Connect with us

BIHAĆ

Premijer USK pod istragom pita Tužilaštvo: Ko vam je ukrao novac iz sefa?

Objavljeno

na datum

“BiH je po prvi put blizu NATO-a i EU”, kaže premijer USK u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić. Smatra da određene politike nisu dozrele, što se pokazalo u nekim procesima formiranja vlasti.

Osmorka ili drugi pravac?

Ne misli dodaje samo na Osmorku, već i na sve ostale.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo krenuli da radimo unutar kantona sa Osmorkom, radna grupa priprema jednu vrstu sporazuma, programa rada buduće vlade, koji će biti i dio ekspozea, ali i raspodjele vlasti. Vidjećemo sad, kada je u pitanju SDP kuda dalje. Dobili su zeleno svjetlo naši prvi partneri da mogu razgovarati sa svima. Mi još nemamo stav centrale, čekamo, da li nastaviti ovim koracima u kojima smo krenuli u kapacitetu Osmorke, ili neki drugi pravac”, kazao je.

Drugi pravac je moguća koalicija SDA i NES-a (bivši A-SDA), jer u zbiru te dvije najveće stranke imaju prostu većinu za Vladu, 8+8=16, od ukupno 30 zastupnika.

“Ukoliko bude nekih dešavanja NES i mi će u jako kratkom periodu ponuditi koalicioni kapacitet i formiranje Vlade USK”, kazao je.

Na pitanje šta je sa SDA, odgovara: “Od danas je moguće svašta. Vidjećemo kuda će nas uputiti centrala stranke”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ko je koga podržao?

Značajan znak pored puta biće i prijevremeni izbori za gradonačelnika Bihaća u nedjelju, pet je kandidata, a Osmorka se razjedinila na tom pitanju u startu.

“NIP podržao kandidata Pomaka, čekaćemo stav SBIH, kako odluči gradska organizacija NES-a, daćemo im podršku”, rekao je.

Inače, podršku NES-a najavljuje nezavisni, dojuče SDP-ov Amarildo Mulić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kandidat SDA Hamdija Abdić Tigar za N1 je rekao da ima podršku Stranke za BiH, ali i ličnu podršku Željka Komšića.

SDP-ov Adnan Habibija, nije dobio podršku drugih stranaka Osmorke.

Dao punu podršku istražnim organima, ali uputio i pitanje

Ružnić je u decembru osumnjičen za trgovinu utjecajem, oduzet mu je i telefon, SIPA je pretresala kancelariju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam dao dobrovoljno svu dokumentaciju, predao sam istražnim organima, dajemo im punu podršku, čekamo ishod. Nadam se da nije politički motivisano. Dajem punu podršku organima. Kad je u pitanju rad kantonalnog tužilaštva i mi kao građani očekujemo neke odgovore: Gdje je taj novac koji je nestao iz sefa kantonalnog tužilaštva iz sedam predemta, mnogo se pričalo o pretresu kancelarije premijera, o tome slučaju se nešto se ćuti. Šta je sa slučajem u Cazinu, stradanje našeg mladića Azura Terzića, koje djelo je u pitanju…”, naveo je.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK vodi istragu od marta prošle godine o slučaju misterioznog nestanka 20 hiljada maraka iz sefa pomenute pravosudne institucije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Uplaćene zaostale obaveze Grada Bihaća prema Poreznoj upravi Federacije BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su izmirene zaostale obaveze Gradske uprave prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o poreznim obavezama iz perioda od 2012. do 2014. godine, odnosno porezima i doprinosima za zdravstveno osiguranje za uposlenike Gradske uprave – koji su u tom periodu odlazili u prijevremenu penziju. Sporazumom je omogućeno plaćanje osnovice duga u iznosu od 420. 000 KM, te otpisivanje obračunatih kamata koje su iznosile više od 700. 000 maraka.

„Nalog za plaćanje tih zaostalih obaveza prema Poreznoj upravi stigao je prije desetak dana i to na iznos 1. 124. 000 KM. Tada nisu obračunati doprinosi na naknade, koje su tim nekadašnjim uposlenicima isplaćivane da bi pristali otići u penziju. Dugo se mislilo da to nije zakonska obaveza, no nakon prvostepenog i drugostepenog postupka koje je provodila Porezna uprava, a potom i Ministarstvo financija Federacije BiH došlo je rješenje da se te obaveze ipak moraju platiti.

Spomenuti nalog za plaćanje je to i potvrdio. Nakon nekoliko kontakata i sastanaka sa predstavnicima Porezne uprave, postignut je Sporazum o plaćanju glavnice, te otpisivanju kamata u skladu sa zakonskim odredbama o otplati glavnice u jednom anuitetu. Glavnica je plaćena prošle sedmice, a jučer je stiglo i Rješenje o otpisu kamate“, kazao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je i da Budžet, odnosno račun Grada Bihaća nije bio blokiran, ali da se zbog mjera predostrožnosti na nekoliko dana privremeno bilo obustavilo plaćanje svih obaveza.

„Morali smo biti oprezni i sačekati Rješenje, jer je ipak postojala mogućnost da ne dobijemo otpis ovih kamata u iznosu većem od 700. 000 maraka, što bi naravno isto morali platiti. Zbog toga smo bili, privremeno – na nekoliko dana, obustavili plaćanja obaveza Grada Bihaća, ali račun nije bio blokiran. Sada mogu reći da sve obaveze idu nesmetano dalje, pa će već danas biti isplaćena plata budžetskim korisnicima, a onda i sve ostale obaveze prema dobavljačima kako to redovno radimo svakog mjeseca“, dodao je gradonačelnik Sedić.

Istaknuto je i kako će ovi neplanirani financijski izdaci usloviti rebalans Budžeta, kako bi se osigurali uslovi za nesmetano funkcionisanje do kraja godine. To znači i da će se morati razmisiliti o realizaciji nekih planiranih projekata, jer neplanirano plaćanje iznosa od 420. 000 KM nije zanemarivo za Budžet Grada Bihaća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić primio mladića koji je spasio utopljenika iz unskog kanala

Objavljeno

na datum

Administator

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić primio je danas Albina Mujagića, učenika koji je nedavno sa svojim kolegama spasio mladića od utapanja u rijeci Uni u Bihaću.

U srijedu, 17. aprila ove godine, mlađa muška osoba je nesretno upala u kanal rijeke Une, koji vodi prema hidrocentrali, u blizini Pasarele. Kako su tada prenijeli internetski portali, mladić je izjavio da mu se zamantalo, da je izgubio ravnotežu i tako pao u kanal.

Nesretnog mladića spazio je 16-godišnji učenik Mašinsko-saobraćajne škole Albin Mujagić i odmah mu priskočio u pomoć. On i njegovi drugovi Faris Dupanović i Edin Lipovača izvukli su Belmina iz vode i tako mu spasili život. Albin se jasno sjeća cijelog događaja. Kaže kako je uspio nekako uhvatiti unesrećenog za ruku i tako ga uz pomoć dvojice drugova izvući iz vode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Utopljenik je pao u hladnu vodu, na sebi je imao tešku zimsku odjeću koja se brzo natopila hladnom vodom i dovela ga stanje u kojem je teško mogao i sam sebi pomoći. Kako svjedoči Albin, nesretnog mladića je uhvatio grč u ruci, pao je vruć u ledenu vodu, tako da, iako je plivač, teško mu je bilo odupirati se brzoj vodi.

Kako bi se ovakva reakcija mladića u kriznoj situaciji pohvalila i naglasila važnost spremnosti ljudi da priteknu upomoć unesrećenima, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić primio je danas u svom kabinetu Albina Mujagića i lično mu čestitao.

„Mislim da vrijednosti i principi za koje se generalno kao društvo zalažemo, upravo su ono što je Albin pokazao na djelu i ja mu se evo ovom prilikom još jednom na tome želim zahvaliti“, izjavio je gradonačelnik Sedić.

Prijemu kod gradonačelnika Sedića prisustvovao je danas i Albinov razredni starješina Sakib Kurtović. On smatra da ova priča treba da podstakne sve one koji imaju hrabrosti i osjećaja da pomognu unesrećenima, bez obzira o kakvoj se opasnosti radilo, ako se nađu u takvoj situaciji. Takve vrline treba gajiti među mladima kroz porodicu i obrazovanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Albin Mujagić nije očekivao da će njegova reakcija, zahvaljujući kojoj je spašen život mladom Belminu, na ovakav način odjeknuti u medijima. Kaže da je zbog svega ponosan na samog sebe.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Arijana Jašarević – Vojić će predstavljati Bihać i BiH na Olimpijskim igrama u Parizu

Objavljeno

na datum

Administator

Još jedno sjajno postignuće rukometnog delegata iz našeg grada

Arijana Jašarević – Vojić predstavljat će ovog ljeta Bihać i Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Parizu, potvrđeno je to zvaničnom odlukom Svjetske rukometne federacije (IHF).

Rukometni delegat iz našeg grada bit će jedino službeno lice iz Bosne i Hercegovine na olimpijskim turnirima, a ogromna satisfakcija je i nominacija sudijskog para – braće Dine i Amara Konjičanin iz Visokog.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službena nominacija stigla je nakon kvalifikacijskog turnira u mađarskom Debrecenu, gdje je Vojić također bila među odabranom delegatskom ekipom.

„Potvrđena je zvanična nominacija za moje druge Olimpijske igre i neizmjerno sam ponosna zbog toga. Naravno da ću sve učiniti da svoj grad i državu predstavim dostojanstveno, na najbolji mogući način“, kazala je Vojić.

Još jedno sjajno postignuće naše sugrađanke, s obzirom da je godinu počela delegatskom nominacijom na finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva za rukometašice između Francuske i Norveške u danskom Herningu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu