Connect with us

REGIJA

Beba ostavljena na pločniku u Srbiji: Pronašao je slučajni prolaznik

Objavljeno

na datum

Prolaznik je na pločniku u Kragujevcu pronašao dijete.

Prolaznik je sinoć oko 2:45 u Kragujevcu na pločniku pronašao bebu koja je bila u dječjim kolicima.

Beba ima oko godinu dana, javlja ucentar.rs.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prolaznik se uplašio kada je vidio dijete bez roditelja, a kada je shvatio da nikoga nema u blizini, odmah je nazvao policiju.

Policija je odvela dijete u UKC Kragujevac.

Dijete je pregledano i nema ozljeda. U tijeku je postupak predaje djeteta udomiteljskoj obitelji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Fenomen u Sloveniji: Cijene proizvoda u prodavnicama masovno padaju, neke i za 50 posto

Objavljeno

na datum

Administator

poskupljenje

Nakon što su cijene hrane u prvoj polovini godine u Sloveniji divljale, žurnal24 piše kako su trgovci u Sloveniji počeli spuštati cijene hrane, a pojedine kategorije doživjele su pojeftinjenje do čak 50 posto.

Kontaktirali su šest trgovaca koji posluju na području ove zemlje kako bi provjerili koji su to artikli i kategorije hrane značajnije pojeftinile, a iz Hofera je stigao odgovor kako su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa i ribe, ali i ulja, riže i tjestenine.

Iz slovenskog Spara su potvrdili kako su smanjili cijene za 1400 proizvoda, i to za prosječno 11 posto, no kako su pojedini artikli sniženi i 40 do 50 posto, kao što su svinjski odresci ili pak suncokretovo ulje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U Mercatoru su pak utvrdili kako su u posljednje vrijeme počeli snižavati nabavne cijene pojedinih kategorija proizvoda kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso dok iz Tuša upozoravaju kako su, pojeftinjenjima usprkos, zaprimili najave nekih proizvođača o novom podizanju cijena.

Novinari žurnal24 provjerili su cijene pojedinih kategorija proizvoda te zaključili kako je mlijeko, koje je prije ljeta koštalo od 1,09 do 1.25 eura sada palo na 0.79 do 1.09 po litri što je niže od trenutno ograničene cijene za litru mlijeka koja u Hrvatskoj iznosi 1.03 eura dok je maslac s cijene koja je varirala između 2.29 i 3.39 eura pala na raspon od 1.69 do 2.59.

Pojeftinila je i gauda – cijene su se prije ljeta kretale od 6.53 do 9.98 eura za kilogram da bi sada pale na 3.96, ali u pojedinim trgovinama dosežu preko 12 eura za kilogram. Niža i cijena jogurta – s prosječnih 1.19 pala je na 0.89 za litru u dobrom djelu anketiranih trgovina.

Pad cijena bilježi i suncokretovo ulje koje u Sloveniji nije bilo ograničeno – cijena za litru sada se kreće između 1.29 i 2.99, a ograničena cijena u Hrvatskoj je 1.72 eura za litru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

VIDEO – Objavljen snimak kretanja terorista nakon napada na sjeveru Kosova

Objavljeno

na datum

Administator

Na snimku koji je napravljen iz drona vidi se kretanje veće grupe terorista kod manastira Banjska na sjeveru Kosova i po okolnim brdima. Na snimku se vidi veći broj osoba u maskirnim uniformama.

Vidi se 30-ak uniformiranih i maskiranih ljudi kako koračaju oko samostana, a potom organizirano bježe prema planini. Snimak je nastao nekoliko sati nakon što su upucali policajca Afrima Bunjakua, koji je ubijen u nedjelju.

U akciji kosovske policije koja je uslijedila ubijena su najmanje četvorica terorista, a uhapšeno je šest osoba. Prema pojedinim tvrdnjama određeni broj terorista je prebjegao u Srbiju gdje je primljen na liječenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kosovska policija je zaplijenila ogromne količine teškog naoružanja uključujući i minobacače, teške mitraljeze i više automatskih pušaka. Zaplijenjena su čak 24 džipa i dva četverotočkaša.

Nastavi čitati

REGIJA

Priča o ubistvu koje je potreslo Hrvatsku: Zaljubio se u 10 godina stariju ujnu i brutalno ubio ujaka

Objavljeno

na datum

Administator

U Splitu je danas objavljena presuda za 12 godina staro ubistvo Domagoja Novoselnika na Hvaru. Njegov nećak Matija Franc nepravomoćno je osuđen za teško ubistvo na sedam godina zatvora, dok je supruga žrtve Slađana Novoselnik za poticanje s neizravnom namjerom nepravomoćno osuđena na 4 godine i 10 mjeseci zatvora.

Slobodna Dalmacija objavila je detaljan opis ubistva.

Hitnoj pomoći u Jelsi na otoku Hvaru u večernjim satima četvrtka, 30. lipnja 2011. godine stigao je poziv da je u kući u mjestu Vrisnik muškarac uboden nožem. Prema prvoj dojavi, radilo se o ubodnoj rani u grudi te su odmah obavijestili policiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U prizemlju kuće u dnevnoj sobi nađen je mrtav Domagoj Novoselnik (32). Bio je na leđima, a na desnoj strani grudi vidjela se rana, dok je kraj njega na podu bio nož prekriven krvlju. Oko tijela je na više mjesta bilo tragova krvi.

Policiji je nećak mrtvog muškarca, tada star 17 godina, kazao da se njegov ujak sam ubo nožem. Sudski vještak patolog je prema izgledu rane odmah inspektorima kazao kako je to nemoguće.

Istražitelji su stoga pojačali pritisak na mladića koji se nakon ispitivanja, koje je trajalo satima, slomio. U prisustvu dvoje inspektora, svog odvjetnika i djelatnice Centra za socijalnu skrb, priznao je da je on ubo ujaka.

Nakon te izjave uhapšen je, ali nije jedini priveden te noći. Osim njega, u policijsku postaju je dovedena i Slađana Novoselnik, supruga ubijenoga, koja je tada imala 27 godina, a koju je inkriminirao uhićeni mladić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

SVJEDOK BRAČNOG NASILJA

U svom iskazu maloljetnik je tijekom dva sata davanja iskaza do u detalje prepričao večer u kući njegova ujaka.

– Na Hvar dolazim godinama na ljetovanje i boravio sam kod ujaka i ujne. Radio sam kod njega na poslovima u građevinarstvu. On bi me novčano nagradio i nikada nisam prigovarao.

Često sam bio svjedok kada bi ujak bio nasilan prema Slađani i nisam mogao to mirno gledati te sam je branio. S vremenom se između nas stvorila bliskost koja je prerasla u ljubavnu vezu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dvije godine smo redovito imali seksualne odnose koji su se razvili u obostranu ljubav. Te večeri je moj ujak popio gotovo cijelu bocu šampanjca.

U jednom trenutku sam vidio kako dira Slađanu po stražnjici, što je kod mene izazvalo revolt. Pola sata prije ponoći išao sam zapaliti, a kada sam se vratio ujak je ustao sa stolice, zgrabio nož i krenuo prema meni.

Smračilo mi se pred očima, uzeo sam nož iz njegove ruke i ubo ga. On se srušio na pod, a ja sam pao na njega.

Mladić je osumnjičen za ubistvo iz osobito niskih pobuda, a Slađana Novoselnik za poticanje na kazneno djelo. Ona je negirala sve njegove navode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Nisam imala s njim seksualni odnos niti ga nagovarala da išta učini, a kamoli da ubije mog muža – kazala je policiji.

Nećak je dao iskaz i istražnom sucu nakon privođenja, a Slađana to nije bila u stanju zbog lošeg psihičkog stanja. Nad oboje je određen istražni zatvor zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela.

U danima nakon ubistva, smrt Domagoja Novoselnika je bila glavna tema mještana Hvara. Prepričavalo se kako je mladić redovito dolazio iz Petrinje gdje je živio s roditeljima i bavio se sportom, veslanjem i hrvanjem.

Tog ga je ljeta ujak, osim što ga je primio na stanovanje, i zaposlio u svojoj građevinskoj firmi. Slučaj je za medije na temelju dostupnih podataka komentirao i stalni sudski vještak psihijatar iz Splita.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Mladić je bio potpuno i do kraja zaljubljen u nju, ona mu je pružila sve, u njoj je dobio i majčinsku zaštitu i ljubavnicu. I vjerojatno je da nikoga i ništa drugo nije vidio osim nje.

Moguće je da je, ako je smatrao da je ugrožena, reagirao mladenački impulzivno i nesmotreno – procijenio je sudski vještak psihijatar.

Tjedan dana nakon smrti sina za medije je odlučila progovoriti i majka Domagoja Novoselnika.

– Moj sin nije bio nasilnik. U kući smo imali ubicu i monstruma, to se tiče moje snahe. Vjerujte mi, gadi mi se sve što se piše i govori o tome. Moja bol je prevelika – kazala je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

‘NEKA SE SPAKIRA I ODE‘

Obdukcija je pokazala kako je oštrica noža ušla 17 centimetara duboko u tijelo.

Ubod je nanesen tako da je osoba prišla s leđa i zarinula nož u grudi Domagoja Novoselnika. Dubina rane govori o sili velikog intenziteta, a jačina uboda je dokazana i tragovima na jednom od rebara koje je bilo nagnječeno do te mjere da se umalo slomilo.

Osim opisane ozljede, pokojnik je imao i ubod od noža na bedru te ozljede od udarca tupo-tvrdim predmetom po glavi – navedeno je u nalazu i mišljenju stalnog sudskog vještaka.

Od jačine zamaha nožem prilikom zarivanja u grudi i udara o rebro slomila se drška noža. Upravo ti detalji oslobodili su Slađanu Novoselnik još teže optužbe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naime, zbog njezine veze s deset godina mlađim mladićem nisu odmah bila isključena i nagađanja o tome da je ona sama ubila muža. Smatralo se kako je maloljetnik bio toliko emocionalno izmanipuliran da je, zaluđen zabranjenom ljubavlju, preuzeo krivnju na sebe.

Međutim, nalaz patologa i slomljena drška noža u kombinaciji s njezinom konstitucijom isključili su tu mogućnost. Slađana Novoselnik je visoka oko 1,67 centimetara i tada je bila teška oko 45 kilograma tako da nije mogla zadati ubod takvog intenziteta.

Što se tiče mladića, on je od bavljenja sportom imao razvijenu muskulaturu, i uz njegovu mladost to je dodatno pojačalo zamah i jačinu uboda. Tijekom istraživanja zločina policija je od mobilnog operatera došla do podatka da su Slađana Novoselnik i maloljetni nećak tijekom godinu dana razmijenili 10.000 SMS poruka.

Također su imali evidentirano 400 sati razgovora putem mobitela. Dokazivanje njihove ljubavne veze je za istražitelje bilo bitno za kvalifikaciju kaznenog djela i dokazivanje niskih pobuda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ako je mladić namjeravao ostvariti trajni odnos s godinama starijom ujnom, tada bi policija u tome našla motiv ubistva. U mobitelu pokojnog Domagoja je nađena poruka koju je poslao supruzi, koju naziva “patak”, i u kojoj je napisao da se mladić mora spakirati i otići.

Policajci su smatrali da je to dokaz kako je posumnjao u odnos nećaka i supruge. Tijekom istrage su saslušani brojni svjedoci te su neki od njih kazali kako je Slađana i prije pokušala ubiti muža.

Navodno je prije šest godina imala ljubavnika među radnicima iz njegove tvrtke. Radnik je naglo napustio otok kada je Domagoj Novoselnik otkrio olabavljene vijke na sva četiri kotača svog automobila.

Domagoj i Slađana su se nakon toga razveli te je ona 2005. godine otišla svojima u Viroviticu. Bivši suprug je otišao za njom i ubrzo su se zajedno vratili na Hvar i ponovno vjenčali. Neko vrijeme je sve bilo u redu te su dobili dijete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo su se ponovno pojavili problemi i Slađana je sve više pila te nije imala strpljenja za dijete. Njezina svekrva, koja živi u istome mjestu, zbog svega se često brinula za unuče, rekli su svjedoci.

​Domagoj je također​ počeo sumnjati u nećaka kada je njega i Slađanu zatekao same na plaži, dok su drugu nećakinju ostavili da se sama kupa na drugome mjestu. Dok je istraga trajala, dva tjedna nakon zločina Slađana Novoselnik je zbog psihičkih problema iz Zatvora u Splitu prebačena u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Svojim cimericama iz ćelije se žalila kako iznimno teško podnosi stresne situacije. Vraćena je na splitske Bilice već nakon nekoliko dana jer liječnici u Zagrebu nisu utvrdili zdravstvene probleme zbog kojih bi trebala biti hospitalizirana.

TREĆE SUĐENJE

Dva mjeseca nakon smrti supruga Slađana Novoselnik je iznijela obranu istražnom sucu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– U ljubavnoj vezi s nećakom mog muža sam od prošle godine. Spavali smo dva puta tjedno. Moj brak nije bio bajan, nisam se slagala s obitelji mog supruga, a ni s njim.

Živjeli smo zajedno, ali seksualnih odnosa gotovo uopće nije bilo, pa mi je falilo ljubavi. Tada se pojavio nećak koji mi se udvarao te sam ja u takvom stanju u kakvom sam bila podlegla. Nisam znala da on sprema ubistvo mog muža – kazala je.

Krajem rujna oboje su optuženi, nećak za teško ubistvo, a Slađana Novoselnik za poticanje na ubistvo supruga. Smatralo se da do zločina ne bi došlo bez njezina utjecaja na mladića. Njoj po toj optužbi prijeti dugotrajna kazna zatvora do 40 godina.

Njemu također prijeti kazna za teško ubistvo, ali kako je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio maloljetan, kazna ne može biti viša od deset godina zatvora. Nakon prvog suđenja na Županijskom sudu u Splitu 2012. godine Slađana Novoselnik je osuđena na 22 godine zatvora zbog poticanja na ubistvo, a nećak na 10 godina zatvora zbog počinjenja zločina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud je presudu ukinuo navodeći kako se mora uzeti u obzir i da sam optuženi mladić negira ikakvu ulogu svoje ujne u stvaranju i održavanju volje za usmrćenjem Domagoja Novoselnika. Tijekom 2013. godine nad nećakom je ukinut istražni zatvor te se oženio sljedeće godine.

Slađani Novoselnik je u tom razdoblju odobreno da u istražnom zatvoru viđa dijete koje ima sa sada pokojnim Domagojem. Krajem 2017. godine, nakon drugog suđenja, Slađana Novoselnik je oslobođena optužbe, a nećak na osam godina zatvora.

Nakon dvije godine Vrhovni sud ponovno ukida presudu zbog proceduralnih razloga jer na suđenju nisu pročitani iskazi nekih svjedoka. Treće suđenje je od 2019. godine odgađano više puta i još nije započelo kako treba.

Kako je nećak Matija Franc tada već bio stariji punoljetnik nije se više prikrivao njegov identitet već je dozvoljeno fotografiranje za medije u sudnici na glavnoj raspravi, koja je javna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oboje optuženih se brani sa slobode. Ona je napunila 38, a on 28 godina.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu