Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Senat UNSA-e: Sebija Izetbegović nije dostavila uvjerenje o položenim ispitima

Objavljeno

na datum

Završena je sjednica Senata UNSA-e na kojoj se raspravljalo o diplomi direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj je rekao da je usvojen zaključak u kojem se konstatuje da ad hoc komisija nije ispunila obaveze Senata UNSA-e od 10. 11. 2022. godine.

Nema uvjerenja

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komisija nije dostavila UNSA-i uvjerenje o položenim ispitima o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u svrhu daljnjeg školovanja na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 

Nije dostavila valjanu ispravu vezanu za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju u Zagrebu, odnosno dostavljena su dva lista na nezvaničnom reciklažnom papiru, gdje je u rukopisu napisano na engleskom jeziku deset ispita prema kopiji indeksa iz Zagreba i devet na našem jeziku. Nismo dobili ni uvjerenje o položenim ispitima sa Medicinskog fakultete UNSA-e u Sarajevu – rekao je Škrijelj.

Usvojen zaključak

Dodao je da nisu dobili ni pisano izjašnjenje profesorice Sebije Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Senat je usvojio zaključak da će formitati novu komisiju.

Nemamo ni pisano izjašnjenje na okolnosti provjera isprava vezanih za postdiplomske studije u Sarajevu, nemamo diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nema uvjerenja u položenim ispitima na Medicinskom fakultetu. 

Zaključeno je da će Senat UNSA-e imenovati komisiju koja će na temelju prikupljene dokumentacije predložiti rektoru i Senatu UNSA-e daljnje postupanje u ovom predmetu. Htio bih naglasiti da je u toku donošenje novog Statuta UNSA-e koje je naša obaveza po Zakonu o visokom obrazovanju koji je nastupio 2022. godine. 

Pošto je Zakonom o visokom obrazovanju predviđeno da je UNSA obavezna poništiti javnu ispravu ukoliko se utvrdi da je stečena nezakonito. Postupamo oprezno – rekao je Škrijelj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu