Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik za medalje kojom je odlikovao i Putina platio 180.000 KM narodnih para

Objavljeno

na datum

Zbog čega entitet Republika Srpska u vremenu teške ekonomske krize dodjeljuje više od 90 skupih odlikovanja, pitanje je ekvivalentno pitanju zbog čega je budžet Milorada Dodika, kao predsjednika jednog bh. entiteta, višestruko veći od budžeta predsjednika država regiona

Kabinet predsjednika Republike Srpske ove godine iz budžeta je za odlikovanja potrošio gotovo 180.000 KM što je, prema dostupnim podacima, ubjedljivo najveći iznos koji je plaćem novcem građana entiteta Republika Srpska još od 1993. godine, kada je počelo da se dijeli ordenje, piše InfoRadar.

Takva Dodikova rastrošnost uprkos teškoj ekonomskoj krizi i galopirajućoj inflaciji ipak malo koga čudi s obzirom da je budžet predsjednika RS sa prošlogodišnjih 10,8 miliona KM ove godine povećan na 56,5 miliona maraka, ili za nevjerovatnih 523 odsto!

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

POGODOVANJE JEDNOJ FIRMI
Međutim, osim neracionalno velikog iznosa koji je kabinet Milorada Dodika izdvojio za odlikovanja, ono što je u slučaju ove javne nabavke sporno je činjenica da je ona provedena pregovoračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Posao vrijedan gotovo 180.000 marakadobila je očito favorizovana firma Sparta d.o.o. Banjaluka, koja s kabinetom predsjednika RS, kako su ranije objavili mediji, od 2011. godine sklapa ugovore o nabavci odlikovanja.

Nabavka pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavijesti o nabavci objašnjena je „hitnom potrebom za nabavkom odlikovanja Republike Srpske zbog službenih posjeta predsjednika Republike u regionu i inostranstvu i dolazaka visokih zvaničnika i stranih delegacija u RS“.

Ali koliko „hitna“ može biti nabavka koja se provodi svake godine i nije nikakva novost u planiranju budžeta predsjednika RS?

Damjan Ožegović iz Transparency International BiH kaže da se, prema Zakonu o javnim nabavkama, okolnosti kojima se opravdava hitnost pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ne smiju ni u kom slučaju dovesti u vezu s ugovornim organom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ta zakonska odredba govori da ugovorni organ ne smije biti kriv za hitnost jer se ona može pravdati samo nepredviđenim okolnostima. U tom smislu, nabavke ordenja koje se provode gotovo svake godine se ne mogu podvesti pod hitnost budući da je ugovorni organ morao na vrijeme znati koje će mu količine trebati i objaviti na vrijeme neki transparentniji postupak koji može da podstakne aktivnu i pravičnu konkurenciju, a što rezultuje nabavkom najboljih roba za najmanje novca”, objašnjava Ožegović.

Iz kabineta predsjednika RS Inforadaru su odgovorili da Služba predsjednika „vrlo rijetko koristi pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci“. Uz objašnjenje da je na početku godine teško precizno odrediti koliko će visokih zvaničnika, organizacija i udruženja podnijeti inicijativu za dodjelu odlikovanja, iz kabineta ističu da ne mogu unaprijed odrediti sve aktivnosti, odnosno dešavanja koja mogu biti povod za dodjelu najviših odlikovanja.

„Količina odlikovanja kojom je raspolagala Služba predsjednika Republike nije bila dovoljna da bi se zadovoljile sve potrebe i bila je neophodna hitna nabavka nove količine odlikovanja koju Služba predsjednika nije mogla predvidjeti na početku godine. Nabavka odlikovanja i priznanja sprovodi se svake godine i potrebe se povećavaju, što je bilo konkretno vidljivo prilikom obilježavanja Dana Republike, kada je dodijeljeno 91 odlikovanje i priznanje, a sve navedeno potvrđuje Ukaz o odlikovanjima i priznanjima koji je javno objavljen u Službenom glasniku RS“, naveli su iz Kabineta predsjednika RS.

SRPSKI, RUSKI ZVANIČNICI I SPC
Zbog čega entitet Republika Srpska u vremenu teške ekonomske krize dodjeljuje više od 90 skupih odlikovanja, pitanje je ekvivalentno pitanju zbog čega je budžet Milorada Dodika, kao predsjednika jednog bh. entiteta, višestruko veći od budžeta predsjednika država regiona. Tako npr. predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ima pet puta manji budžet od Dodikovog (oko 10 miliona maraka), dok je budžet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića manji čak 17 puta (3,3 miliona KM).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ambicije o državotvornosti entiteta Republika Srpska vjerovarno se oslikavaju i na enormno velikom budžetu entitetskog predsjednika kojeg poreski obveznici RS plaćaju ubjedljivo najviše u regionu. Apsurdno je da broj i cijena ordenja rastu kako Republika Srpska više osiromašuje. Tako je npr. 2018. Kabinet predsjednika RS (u to vrijeme Željke Cvijanović) za iste namjene platio skoro pedeset hiljada maraka – oko 135.000 KM. Ovoga puta je bio otvoren, raspisan na vrijeme – u julu 2018. godine za narednu 2019., a na njega se prijavila samo jedna firma – Sparta d.o.o. Banjaluka, koja je i prethodnih godina dobijala taj posao.

Mediji su ranije izvijestili da su odlikovanja u 2011. godini koštala 43.200, a taj iznos se 2012. godine popeo na 115.450 KM (bez PDV-a). I iz toga je vidljivo da su se odlikovanja u manjem bh. entitetu tokom godina počela dijeliti šakom i kapom. Spisak najviše odlikovanih zvaničnika odražava politiku koju vodi RS, posebno otkako je na njenom čelu Milorad Dodik, a obuhvata pretežno srbijanske i ruske funkcionere, uz neizostavnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

U februaru 2018. Dodik je Orden Republike Srpske uručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ordenje su dobili i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica (2012.), bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin (2020.) i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić (2022.).

Dodik je 2018. godine odlikovao ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i predsjednicu ruske skupštine Valentinu Matvijenko. Među odlikovanim Rusima je i Aleksandar Zaldostanov “Hirurg”i njegov automoto klub Noćni vukovi koji je na crnim listama Evropske unije i SAD.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, vrhunac ironije je ovogodišnje Dodikovo odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, u jeku ruske agresije na Ukrajinu, a na neustavni Dan Republike Srpske 9. januara. Ovaj potez oštro su osudile SAD i EU. Ali „prst u oko“ cijelom svijetu, politika je koju aktuelni predsjednik RS provodi već godinama po cijenu međunarodne izolacije.

Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem, plaćenim novcem poreskih obveznika, ove godine odlikovan je i vlasnik Integral inženjeringa Slobodan Stanković, biznismen koji je zbog veza sa Dodikom i korupcije pod sankcijama SAD.

Iako predsjednik Republike Srpske nije lično odlikovao osobe optužene za ratne zločine, vlasti RS odbile su zahtjev bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je 2021. zatražio da se poništeranije dodijeljena odlikovanja svim osuđenim ratnim zločincima. Time je i predsjednik RS, bez kojeg se ne donosi ni jedna odluka u entitetskom parlamentu, jasno izrazio stav na tu temu, a Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momčilo Krajišnik ostali su nosioci Ordena Nemanjića kojim su odlikovani još ratne 1994. godine, prenosi Fokus.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara od sada imaju svoju kancelariju, šefa kancelarije i savjetnika

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće ministara BiH usvojilo je novu odluku po kojoj oba zamjenika predsjedavajućeg imaju pravo na svoju kancelariju u kojoj su zaposlen šef kancelarije i savjetnik.

Zvaničan naziv je Odluka o kancalerijama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Kancelarije su nadležne za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima BiH; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenika; obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara”, navodi se u odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez.

Prema staroj odluci iz 2016. godine, koja se ovim stavlja van snage, postojala je jedna kancelarija za oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U njoj su mogli da imaju po jednog savjetnika, koji su bili pri kabinetu iz koga dolazi ministar.

Sada svako od njih ima svoju kancelariju sa po šefom kancelarije i jednim savjetnikom.

“Šefovi kancelarija i savjetnici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa u resornim ministarstvima iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg. Kancelarije se finansiraju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a putem resornih ministarstava iz kojih zamjenici predsjedavajućeg dolaze”, navodi se u novoj odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za ‘radni ručak’ o ‘položaju i statusu Bošnjaka u regiji’. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, napisao je lider SDA u uvodu.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.”

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.

“Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.”

Kaže da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.”

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

“Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji.”

Podsjetimo, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a, potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona. Također je istakao da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru” kojeg organizuje Aleksandar Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ni Stranka za BiH se neće odazvati Konakoviću: “Okuplja nas čovjek koji je pogazio volju birača”

Objavljeno

na datum

Administator

Delegat SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona.

Potez Konakovića nazvao je posljednjim u nizu nepromišljenih i nezrelih vladajuće Trojke, a lidera NiP-a “glavnog Bošnjaka u Trojci”.

“Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane ‘vezati konja gdje mu aga kaže’, hoće da okupi Bošnjake. Osim toga, očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru. Najtužnije od svega jeste što Dino ponižava intelekt naroda iz kojeg dolazi i misli da je njegova ‘mudrost’ toliko tajnovita da je niko ne može pročitati ispravno. Pri tome na spisku nema njegovih koalicionih partnera s kojima je pristao da se suspenduje ustav FBiH, i da u Bakincima da sve drugim koalicionim partnerima što ruši BiH”, napisao je Smajić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim Stranke za BiH, pozivu Konakovića neće se odazvati ni SDA čiji predsjednik Bakir Izetbegović je također to potvrdio.

Osim njih, na spisku pozvanih učesnika su: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu