Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Organizirani kriminal: potvrđena optužnica protiv Alagić Aide i 4 druga lica, privremeno blokirani računi povezanih pravnih lica

Objavljeno

na datum

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Alagić Aide (53) iz Bihaća, Harbaš Zejne (47) iz Bihaća, Mesić Maide (39) iz Cazina, Boškailo Helme (42) iz Bihaća i Purić Refike (63) iz Velike Kladuše.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno

  • Alagić Aidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju, Krivotvorenje isprave i Krivotvorenje službene isprave,
  • Harbaš Zejni i Boškailo Helmi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave,
  • Mesić Maidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, i
  • Purić Refiki krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave.

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić Aida je tokom 2015. godine organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal, članovi koje grupe su bile Harbaš Zejna, Boškailo Helma, Mesić Maida i Purić Refika. Navedena grupa za organizirani kriminal odnosno članovi navedene grupe su djelovali na način da su kroz zdravstvene ustanove – apoteke koje je osnovala Alagić Aida ili u kojim je Alagić Aida imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, a koji Zavod je plaćao tê recepte, uvećavale količinu lijekova koje su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisale druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova. Pored navedenog grupa je djelovala i na način da Purić Refika u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja Velika Kladuša, kao ljekar zaposlen u toj ustanovi, upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala nakon čega je apoteka Europharm – Podružnica Velika Kladuša fakturirala iznos za lijekove koji su napisani u te recepte iako pacijenti nisu podigli lijekove temeljem tih recepata, odnosno na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi. Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić Aide stekla protupravnu imovinsku korist.

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu od 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu od 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu od 4.252,15 KM te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu od 4.380,51 KM. Zbog toga je Tužilaštvo predložilo, a Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi kojom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima ovih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo je također predložilo da nakon provedenog postupka sud Alagić Aidi, Harbaš Zejni, Boškailo Helmi i Mesić Maidi izreke sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, konkretno da im izreke mjere zabrane obavljanja zvanja magistra farmacije u periodu ne kraćem od pet godina. Pored navedenog, predlaženo je da sud, na osnovu iste zakonske odredbe Purić Refiki izrekne mjeru zabrane obavljanja zvanja doktora medicine u periodu ne kraćem od tri godine.

Predmetna optužnica je rezultat iscrne istrage Tužilaštva, tijekom koje je saslušano skoro 400 svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje preko 6000 materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, prenosi pravosuđe.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. biscanin 8

    19.02.2023. at 23:30

    još jedna lakrdija sudskih organa na kantonu, ošigledno je da uspješnim ljudima ovdje nema mjesta, jer oni koji nemaju znanja i sposobnosti da nešto stvore svojim znanjem i radom koriste organe vlasti da eliminišu ove sposobne. To zašto se ove osobe i g.đa aida terete više je nego smiješno pa zar je osobi koja ostvaruje godišnji prihod višestruko veći od tog za koji se tereti stalo da nešto “falsifikuje” za sumu koju oni prikupe u svojim objektima u onim kasicama za pomoc djeci u objektu “Duga”. I da se radi o ličnom obračunu jasno je i iz toga što tužilaštvo ne tereti ličnosti iz firme koje rade na papirologiji i koje su odgovorne za to, već terete lično g-đu AIDU.ovdje se nameće još jedna misao , a to je da možda neko iz vrha nije uspjeo da izreketari firmu pa se sveti

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Nevrijeme praćeno kišom i gradom zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most

Objavljeno

na datum

Administator

Nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom danas je zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su najavili da će u našoj zemlji danas na snazi biti žuti meteoalarm zbog olujnog nevremena te su pozvali građane na oprez.

Snimke nevremena u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu građani su objavljivali na društvenim mrežama.

Padavine i jak vjetar zasada nisu doveli do materijalne štete, a meteorolozi najavljuju da će u većini područja meteoalarm biti ugašen u 18:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, meteoalarm će na snazi biti do ponoći na području Banje Luke i Višegrada.

Stabilizacija vremena nas očekuje već sutra, a temperature će se kretati između 28 i 32 stepena cezija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu