Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Danas dženaza namaz preminulom Edinu Mujčiću

Objavljeno

na datum

Profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću Edin Mujčić iznenada je preminuo u 50 godini. 

Dženaza će se klanjati danas i polazi ispred kuće merhuma u 13:45 sati a zatim u harem džamije Dubrave Donje gdje će se klanjati ikindija-namaz i proučiti tevhid. 

Dženaza-namaz će se klanjati u 15 sati u haremu džamije Dubrave Donje a ukop će se obaviti na mezarju Žunovići-Gaj Dubrave Gornje. 

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Brojna rodbina i prijatelji se opraštaju od preminulog profesora. 

U Bihaću je u petak 6. januara 2023. godine, preminuo nastavnik Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, van. prof. dr. Edin Mujčić. Njegov iznenadni odlazak na vrhuncu fizičke i profesionalne snage, ostavio je kolegice i kolege Univerziteta u Bihaću u šoku i nevjerici. Stručnost sa kojom je pristupao svojim poslovnim zadaćama teško će se nadoknaditi, a skromnost i blagost koje su ga krasile, nedostajaće svima koji su ga poznavali. Tehnički fakultet u Bihaću ostao je bez jedne važne figure čija praznina će dugo ostati nepopunjena. Edin Mujčić rođen je 1973. godine u Tuzli, gdje završava osnovnu i srednju školu, osnovni i magistarski studij. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 2013. godine. Na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću zaposlen je od 2000. godine, gdje radi u kontinuitetu sve do svoje prerane smrti. Glavna područja njegovog naučnog rada su automatika, teleoperacije preko Interneta, elektronika i mikroprocesorski sistemi. Autor je niza naučnih radova i nekoliko univerzitetskih udžbenika. Dugo godina obavljao je i dužnost voditelja Elektrotehničkog odsjeka a kod studenata je ostao upamćen kao jedan od najmilijih nastavnika. Njegova smrt veliki je gubitak za zajednicu u kojoj je živio i radio.
Dženaza će se obaviti 8.1.2023. na mezarju Žunovići-Gaj Dubrave gornje u 15 sati.
stoji na Facebook stranici fakulteta

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu