilj upoznavanje mladih sa svim potrebnim koracima kroz koje moraju proći prilikom procesa zapošljavanja, ali i motivirati da ostanu u domovini. Interaktivna radionica održana je u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Unsko-sanski kanton bi uskoro trebao dobiti ministarstvo vjere: Vjerski paralelizam ili tehničko pitanje

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Unsko sanskog kantona bi trebala danas odlučiti da li će se pristupiti reformi kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija.

Broj ministarstava bi se trebao povećati s devet na dvanaest, a ono što najviše privlači pažnju je rekonstrukcija postojećeg ministarstva nauke kulture i sporta koje bi se trebalo razdvojiti na dva ministarstva od kojih bi jedno bilo ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere.

Ukoliko se usvoji zakon o izmjenama zakona o organizaciji kantonalnih organa USK bi postao prvi kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji bi u sastavu vlade imao i ministarstvo koje se bavi vjerskim pitanjima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Purić smatra da sama činjenica, da se mijenja broj ministarstva, može biti problematično jer je to povećanje administracije, ali i da ima i nekih opravdanih razloga “jer su neka ministarstva preglomazna”.

Ipak ističe da dodatno uvođenje ministarstva vjere povlači neka pitanja.

“Dodatno uvoditi ministarstva vjere i to spajati sa mladim dijasporom dosta izgleda rogobatno, a da ne pominjem pitanja koja se potežu. BiH nema državnu religiju, imamo religijske zajednice, ako je vjere koje vjere. Da li je trebalo da stoji vjera, religijskih pitanja”, ističe Purić.

Dodaje da postoje budžetske stavke koje se tiču vjerskih organizacija, no smatra da uvođenje ministarstva samo zbog toga “nije logično”.

“Da li je to izgradnja nekog paralelizma u nekoj strukturi vjerskih autoriteta, znamo koji su čelnici vjerskih zajednica u BiH. Da li je to direktno miješanje u pitanje vjerske politike”, pita se Purić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Vlada USK odobri ovaj prijedlog zakona, on mora proći i skupštinu ovog kantona, a prije samog usvajanja biti će održana i javna rasprava.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu