Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Načelno postignut dogovor o najnižoj plati u FBiH, na potezu parlament?

Objavljeno

na datum

Hoće li najniža plata u FBiH biti povećana sa trenutnih 543 na 596 KM? Poslodavci i sindikalisti kažu da vode socijalni dijalog u obećavajućem pravcu. Međutim, neslaganja su i dalje prisutna jer Savez sindikata ne odustaje od 604 KM najniže plate, te da je prijedlog Vlade FBiH milostinja.

Na press konferenciji, uz druženje sa predstavnicima medija, odlazeću 2022. godinu sumirali su i poslodavci i sindikalisti, referišući se, između ostalog, i na ovo pitanje.

Podsjećamo, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj juče, definisana je minimalna plata za 2023. godinu. No, sve tek treba da prođe parlamentarnu proceduru. U narednoj godini mnogo je posla, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović. Između ostalog, u planu je rad na izmjenama Zakona o PDV-u, u smislu prolongiranja roka plaćanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imamo namjeru da se bavimo i javnim nabavkama i taj proces treba učiniti transparentnijim i boljim. Takođe, energetski sektor nam je vrlo važan segment. Električnu energiju još uvijek immao, ali moraju se graditi novi kapaciteti, moraju se proširivati, ove dvije termoelektrane u FBiH su pred istekom. Mislimo da bi bila dobra ideja da se i privatni sektor uključi u izgradnju kapitalnih energetskih postrojenja u budućnosti”, kaže Smailbegović.

Ipak, nastavlja, u 2023. godini fokus će biti na dvije stvari. Prva je regulisanje tržišta rada, u smislu sprečavanja odliva radne snage iz države, a kroz izmjene Zakona o zapošljavanju, kako bi se, kako kaže, skratili “silni spiskovi” na BIRO-ima za zapošljavanje, ali i liberalizacija zapošljavanja stranaca.

Druga stvar je rasterećenje privrede u smislu smanjenja doprinosa. Podsjeća da je prije nekoliko godina zakon proslijeđen u parlamentarnu proceduru, ali da nikad nije ugledao svjetlo dana.

“Bojimo se da će taj Zakon još uvijek čekati na usvajanje, ne zna se hoće li nova parlamentarna većina u ovoj formi željeti da ga usvoji. Pripremili smo jedno rješenje koje bi trebalo da bude temporalnog karaktera, a sastojao bi se od sljedećeg: Da se jednostavno omogući svim privrednim društvima i obrtnicima da povećaju plate u odnosu na, naš je prijedlog decembarsku ove godine, za 400 KM i da se na taj iznos, ili ne plaćaju doprinosi ili da se plate neki simbolični doprinosi”, kaže Smailbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da su na dobrom putu za dogovor o najnižoj plati, kako sami kažu, pitali smo predstavnike Saveza samostalnog sindikata znači li to da prihvataju iznos od 596 KM. Podsjećaju da su tražili da najniža plata iznosi 70% od prosjeka FBiH.

“To je bio stav Saveza sindikata. Ali, kroz dijalog sa Vladom FBiH, sa Udruženjem poslodavaca, Vlada je donijela Uredbu kojom je regulisala taj status. Juče smo samo prilagodili Uredbu sa indeksom potrošačkih cijena za prvih devet mjeseci, tako da je ta minimalna plata povećana na 596 KM. To nije bio stav Saveza, da se razumijemo, ali tu ne ulazi ni topli obrok, ni prevoz, ni regres, tako da ćemo u narednom periodu sigurno insistirati na tom našem zahtjevu koji je bio, odnosno prosjeku od 70%”, kaže Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika.

S obzirom na to da je inflacija u ovoj godini dosegla i do 19%, pitanje je koliko će povećanje od 53 KM pomoći u ublažavanju ogromnih troškova života.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bišćanin Rejhan Raković zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora!

Objavljeno

na datum

Administator

Sud BiH osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na kaznu zatvora od četiri godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na godinu dana za ista djela.

Državni sud je presudu donio nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje koje su Raković i Čakić sa svojim braniocima sklopili s Tužilaštvom BiH, piše Detektor.ba.

Sutkinja Sena Uzunović je tokom izricanja presude navela da se osuđenima u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to Rakoviću od septembra 2021. do februara 2022., a Čakiću od septembra 2021. do marta 2022. Čakić je i novčano kažnjen sa hiljadu konvertibilnih maraka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rakoviću je izrečena i mjera sigurnosti “zabrana vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina, u koju se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda, ovo je lista

Objavljeno

na datum

Administator

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine današnjom odlukom je povećan broj proizvoda sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. decembra ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), so od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za suđe tečni litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije Odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću Odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom Odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvataju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Šemsudin Mehmedović potvrdio kandidaturu za predsjednika SDA

Objavljeno

na datum

Administator

Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.

Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.

Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, s obzirom na to da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA ‘danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA’.

Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.

Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf – saopćio je Mehmedović.

Osim Mehmedovića, za lidersku poziciju se bori i aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu