Connect with us

BIHAĆ

ELVEDIN SEDIĆ: U Prekounju ćemo nastaviti infrastrukturno-investicijski zamah

Objavljeno

na datum

ELVEDIN SEDIĆ

Nakon jučerašnje posjete MZ Luke i Harmani, danas smo bili u Donjem i Gornjem Prekounju. To je moja MZ i s njom sam htio da završim posjete tokom ove izborne kampanje.

Prebacivanjem ekspanzije grada ka Ceravcima, taj dio grada bio je godinama zapostavljen. Međutim, i u Gornjem Prekounju započinje ekspanzija gradnje. Problem imovinsko-pravne prirode zbog kojeg je druga faza izgradnje tzv. devijacije puta Armije BiH (AVNOJ-a) čekala, riješen je i već po poboljšanju vremenskih uvjeta radovi će se nastaviti i put Armije će izaći na Jablansku ulicu kod restorana Amfora. Prije nekoliko na tom reonu izgrađena je nova autobusna stanica, nova benzinska pumpa Čavkunović, rekonstruirana stara Inina, iza autobusne trenutno je u finalnoj fazi izgradnje BIHAMK-ov distributivni centar, a kod Robota se gradi stambena zgrada. Izdane su još dvije dozvole za građenje još dvije stambene zgrade, jedna do postojećih zgrada kod Doma zdravlja, a druga kod benzinske Čavkunović. Očekuje se i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja. U neposrednoj blizini, u Hadžiabdića mahali odavno je započela gradnja nove zgrade BH Telecoma, ali se suočava sa sličnim problemima u gradnji kao dvorana Luke i Dom zdravlja. Zakon o javnim nabavkama očito je veliki kamen spoticanja kada su javne investicije u pitanju.

Donje Prekounje najviše prepoznajemo po školama, odnosno Đačkoj ulici, čiju djelimičnu rekonstrukciju uskoro započinje Zavod za prostorno uređenje Bihać, a tu je i sportski bazen u okviru školskog centra za koji je izrađen idejni projekat i izdana urbanistička suglasnost, a nabavka glavnog projekta je u toku. Biser te MZ je kupalište na Plandištu, gdje je srušena zgrada starog Vatrogasnog i obezbijeđena sredstva za uređenje kupališta koje će uslijediti. Izgrađeni park sa dječijim igralištem, outdor teretanom i obojkaškim igralištem pokazao je opravdanost takvih projekata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Park u Midžić mahali, Plandište, kao i uređenje Gradske otoke i šetnica iza Stensa, pazle su koje se lagano slažu unutar šire vizije izgradnje Smaragdnog puta.

Sve gore pobrojano dokaz je da Grad Bihać već izlazi iz stanja stabilizacije i ulazi u period razvoja i investicija, te intenzivnijeg uređivanja javnog prostora.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu