BOSNA I HERCEGOVINA

Zatražena hitna reakcija nadležnih zbog obilježavanja 9. januara

Objavljeno

na datum

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagovali su povodom najave vlasti Republike Srpske da će se 9. januar kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim obilježiti ove godine u Istočnom Sarajevu kao dan ovog entiteta.

“Smatramo da je očito cilj obilježavanje 9. janura nadomak grada koji je bio pod opsadom upravo od onih koji na ovaj način žele pokazati da su još tu i da se njihov odnos prema Sarajevu i onima koje su držali pod opsadom nimalo nije promjenio i da su spremni to isto ponoviti”, naveli su iz Udruženja.

Uputili su i zahtjev nadležnima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zahtijevamo od vlasti, a prije svega od Tužilaštva BiH da hitno pokrene postupak protiv najodgovornijih za ovakav sraman čin. Također, vrijeme je da međunarodne organizacije koje su garanti poštivanja Ustava, a samim tim i Dejtonskog sporazuma, u skladu sa svojim ovlaštenjima, smijene najodgovornije za obilježavanje neustavnog dana RS”, poručili su iz Udruženja.

Podsjetimo, svečani defile povodom neustavnog dana RS ove godine će umjesto u Banjaluci kako je bilo do sada biti održan u Istočnom Sarajevu. Upravo zbog te ceremonije udruženje “Zelene beretke” bilo je uputilo zvaničan zahtjev za zaustavljanje saobraćaja zbog protesta koji su bili planirani za 9. januar u trajanju od 8:00 do 19:00 sati na međuentitetskoj granici oko Sarajeva.

Danas je rečeno da protesti neće biti održani nakon sastanka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare sa predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vlasti iz RS su poručili da će navodno nastojati da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja 9. januara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version