Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Organizirani kriminal: potvrđena optužnica protiv Alagić Aide i 4 druga lica, privremeno blokirani računi povezanih pravnih lica

Objavljeno

na datum

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Alagić Aide (53) iz Bihaća, Harbaš Zejne (47) iz Bihaća, Mesić Maide (39) iz Cazina, Boškailo Helme (42) iz Bihaća i Purić Refike (63) iz Velike Kladuše.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno

  • Alagić Aidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju, Krivotvorenje isprave i Krivotvorenje službene isprave,
  • Harbaš Zejni i Boškailo Helmi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave,
  • Mesić Maidi krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, i
  • Purić Refiki krivično djelo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave.

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić Aida je tokom 2015. godine organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal, članovi koje grupe su bile Harbaš Zejna, Boškailo Helma, Mesić Maida i Purić Refika. Navedena grupa za organizirani kriminal odnosno članovi navedene grupe su djelovali na način da su kroz zdravstvene ustanove – apoteke koje je osnovala Alagić Aida ili u kojim je Alagić Aida imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, a koji Zavod je plaćao tê recepte, uvećavale količinu lijekova koje su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisale druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova. Pored navedenog grupa je djelovala i na način da Purić Refika u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja Velika Kladuša, kao ljekar zaposlen u toj ustanovi, upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala nakon čega je apoteka Europharm – Podružnica Velika Kladuša fakturirala iznos za lijekove koji su napisani u te recepte iako pacijenti nisu podigli lijekove temeljem tih recepata, odnosno na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi. Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić Aide stekla protupravnu imovinsku korist.

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu od 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu od 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu od 4.252,15 KM te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu od 4.380,51 KM. Zbog toga je Tužilaštvo predložilo, a Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi kojom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima ovih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo je također predložilo da nakon provedenog postupka sud Alagić Aidi, Harbaš Zejni, Boškailo Helmi i Mesić Maidi izreke sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, konkretno da im izreke mjere zabrane obavljanja zvanja magistra farmacije u periodu ne kraćem od pet godina. Pored navedenog, predlaženo je da sud, na osnovu iste zakonske odredbe Purić Refiki izrekne mjeru zabrane obavljanja zvanja doktora medicine u periodu ne kraćem od tri godine.

Predmetna optužnica je rezultat iscrne istrage Tužilaštva, tijekom koje je saslušano skoro 400 svjedoka, te je sudu predloženo izvođenje preko 6000 materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, prenosi pravosuđe.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. biscanin 8

    19.02.2023. at 23:30

    još jedna lakrdija sudskih organa na kantonu, ošigledno je da uspješnim ljudima ovdje nema mjesta, jer oni koji nemaju znanja i sposobnosti da nešto stvore svojim znanjem i radom koriste organe vlasti da eliminišu ove sposobne. To zašto se ove osobe i g.đa aida terete više je nego smiješno pa zar je osobi koja ostvaruje godišnji prihod višestruko veći od tog za koji se tereti stalo da nešto “falsifikuje” za sumu koju oni prikupe u svojim objektima u onim kasicama za pomoc djeci u objektu “Duga”. I da se radi o ličnom obračunu jasno je i iz toga što tužilaštvo ne tereti ličnosti iz firme koje rade na papirologiji i koje su odgovorne za to, već terete lično g-đu AIDU.ovdje se nameće još jedna misao , a to je da možda neko iz vrha nije uspjeo da izreketari firmu pa se sveti

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

MUP USK: Na području Općine Velike Kladuše, uhapšeno lice koje se sumnjiči za više počinjenih krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Velika Kladuša su dana 07.06.2024. godine, na osnovu operativnih saznanja i operativno-taktičkih mjera i radnji, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać, došli do izvršioca više počinjenih krivičnih djela u toku 2024. godine, tačnije od polovine mjeseca marta pa do dana 07.06.2024. godine.

Lice inicijala O.Ž rođen 1997. godine u mjestu Tuapse – Krasnodarski kraj, država Ruska federacija, stalno nastanjen u mjestu Ponjevići bb, Grad Cazin, je lišeno slobode dana 07.06.2024. godine u ulici „Zuhdije Žalića“ u Velikoj kalduši, prilikom čega je izvršen pretres istog i vozila koje je koristio, prilikom čega su pronađeni predmeti koji potiču iz krivičnih djela, i to: novac u iznosu od 710 KM, jedanest paketića umotanih u bijeli gumeni svežanj od gumenih rukavica sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna crna torbica oko pasa marke „Adventurer“, jedan nož tzv „Rambo“ sa koricama, mobilni telefon marke „IPHONE“ bijele boje, pištolj marke „ROHM RG 3“ kalibra 6 mm, ser.broja 0597125, jedan lančić zlatne boje sa privjeskom u obliku kruga, jedan lančić srebrene boje sa privjeskom, jedan srebreni privjesak u obliku suncokreta, jedan zlatni privjesak u obliku mačke, jedan zlatni privjesak u obliku mjeseca i jedan mobilni telefon marke „RELME“, crne boje.

Nad osobom lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada u prostorijama PS Velika Kladuša, je isti priznao izvršenje više krivičnih djela počinjenih na području općine Velika Kladuša, odnosno ukupno 8 krivičnih djela, od kojih jedno KD “Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ-a F BiH i 7 KD-a „Teška krađa“ iz člana 287. KZ-a F BIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 08.06.2024. godine osoba lišena slobode je uz izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predata Kantonalnom tužilaštvu USK-a Bihać, na dalje postupanje, te je istom određen pritvor u trajanju od 30 dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu