SVIJET

Nakon dva desetljeća suše u Kaliforniji, historijske oluje pretvorile čitave četvrti u jezera

Objavljeno

na datum

Historijske oluje koje su uništile veći dio Kalifornije pretvorile su čitave četvrti u jezera, izbacile kanalizaciju na površinu i ubile najmanje 18 ljudi.

“Država je iskusila sušu posljednjih godina, a sada imamo oluju za olujom”, rekla je kalifornijska guvernerka Eleni Kounalakis.

Ističe da su imali šest oluja u posljednje dvije sedmice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je vrijeme kakvo biste imali za godinu dana, a mi smo ga saželi u samo dvije sedmice”, navela je.

“Ovo je bila jedna od najsmrtonosnijih katastrofa u historiji naše države”, rekao je Brian Ferguson, glasnogovornik Ureda za hitne slučajeve guvernera Kalifornije prije nego što je prijavljen 18. smrtni slučaj.

“Jučer smo imali možda više spašavanja iz zraka nego što smo ikada imali bilo kojeg drugog dana u historiji države”, dodao je Ferguson.

Udari vjetra srušili su električne vodove, a do jučer u podne nestalo je struje u više od 55.000 domova i poslovnih prostora.

Mnoge naredbe za evakuaciju izdane širom države su opozvane, ali ne i u ruralnom gradu Planadi u središnjoj Kaliforniji gdje su četvrti i dalje pod vodom.

Stručnjaci kažu da su sve veća učestalost i intenzitet ovakvih oluja, prošaranih ekstremnom vrućinom i sušnim razdobljima, simptomi klimatskih promjena. Iako će kiša i snijeg pomoći u obnavljanju rezervoara, samo dvije sedmice padavina neće riješiti dva desetljeća suše, navode stručnjaci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version